Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2014. (III. 13.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások formáiról és a térítési díj fizetési kötelezettségről szóló 21/2011. (IV.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 04. 01- 2014. 04. 01

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2014. (III. 13.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások formáiról és a térítési díj fizetési kötelezettségről szóló 21/2011. (IV.12.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2014.04.01.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében, valamint a 92. § (1) bekezdés a) pontjában, 92. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások formáiról és a térítési díjfizetés kötelezettségről szóló 21/2011. (IV.12.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:" 2.§ (1) A rendelet hatálya kiterjed a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat fenntartásában működő Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ, 1081 Budapest, Népszínház u. 22. (a továbbiakban: JSzSzGyK) által nyújtott

a) a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokra,

b) a személyes gondoskodást nyújtó szakosított ellátási formára,

c) egyéb szolgáltatásokra,és ezen szolgáltatásokat igénybe vevő ellátottak térítési díjfizetési kötelezettségére."

2. § A Rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az ellátás iránti írásbeli kérelmet az ellátást igénybe vevő jövedelemigazolásával és vagyonnyilatkozatával a JSzSzGyK – Házi segítségnyújtás és Szociális étkeztetés szakmai egységében (1089 Budapest, Orczy út 41.) kell benyújtani. Nappali ellátás és átmeneti elhelyezés esetén a szolgáltatást nyújtó intézmény vezetőjénél kell írásban kezdeményezni az ellátást. Házi segítségnyújtás igénylése esetén a JSzSzGyK köteles környezettanulmányt végezni.

3. § A Rendelet 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az ellátást igénybe vevő az általa fizetendő konkrét összegben megállapított személyi térítési díjat minden hónap 5. napjáig, havonta előre köteles megfizetni a szolgáltatás megkezdésekor megkötött megállapodás alapján. Az ellátást igénybe vevő az ellátás megszüntetését vagy szüneteltetését köteles haladéktalanul kérelmezni a JSzSzGyK adott szolgáltatást nyújtó szakmai egység telephelyén.

4. § A Rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Étkeztetés szempontjából szociálisan rászorult az aki

a) a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint saját jogú nyugellátásban részesül,

b) megváltozott munkaképességű,

c) a háziorvosi igazolás szerint egészségi állapota miatt átmenetileg vagy tartósan nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg ételt,

d) súlyosan fogyatékos,

e) pszichiátriai beteg,

f) a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény alapján az állami foglalkoztatási szerv által álláskeresőként nyilvántartott személy,

g) aktív korúak ellátásában részesülő,

h) időskorúak járadékában részesül.

5. § A Rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az idősek nappali ellátása a JSzSzGyk telephelyein működő idősek klubjában biztosított nappali ellátás. Az idősek klubjainak felsorolását a rendelet 1. függeléke tartalmazza.”

6. § A Rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A szenvedélybetegek nappali ellátása a JSzSzGyK 1084 Budapest, Mátyás tér 12. szám alatti telephelyen működő „Mátyás Klubon” belül biztosított nappali ellátás.”

7. § A Rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Fogyatékos személyek nappali ellátása a JSzSzGyK 1082 Budapest, Kisstáció u. 11. szám alatti telephelyen működő „Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonán” belül biztosított nappali ellátás.”

8. § A Rendelet 9. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A VIII. kerületi lakó vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező értelmi fogyatékosok nappali ellátását igénybe vevő a (2) bekezdésben meghatározott térítési díj fizetésére kötelezett. A szolgáltatásért az igénybe vevő lakó vagy tartózkodási helye szerinti települési önkormányzat az ellátási szerződésben meghatározott szolgáltatási díjat fizet.”

9. § A Rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (1) Az átmeneti elhelyezést nyújtó időskorúak gondozóháza a JSzSzGyK 1087 Budapest, Kerepesi út 29/A. szám alatti telephelyen működő „Ezüstfenyő Gondozóházán” belül biztosított személyes gondoskodást nyújtó szakosított ellátási forma.

10. § A Rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A személyi térítési díjat a JSzSzGyK adott szolgáltatást nyújtó szakmai egység vezetője állapítja meg.”

11. § A Rendelet 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Ha az igénybe vevő a személyi térítési díj összegét vitatja, a szakmai vezető írásbeli értesítésének kézhezvételétől számított nyolc napon belül a Képviselő-testület humánszolgáltatási hatásköreit gyakorló Bizottságához fordulhat, mely határozattal dönt a személyi térítési díj összegéről.”

12. § A Rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A JSzSzGyK adott szolgáltatást nyújtó szakmai egység vezetőjének javaslata, valamint az ellátásban részesülő kérelme alapján a személyi térítési díj összegét a JSzSzGyK intézményvezetője csökkentheti vagy elengedheti, amennyiben az igénybe vevő jövedelmi és vagyoni viszonyai ezt indokolják.”

13. § A Rendelet 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A személyi térítési díj összege 6 hónapra 50%-ra csökkenthető, amennyiben az igénybe vevő időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd, (különösen ha 100.000,- Ft-ot meghaladó temetkezési költsége merült fel, vagy bűncselekmény áldozatává vált, vagy a közüzemi szolgáltató által kiállított éves elszámolási számla alapján a fizetési kötelezettség meghaladja az 50.000,- Ft-ot), valamint egészségi állapotának romlása miatt.”

14. § A Rendelet 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A JSzSzGyK adott szolgáltatást nyújtó szakmai egységének vezetője az esetleges személyi térítési díjfizetési kötelezettség elmulasztásából származó díjhátralékról negyedévente tájékoztatást ad a Képviselő-testület humánszolgáltatási hatásköreit gyakorló Bizottságának.”

15. § A Rendelet 1-6. mellélete helyébe e rendelet 1-6. melléklete lép.

16. § Ez a rendelet 2014. április 1. napján lép hatályba.

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2014. április 2. napjával.