Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 46/2014. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 46/2014. (XII. 12.) önkormányzati rendelete a Polgármester Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban állók díjazásáról és egyéb juttatásairól

Hatályos: 2017. 02. 10- 2017. 03. 13

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (3), (4) bekezdésében, a 236. § (4) bekezdésében, a 237. §-ban kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



  1. Általános rendelkezések


1.§ A rendelet személyi hatálya kiterjed a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatallal (a továbbiakban: Hivatal) közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselőre, ügykezelőre és az önkormányzati főtanácsadóra (a továbbiakban együttesen: valamennyi köztisztviselő).


  1. Illetménykiegészítés


2.§ (1) A középiskolai végzettségű köztisztviselő illetménykiegészítésre jogosult. Az illetménykiegészítés mértéke 2015. évben a köztisztviselő alapilletményének 20 %-a.

(2) A felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő illetménykiegészítésre jogosult. Az illetménykiegészítés mértéke 2015. évben a köztisztviselő alapilletményének 35%-a.


  1. Vezetői illetménypótlék


3.§ A vezető beosztású köztisztviselő vezetői illetménypótlékra jogosult. A pótlék mértéke:

  a)         az osztályvezetői szintnek megfelelő vezető esetén a vezető alapilletményének 10%-a,

b)         a főosztályvezető-helyettesi szintnek megfelelő vezető esetén a vezető alapilletményének 15%-a.

c)         főosztályvezető esetén az alapilletmény 20%-a.



  1. Szociális és kulturális juttatások, támogatások


4.§ Valamennyi köztisztviselőt megilleti az alábbi szociális, kulturális juttatás:

  1. illetményelőleg kifizetése engedélyezhető a határozatlan időre kinevezett köztisztviselő írásos kérelmére átmeneti anyagi gondjai enyhítésére,
  2. fizetett szabadidő illeti meg a közigazgatási alap- és szakvizsgára, ügykezelői vizsgára való eredményes felkészülése érdekében. A szabadidő mértéke közigazgatási alapvizsga és ügykezelői vizsga esetén 3 munkanap, közigazgatási szakvizsga esetén vizsgatárgyanként 5-5 munkanap, melyet a vizsgát megelőzően vehet igénybe,
  3. a Hivatal szakember szükségletének biztosítása érdekében a munka mellett feladat- és munkakörében szakirányú iskolarendszerű oktatásban, szakképesítést nyújtó képzésben, illetve nyelvoktatásban résztvevő főfoglalkozású köztisztviselővel tanulmányi szerződést köthet a továbbtanulás támogatása érdekében.
  4. [1]a Hivatal vezetője a köztisztviselő kérelmére, személyes és családi életkörülményeire tekintettel, annak javítása érdekében, szociális alapú jóléti juttatásként üdülési (rekreációs) támogatás kifizetését engedélyezheti Széchenyi Pihenőkártya formájában.


4/A.[2] Közszolgálati Tisztviselők Napja


4/A. § A Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők számára a Közszolgálati Tisztviselők Napja, július 1-je, munkaszüneti nap.



5. Egyéb rendelkezések


5. §[3] (1) Az e rendeletben meghatározott juttatásokra, támogatásokra felhasználható keretösszeg előirányzatát a Képviselő-testület évente a költségvetési rendeletben határozza meg.

(2) A 4/A. §-ban foglalt rendelkezéssel összefüggésben keletkező többletköltségek fedezetét az Önkormányzat saját bevételeinek terhére biztosítja.


  1. Záró rendelkezések


6.§ Ez a rendelet 2015. január 1-jén lép hatályba.


7.§ E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az Önkormányzat költségvetési szerveinél közszolgálati jogviszonyban állók jogviszonyának egyes kérdéseiről szóló 71/2012. (XII.13.) önkormányzati rendelet.



Budapest, 2014. december 9.





                   Danada-Rimán Edina                                              Dr. Kocsis Máté

                              jegyző                                                            polgármester


INDOKOLÁS



  1. §-hoz


A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) felhatalmazást ad a helyi önkormányzat részére, hogy a képviselő-testület az önkormányzat költségvetési szerveinél foglalkoztatott köztisztviselők (Polgármesteri Hivatal) számára illetménykiegészítést, vezetői illetménypótlékot, valamit az egyéb juttatások körébe tartozó támogatásokat állapítson meg.


  1. §-hoz


A Kttv. 234.§ (3) és (4) bekezdése ad felhatalmazást, hogy a képviselő-testület a (6) bekezdés figyelembevételével önkormányzati rendeletben egységesen valamennyi felsőfokú iskolai végzettségű és középiskolai végzettségű köztisztviselőnek a tárgyévre illetménykiegészítést állapítson meg.

A rendelet a középiskolai végzettségű köztisztviselőknek a törvényben meghatározott felső határnak megfelelő 20%-os illetménykiegészítést, a felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselőknek 35%-os illetménykiegészítést határoz meg. Utóbbi esetben a törvényi felső határ 40%.

Az illetménykiegészítés tárgyévre, 2015. évre vonatkozhat a törvény szerint.


  1. §-hoz


A vezető beosztású köztisztviselők vezetői illetménypótléka a törvényben meghatározott felső határnak megfelelően

- az osztályvezetői szintnek megfelelő vezető esetén a vezető alapilletményének 10%-a,

- a főosztályvezető-helyettesi szintnek megfelelő vezető esetén a vezető alapilletményének 15%-a.


4-5. §-hoz


A Kttv. 237.§ szerint a képviselő-testület a törvény keretei között rendeletben szabályozza a szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokat, szociális és kegyeleti támogatásokat.


A 4.§ a szociális és kulturális juttatásokat felsorolását tartalmazza:

  • illetményelőleg,
  • a közigazgatási alap- és szakvizsgára, ügykezelői vizsgára munkaidő kedvezmény,
  • tanulmányi szerződés.


Az egyéb juttatások igénybevételének részletes szabályairól a Közszolgálati Szabályzat rendelkezik.


6.-7. §-hoz


Hatályba léptető és hatályát vesztő rendelkezéseket tartalmaz.

[1]

Beiktatta a 19/2016.(VI.09.) önk. rendelet 1. §-a, hatályos 2016. július 1-től.

[2]

Beiktatta a 3/2017. (II.09.) önk. rendelet 1. §-a, hatályos 2017. február 10-től.

[3]

Módosította a 3/2017. (II.09.) önk. rendelet 2. §-a, hatályos 2017. február 10-től.