Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2017. (VI.8.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 06. 08- 2017. 06. 08

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete

1. § - 5. § tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva

6. § - 7. § tekintetében az Alaptörvény 32. cikke (1) bekezdésének a) és e) pontjában és a 32. cikke (2) bekezdésében, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés j) pontjában, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében és 36. § (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában és 109. § (4) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdése, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. § (2) bekezdés b) és c) pontjában, 7. §-ában és 13. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján

8. § tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva

a következőket rendeli el:

  1. § A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ Rendelet) 35. § (1) bekezdés a) pont ab) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A Képviselő-testület állandó, ideiglenes bizottságai (együttesen: bizottság) és azok tagjainak száma: állandó bizottság és tagjainak száma:…]


„ab) az Emberi Erőforrás Bizottság, 15 fő”


(2) Az SZMSZ Rendelet 35. § (1) bekezdés b) pont bb) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A Képviselő-testület állandó, ideiglenes bizottságai (együttesen: bizottság) és azok tagjainak száma: állandó bizottság és tagjainak száma:…]


„bb) a Smart City Ideiglenes Bizottság, 6 fő”


  1. § Az SZMSZ Rendelet 3. melléklete helyébe e rendelet melléklete lép.


  1. § Az SZMSZ Rendelet 7. melléklet 1.1. pontja a következő 1.1.13. alponttal egészül ki:

[A Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság feladat- és hatásköre különösen:

  1. dönt…]

„1.1.13. A Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek befektetéséről (államilag garantált értékpapír vásárlása, beváltása), vagy lekötéséről (pénzeszközök betétként való elhelyezése és visszavonása) dönt maximum egyedi 500 millió Ft feletti értékben a 20. § (5)-(6) bekezdésében foglalt szabályok betartásával. A pénzeszközök betétként történő lekötése esetén a fizetési számlát vezető hitelintézeten kívül még további, legalább négy hitelintézet ajánlata alapján dönt. Az ajánlatokat a befektetés értéknapjának és futamidejének megjelölésével kell bekérni. A befektetések és betétként történő lekötések jogszerűségét a jegyző és az átmenetileg szabad pénzeszköz befektetését vagy leköthetőségét a gazdasági vezető jogosult vizsgálni.”

  1. § (1) Az SZMSZ Rendelet 8. melléklet 15.4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„15.4. A polgármester az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek befektetéséről (államilag garantált értékpapír vásárlása, beváltása), vagy lekötéséről (pénzeszközök betétként való elhelyezése és visszavonása) dönt maximum egyedi 500 millió Ft értékben a 20. § (5)-(6) bekezdésében foglalt szabályok betartásával. A pénzeszközök betétként történő lekötése esetén a fizetési számlát vezető hitelintézeten kívül még további, legalább négy hitelintézet ajánlata alapján dönt. Az ajánlatokat a befektetés értéknapjának és futamidejének megjelölésével kell bekérni. A befektetések és betétként történő lekötések jogszerűségét a jegyző és az átmenetileg szabad pénzeszköz befektetését vagy leköthetőségét a gazdasági vezető jogosult vizsgálni. (Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat 36/2016. (XII.21.) önkormányzati rendelete a 2017.évi költségvetésről)

A polgármester dönt az átmenetileg szabad pénzeszközök befektetéséhez kapcsolódó finanszírozási kiadási és bevételi előirányzatok módosításáról értékhatár nélkül.”

(2) Az SZMSZ Rendelet 8. melléklet 17.4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„17.4. A polgármester dönt a LÉLEK-Programot érintő valamennyi adomány, közérdekű kötelezettségvállalás elfogadására és azok felhasználásáról, azzal, hogy a tartós fenntartási kötelezettséggel járó természetbeni adományok, közérdekű kötelezettségvállalások elfogadására a Képviselő-testület jogosult. A polgármester az Önkormányzat öröklése vagy a vagyon javára történő lemondás esetén dönt az öröklés és a lemondással érintett vagyon elfogadásáról, elfogadás esetén intézkedik annak átvételéről.”

  1. § Az SZMSZ Rendelet 2. Függelékének 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[Emberi Erőforrás Bizottság tagjai:]


„Elnök:

Zentai Oszkár                                   FIDESZ- KDNP


Alelnök:

Dr. Ferencz Orsolya                           FIDESZ- KDNP

Dr. Szilágyi Demeter Gergely              FIDESZ- KDNP

Simon György                                   MSZP-DK-MLP


Tagok:

Kaiser József Lajos                           FIDESZ-KDNP

Komássy Zsolt Ákos                         MSZP-DK-MLP

Dr. Erőss Gábor János                       EGYÜTT-PM

Guzs Gyula                                       FIDESZ-KDNP


Külsős tagok:

Nagy Gáborné                                    FIDESZ-KDNP

Török Patrik                                       FIDESZ-KDNP

Máté András                                      FIDESZ-KDNP

Kis Kornélia                                       FIDESZ-KDNP

Vámos Andrea                                   JOBBIK

Bálint Gergely                                    LMP

Veres Gábor                                       MSZP-DK-MLP”


(2) Az SZMSZ Rendelet 3. Függelékének 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[Smart City Ideiglenes Bizottság tagjai:]

„ELNÖK:       Dr. Ferencz Orsolya

TAGOK:        Vörös Tamás

                     Simon György

                     Komássy Ákos

                     Jakabfy Tamás

                     Dudás Istvánné


  1. § Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 66/2012. (XII.13.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Vagyonrendelet) 6. § (1) bekezdése a következő 20. és 21. ponttal egészül ki:


[A rendelet alkalmazásában…]


„20. Közérdekű kötelezettségvállalás: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:589. §-ában meghatározottak.


21. Adomány: Olyan pénzbeli vagy vagyoni értékkel rendelkező dolog, amely nem minősül a 20. pont szerinti közérdekű kötelezettségvállalásnak.”


  1. § A Vagyonrendelet 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az önkormányzat részére juttatott adományok, közérdekű kötelezettségvállalások elkülönített elszámolás mellett kizárólag arra a célra használhatók fel, amelyre azt az adományozó, kötelezettségvállaló juttatta.


  1. Az önkormányzat, a költségvetési szervek pénzbeli adományokat, 1.000,0 e Ft feletti természetbeni adományokat, valamint értékhatártól függetlenül olyan adományokat, amelyek fenntartása, vagy felhasználása költségvetési forrást igényel, a Képviselő-testület előzetes engedélyével fogadhatnak el.


  1. Az önkormányzat, a költségvetési szervek közérdekű kötelezettségvállalásokat a Képviselő-testület előzetes engedélyével fogadhatnak el.


  1. A LÉLEK-Programot érintő valamennyi adomány, közérdekű kötelezettségvállalás elfogadására és azok felhasználásáról való döntésre a polgármester jogosult azzal, hogy a tartós fenntartási kötelezettséggel járó természetbeni adományok, közérdekű kötelezettségvállalások elfogadására a Képviselő-testület jogosult.


  1. A polgármester az Önkormányzat öröklése vagy a vagyon javára történő lemondás esetén dönt az öröklés és a lemondással érintett vagyon elfogadásáról, elfogadás esetén intézkedik annak átvételéről.”


  1. § Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat 2017. évi költségvetéséről szóló 36/2016. (XII.21.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Költségvetési Rendelet) 21. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) A támogatások jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználót visszafizetési kötelezettség terheli, amelynek érdekében a támogató köteles eljárni.”


  1. § Ez a rendelet 2017. június 8. napján 16.00 órakor lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.


  1. § Hatályát veszti a Költségvetési Rendelet 21. § (1)-(3) bekezdése.


Budapest, 2017. június 8.







                        Danada-Rimán Edina                                                           dr. Kocsis Máté

                                   jegyző                                                                       polgármester



Melléklet a 20/2017. (VI.08.) önkormányzati rendelethez


  1. AZ ÖNKORMÁNYZAT ÁLTAL IRÁNYÍTOTT KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK


A

B


Név

Cím


Napraforgó Egyesített Óvoda

1084 Budapest, Tolnai L. u. 7-9.


Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ

1081 Budapest, Népszínház u. 22.


Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék

1083 Budapest, Szigetvári u. 1.


Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ

1084 Budapest, Auróra u. 22-28.


  1. AZ ÖNKORMÁNYZAT ÁLTAL ALAPÍTOTT GAZDÁLKODÓ SZERVEZETEK


Név

1.

Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt.

2.

RÉV8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt.

3.

RFV Józsefváros Szolgáltató Kft.

4.

Mikszáth 4 Egészségügyi Szolgáltató és Ingatlanhasznosító Kft.

5.

Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló önkormányzati rendelethez


INDOKOLÁS


  1. §-hoz


Az SZMSZ Rendeletben a Képviselő-testület Emberi Erőforrás Bizottság és a Smart City Ideiglenes Bizottság tagjainak számát határozza meg.


  1. §-hoz


Az SZMSZ Rendelet 3. mellékletének módosítására vonatkozó rendelkezést tartalmaz.


  1. §-hoz


Az SZMSZ Rendelet 7. mellékletének módosítása a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság hatáskörének kiegészítését tartalmazza.


  1. §-hoz


Az SZMSZ Rendelet 8. mellékletének módosítása a polgármesterre átruházott hatáskörök tekintetében, más önkormányzati rendeletekben foglalt rendelkezések összhangjának megteremtése céljából. 


  1. §-hoz


Az SZMSZ Rendelet 2. függelékének 2. pontjának módosítására vonatkozó rendelkezést tartalmaz.


  1. §-hoz


A Vagyonrendelet értelmező rendelkezéseit egészíti két új fogalommal.


  1. §-hoz


A Vagyonrendeletnek a felajánlott vagyon elfogadására vonatkozó rendelkezéseinek módosítását tartalmazza.


  1. és 10.§-hoz


A Költségvetési Rendeletnek a támogatások, adományok szabályaira tartalmaz módosításokat és hatályát vesztő rendelkezéseket.


  1. §-hoz


Hatályba léptető és hatályát vesztő rendelkezéseket tartalmaz.