Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2016. (X.7..) önkormányzati rendelete

a házasságkötés előtt álló párok megajándékozásáról

Hatályos: 2016. 10. 10

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet célja


  1. § A rendelet célja a házasság intézményének támogatása a házasságra lépő jegyesek ajándékcsomaggal történő megajándékozásával.


2. A rendelet hatálya


  1. § E rendelet hatálya a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területére terjed ki. E rendelet rendelkezéseit azon magyar állampolgárokra, valamint nem magyar állampolgárokra kell alkalmazni, akik az alábbi együttes feltételeknek megfelelnek:
  1. a külön jogszabályokban meghatározottak szerint Magyarország területén házasságkötésre jogosultak,
  2. házasságkötési szándékukat a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal anyakönyvvezetője előtt bejelentik és
  3. a bejelentés időpontjában vagy a menyasszony vagy a vőlegény lakóhelye, tartózkodási helye az Önkormányzat közigazgatási területén van és ezt a tényt érvényes okmányokkal igazolják.


  1. § A jegyescsomag természetbeni juttatás, amellyel az Önkormányzat a 2. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelő jegyespárokat ajándékozza meg.


3. A jegyescsomag átadása, tartalma


  1. § A jegyescsomagot a házasságkötési szándék bejelentésekor az anyakönyvvezető adja át a jegyespár részére. Egy jegyespár egy jegyescsomagra jogosult.


  1. § A jegyescsomag tartalma:
  1. 1 db díszdoboz,
  2. önkormányzati köszöntő,
  3. 1 db Dr. Baktay Zelka és Dr. Baktay Miklós pszichológusok: Jövőnk könyve - Házasságra hangolva című kiadványa vendégkönyv funkcióval,
  4. 1 db esküvői munkafüzet,
  5. 1 db gyűrűpárna.


4. Záró rendelkezések


6.  § (1) Ez a  rendelet 2016. október 10. napján lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően bejelentett házasságkötési szándék bejelentése esetén kell alkalmazni.



Budapest, 2016. október 6.



                   Danada-Rimán Edina                                                        dr. Kocsis Máté

                           jegyző                                                                       polgármester


INDOKOLÁS


Általános indokolás


A rendelet célja az első házasságra lépő jegyesek megajándékozása egy kifejezetten számukra összeállított ajándékcsomaggal, amely azon túlmenően, hogy örömet szerez, egy nagyon fontos társadalmi célkitűzés megvalósítását is szolgálja. Ez pedig nem más, mint a házasság intézményének támogatása.



Részletes indokolás


1-3. §-hoz

A rendelet ezen szakaszai tartalmazzák a rendelet célját és hatályát.


4-5. §-hoz

A rendelet ezen szakaszaiban meghatározásra kerültek a jegyescsomag átadásának feltételei, illetve az ajándékcsomag tartalma.

6. §-hoz

A szakasz hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.