Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2016. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló 11/2006. (III.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 09. 15- 2016. 09. 15

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:



1. § A Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló 11/2006. (III.10.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„2.§

(1) „Díszpolgári cím” adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárságú személynek, közösségnek, aki(k) kiemelkedő munkájával a kerületben vagy országosan, illetve nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett, és ezzel a kerület polgárai körében közmegbecsülésre tett szert, továbbá hozzájárult Józsefváros fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez.


(2) A kitüntettek száma évente hat lehet.


(3) A díjjal az Önkormányzat oklevelet és emléktárgyat adományoz, amelynek leírását jelen rendelet melléklete tartalmazza.


(4) A kitüntetésre érdemes személy elhalálozása esetén az (1) bekezdésben meghatározott díj posztumusz kitüntetésként is adományozható, amely esetben annak átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.”



2. § A Rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„3.§

„Józsefvárosi Becsületkereszt”


(1) „Józsefvárosi Becsületkereszt” elnevezésű kitüntetés a Józsefváros érdekében kiemelkedő tevékenységet végző egész életműve alapján elismerésre méltó magyar és külföldi magánszemély vagy Józsefváros érdekében kiemelkedő tevékenységet végző szervezet részére adományozható.


(2) A kitüntettek száma évente hat lehet.


(3) A kitüntetés megosztva is adományozható.


(4) A kitüntetésre érdemes személy elhalálozása esetén az (1) bekezdésben meghatározott díj posztumusz kitüntetésként is adományozható, amely esetben annak átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.


(5) A díjjal emléktárgy jár, amelynek leírását ezen rendelet melléklete tartalmazza.”



3. § A Rendelet 20. § (1) bekezdés a.)-b.) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[A rendeletben meghatározott díjak átadására minden évben ünnepélyes keretek között kerül sor:]


„a.) A „Díszpolgári cím” esetében a Képviselő-testület által megjelölt helyen és időpontban”

„b.) Józsefvárosi Becsületkereszt” esetében a Képviselő-testület által megjelölt helyen és időpontban”



4. § Ez a rendelet 2016. szeptember 15. napján 12 órakor lép hatályba.




Budapest, 2016. szeptember 15.







Danada-Rimán Edina

jegyző

dr. Kocsis Máté

polgármester


INDOKOLÁS


a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló

11/2006. (III.10.) önkormányzati rendelet módosításához


1. §-hoz


Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete büszke arra, hogy Józsefvárost régen és ma is sok méltán elismert, köztiszteletben álló személy választja lakóhelyéül. Ezen tisztelet kifejezése céljából Díszpolgári Címet adományoz, melynek évente adható számát megemeli, valamint lehetőséget biztosít, hogy a kitüntetés közösségek számára is megítélhető legyen.


2. §-hoz


A Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetés évente adható számát megemeli, valamint a kitüntetést szervezetek részére is adományozhatóvá teszi.

3. §-hoz


A módosítás lehetőséget teremt, hogy a Képviselő-testület a Díszpolgári cím és a Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetés átadásának időpontját szűkítés nélkül meghatározhassa.


4. §-hoz


Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.