Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendelete

magánszemély kommunális adójáról

Hatályos: 2021. 07. 01- 2021. 12. 31

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendelete

magánszemély kommunális adójáról

2021.07.01.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében és a 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Képviselő-testület adómegállapítási jogkörében eljárva az önkormányzat illetékességi területén a magánszemély kommunális adóját határozatlan időre vezeti be.

2. § Az adókötelezettségre és az adó alanyára a Htv. 24. §-ában foglaltak az irányadók.

3. § Mentes a magánszemély kommunális adója alól

a) az a magánszemély tulajdonában álló építmény, amely után a tulajdonosnak, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog jogosítottjának építményadó-fizetési kötelezettsége keletkezik;

b) az a magánszemély tulajdonában álló telek, amely után a tulajdonosnak, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog jogosítottjának telekadó-fizetési kötelezettsége keletkezik;

c) az a magánszemély tulajdonában álló lakás, amelynek tulajdonosa (több tulajdonos esetében legalább az egyik tulajdonos) ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog jogosítottja az év első napján az Önkormányzat illetékességi területén állandó lakosként bejelentett lakóhellyel rendelkezik, ha a lakást nem adják részben vagy egészben bérbe.

d)

e) az Önkormányzat tulajdonában lévő lakás bérlője az érintett adótárgy után.

f) a nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkező magánszemély

4. § Az adó mértéke adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként 28.140 Ft.

5. § (1) Az adókötelezettség keletkezésére, és megszűnésére vonatkozó szabályozást a Htv. 25. § (1)-(3) bekezdése tartalmazza.

(2) Az adózónak adatbejelentését az adókötelezettség keletkezését, illetve változását követő tizenöt napon belül, az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített formanyomtatványon kell teljesítenie.

(3) A magánszemély kommunális adója – vállalkozónak nem minősülő – magánszemély adóalanya mentesül a bevallás-benyújtási kötelezettség alól abban az esetben, ha az az adóalanyt az e rendelet szerinti adófizetési kötelezettség nem terheli.

6. §

7. § E rendelet alkalmazásában:

1. vagyoni értékű jog: a kezelői jog, a vagyonkezelői jog, a haszonélvezet, a használat joga, a lakásbérlet.

2. életvitelszerű tartózkodás: a természetes személy akkor tartózkodik életvitelszerűen az épületben, ha az a lakóingatlan szolgál számára ténylegesen, életvitelszerűen lakóhelyéül, ahonnan az életét szervezi (pl. rendszeresen innen indul munkába vagy oktatási intézménybe, illetve ide tér haza), ahol az életviteléhez szükséges tevékenységeket – úgymint étkezés, főzés, mosás, tisztálkodás stb. – legjellemzőbben folytatja, amely családi élete helyszínéül szolgál, amely vonatkozásában közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe, illetve amely elsődleges elérhetőségi címeként jelenik meg a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál. Az életvitelszerű tartózkodás azt jelenti, hogy ez a lakás a természetes személy otthona, máshol nincs olyan lakása, amelyet ténylegesen, rendeltetésszerűen használ. Nem tekinthető életvitelszerű ott-tartózkodásnak, ha a természetes személy csupán ritkán, alkalomszerűen, az ott lakás/tartózkodás látszatának keltése céljából használja az ingatlant.

3. üzleti célra hasznosított lakás, lakrész: olyan lakás, lakrész, melyet a Htv. 52. § 26. pontjában meghatározott vállalkozó székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként vagy központi ügyintézési helyeként használ, vagy amelyben üzletszerű gazdasági tevékenységet folytat.

8. §

8/A. § E rendeletnek a 21/2021. (VI.30.) önkormányzati rendelettel megállapított 3. § c) pontjának rendelkezéseit a 2021. január 1-jén vagy azt követően keletkezett valamennyi adókötelezettségre alkalmazni kell

9. § Ez a rendelet 2015. január 1-jén lép hatályba.