Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2017. (V.18.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 10/2015. (III. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 09. 01- 2017. 09. 01

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


1. § A pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 10/2015. (III. 01.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. §-a az alábbi (7) bekezdéssel egészül ki:


„(7) Az (1) bekezdés rendelkezéseit nem kell alkalmazni a 21. § (3) bekezdésében szabályozott támogatás esetében.”


2. § A Rendelet 21. § helyébe a következő rendelkezés lép:


„21. § (1) A táboroztatási támogatásra a káptalanfüredi intézményi táboroztatás esetében az Önkormányzat fenntartásában lévő vagy 2016. december 31-ig általa működtetett oktatási-nevelési intézmény vezetőjének javaslata alapján az a szociálisan rászorult gyermek jogosult, aki az Önkormányzat fenntartásában lévő vagy 2016. december 31-ig általa működtetett oktatási-nevelési intézménybe jár vagy Önkormányzat fenntartásában lévő gyermekjóléti intézmény ellátottja.


(2) Az (1) bekezdésben nyújtott támogatás mértéke 840 Ft/fő/nap elő- és utószezonban és 1680 Ft/fő/nap főszezonban, mely a szállás és a napi háromszori étkezés költségére használható fel.


(3) A táboroztatási támogatásra a magyarkúti intézményi táboroztatás esetében az Önkormányzat fenntartásában lévő vagy 2016. december 31-ig általa működtetett oktatási-nevelési intézmény vezetőjének javaslata alapján az a gyermek jogosult, aki

a.) az Önkormányzat fenntartásában lévő vagy 2016. december 31-ig általa működtetett oktatási-nevelési intézménybe jár vagy

b.) az Önkormányzat fenntartásában lévő gyermekjóléti intézmény ellátottja vagy

c.)  az Önkormányzat fenntartásában működtetett Biztos Kezdet Gyerekházat igénybe vevő gyermek, valamint a gyermekkel együtt táborozó közeli hozzátartozói és gyámja.


(4) A (3) bekezdésben nyújtott támogatás összege a szállás és a napi háromszori étkezés költsége.


(5) A táboroztatási támogatás közvetlenül a tábort üzemeltető gazdasági társaság részére kompenzációként, utólagosan kerül megfizetésre, az Önkormányzattal megkötött közszolgál-tatási szerződés keretében.


(6) A táboroztatási támogatásra felhasználható keret intézmények közötti felosztásáról az intézményvezetők javaslata alapján a polgármester dönt.”


3. § E rendelet 2017. szeptember 1. napján lép hatályba és hatályba lépését követő napon hatályát veszti.




 Budapest, 2017. május




       Danada-Rimán Edina                                                     Dr. Kocsis Máté

   jegyző                                                                     polgármester

a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 10/2015. (III. 01.) önkormányzati

rendelet módosításáról szóló 19/2017. (V.18.) önkormányzati rendelet indokolása


  1. Általános indokolás


Az önkormányzat stabil működése és jó gazdálkodása lehetővé teszi, hogy a magyarkúti tábort igénybe vevők kedvezményezetti köre bővítésre és a támogatási összeg növelésre kerüljön 2017. szeptember 01. napjától.



  1. Részletes indokolás


az 1. §-hoz


A Szociális rendelet személyi hatályára és alkalmazási körére vonatkozóan tartalmaz rendelkezéseket.


a 2. §-hoz


A táboroztatási támogatás jogosultsági feltételeit tartalmazza. A korábbi szabályokhoz képest a nem VIII. kerületi állandó lakcímmel rendelkező iskolások, óvodások is és a Biztos Kezdet Gyerekházat igénybe vevő gyermekek, illetve hozzátartozói, gyámja is jogosulttá válik a táboroztatási támogatásra. A támogatás összege a szállás és a napi háromszori étkezés költsége, így az anyagi nehézségekkel küzdő családok gyermekei sem maradnak ki a magyarkúti tábor adta lehetőségekből.


a 3. §-hoz


A hatályba léptető és hatályát vesztő rendelkezést tartalmazza.