Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2016. (XII.1..) önkormányzati rendelete

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 66/2012. (XII.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 02- 2016. 12. 02

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikke (1) bekezdésének a) és e) pontjában és a 32. cikke (2) bekezdésében, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés j.) pontjában, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében és 36. § (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában és 109. § (4) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdése, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. § (2) bekezdés b) és c) pontjában, 7. §-ában és 13. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról a következő rendeletet alkotja:


1. § A Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 66/2012. (XII.13.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.


2. § A Rendelet 49. § (2) bekezdése az alábbi d) ponttal egészül ki:

„[(2) A Polgármester dönt az Önkormányzat tulajdonosi részvételével működő többszemélyes társaságoknál a társaság legfőbb szervének határozat hozatalát megelőzően a képviselendő tulajdonosi álláspont tekintetében, valamint az Önkormányzat tulajdonában lévő egyszemélyes társaság alapítójának hatáskörében a következő kérdésekben:]


d) javadalmazási szabályzat megalkotása.”


3. § Az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 81/2011. (XII.22.) önkormányzati rendelet 1. mellékletének a helyébe e rendelet 2. melléklete lép


4. § E rendelet 2016. december 2. napján lép hatályba, és a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.


Budapest, 2016. december 1.




              Danada-Rimán Edina                                                      dr. Kocsis Máté

                         jegyző                                                                  polgármester

31/2016. (XII.01.) önkormányzati rendelet 1. melléklete



  1. melléklet a 66/2012. (XII.13.) önkormányzati rendelethez


Kizárólagos joggal rendelkező önkormányzati társaságok


  1. Az önkormányzati ingatlan vagyonnal való gazdálkodás tekintetében, ideértve hasznosításához vagy értékesítéséhez szükséges bármilyen versenyeztetési eljárás lebonyolítását, az őrzéséről, üzemeltetéséről való gondoskodást, a beruházási, felújítási feladatok ellátását, értékesítésének, hasznosításának lebonyolítását (különösen az értékbecslést, a versenyeztetésben, döntés előkészítésben és szerződéskötésben való közreműködést), műszaki szaktanácsadás és műszaki ellenőrzést a szerződésben megjelölt vagyon elemek tekintetében: Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt.


  1. A helyi közutakon, a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutakon, valamint tereken, parkokban és egyéb közterületeken közúti járművel történő várakozási (parkolási) közszolgáltatás ellátása tekintetében: Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt.


3.         Üdültetés szervezés a Magyarkúton található erdei iskola tekintetében – különösen oktatási-nevelési intézmények tanulóinak Erdei Iskola jellegű turnusokban történő táboroztatása, a hétvégi csoportos kirándulások fogadása, a józsefvárosi intézmények köztisztviselőinek és közalkalmazottainak üdültetése, a káptalanfüredi gyermektáborban idény jelleggel, a józsefvárosi köznevelési intézményekben tanuló gyermekek csoportos és turnusos üdültetésének szervezése, a józsefvárosi szociális intézmények ellátottjainak üdültetése, a józsefvárosi közalkalmazottak és köztisztviselők családi és felnőtt üdültetésének szervezése. Feladatellátást végzi Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.

4.         Józsefvárosi oktatási-nevelési intézmények tanulói részére nyári szabadidő foglalkozás szervezése étkezés biztosításával. Feladatellátást végzi: Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.

5.         Szociális gondoskodás körében az alábbiak tekintetében:

a)         adományok gyűjtése, fogadása, osztása

b)         foglalkozás elősegítésével kapcsolatos feladatok ellátása

c)         iskolai felkészítés, tanfolyamok

Feladatellátást végzi: Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.

6.         Kulturális, közművelődési és turizmussal kapcsolatos feladatok ellátása körében az alábbiak tekintetében:

a)         szabadidő foglalkozás, készségfejlesztés

b)         közösségi színtér

c)         zászlógyűjtemény működtetése

d)        Józsefvárosi Galéria működtetése

e)         rendezvények szervezése

Feladatellátást végzi: Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.



7.         Kerületi közéleti lap, önkormányzati honlap működtetése tekintetében:

a)         kerületi közéleti lap működtetése

b)         önkormányzati honlap működtetése

c)         PR tevékenység, kommunikáció

Feladatellátást végzi: Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.

8.         Helyi vállalkozásfejlesztés segítésével kapcsolatos feladatok. Feladatellátást végzi: Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.

9.         Sporttal és szabadidős rendezvényekkel kapcsolatos feladatok ellátása körében a helyszín biztosítása. Feladatellátást végzi: Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.

10.       Nemzetiségi ügyekkel kapcsolatos feladatok ellátása körében nemzetiségi rendezvények, ünnepek részére helyszín biztosítása. Feladatellátást végzi: Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.

11.       Az önkormányzati tulajdonban lévő oktatási-nevelési célú intézményi ingatlanok üzemeltetésével, fenntartásával, karbantartásával kapcsolatos feladatok tekintetében: Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt.

12.       Közterület-fenntartással, városüzemeltetési feladatok tekintetében Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt.

13.       Piac üzemeltetéssel kapcsolatos feladatok tekintetében: Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt.

14.       A város-rehabilitációval és városfejlesztéssel – különösen a program előkészítési és tanácsadási feladatok, program tervezési feladatok, programmenedzsment feladatok, a teljesítésbe ment projektek követése, és az ezekhez kapcsolódó általános gazdálkodási és ügyvitel feladatok – érintő feladatokat a Rév8 Zrt. látja el Józsefváros közigazgatási területére kiterjedően.




31/2016. (XII.01.) önkormányzati rendelete 2. melléklete


1. melléklet

Az Önkormányzat által működtetett közművelődési feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaságok nevesítése

Az Önkormányzat a kerületi hagyományokat is figyelembe véve jelenleg az alábbi közművelődési feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaságot működteti:


  1. Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. (Székhely: 1084 Budapest, Mátyás tér 15.)

Telephelyek:

Józsefvárosi Galéria (1085 Budapest, József krt. 70.)

Józsefvárosi Zászlógyűjtemény (1085 Budapest, József krt. 68.)






INDOKOLÁS


Általános indokolás

A Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 66/2012. (XII.13.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) módosítására a kizárólagos joggal bíró gazdasági társaságokat érintő jogutódlásra tekintettel dönteni szükséges.


Részletes indokolás


1. §-hoz

A Rendelet 3. melléklete tartalmazza a kizárólagos joggal rendelkező társaságok és általuk végzett felsorolását, amely a jogutódlásra tekintettel szintén módosítani szükséges.

2. §-hoz

A gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény által előírt javadalmazási szabályzat elfogadása polgármesteri hatáskörbe kerül.

3. §

Az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 81/2011. (XII.22.) önkormányzati rendelet mellékeltének a módosítása a rendelet megalkotását követő átszervezések és jogutódlásokra tekintettel szükséges


 4. §-hoz

Jogtechnikai jellegű rendelkezések, hatályba léptetés és hatályát vesztő rendelkezések.