Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2017. (VI. 9.) önkormányzati rendelete

a Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatáról (JÓKÉSZ) szóló 66/2007. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 06. 09- 2017. 06. 09

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 6. pontjában, és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


1. § A Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatáról (JÓKÉSZ) szóló 66/2007. (XII.12.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: JÓKÉSZ) 14. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Amennyiben oldalsó és hátsó telekhatáron elhelyezkedő épület(rész)ek tűzfalában lévő légaknára huzamos tartózkodás céljára szolgáló helyiség nyílik, akkor az újonnan beépítésre kerülő telken a légaknát alapterületében légudvar méretűre kell kiegészíteni. Ez esetben a (3) bekezdés előírása figyelmen kívül hagyható.”

2. § A JÓKÉSZ 3. mellékletének 9. számú szelvényének a 38830/3 helyrajzi számú telek területére vonatkozó szabályozási tervi elemei helyébe e rendelet 1. mellékletének szabályozási tervi elemei lépnek.

3. § Ez a rendelet 2017. június 9. napján lép hatályba.



Budapest, 2017. június 9.



Danada-Rimán Edina                                                           dr. Kocsis Máté

          jegyző                                                                        polgármester




  1. sz. melléklet






Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének

a Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatáról (JÓKÉSZ) szóló 66/2007. (XII.12.)

önkormányzati rendelet módosításáról szóló

23/2017. (VI.09.) önkormányzati rendelet indokolása


  1. Általános indokolás

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.08.) Korm. rendelet 29/A. § (2) bekezdése alapján lehetőség van a JÓKÉSZ módosítására magasabb szintű jogszabállyal való ütközés és rajzi pontatlanság javítása miatt.

2. Részletes indokolás

1. § -hoz

Tekintettel a kerület nagyvárosias jellegére, a beépítés jellemzően zártsorú, ami azt jelenti, hogy a szomszédos telkeken az épületek tűzfallal csatlakoznak egymáshoz. A hosszú tűzfalakat légudvarok és légaknák szakítják meg, melyek az ide nyíló lakások mellékhelyiségeinek természetes szellőzését hivatottak biztosítani. Az évek során azonban sok esetben alakították át a lakásokat úgy, hogy ma már lakószoba ablaka is nyílik ezekre. Ugyanez a megoldás a légaknák esetében teljesen szabálytalan az OTÉK 70. § (6) bekezdés a) pontja alapján, azonban ha a társasházak alapításakor az alapító okirat mellékletét képező alaprajzon a helyiség szobaként került feltüntetésre, úgy nem tekinthető szabálytalannak az ablak ilyen módon történő kialakítása. A módosítás megfelel az OTÉK 71. § előírásainak, amely a légudvarban nem tiltja a különböző funkciójú helyiségek egybe szellőzését.

  1. §-hoz

A Kerepesi út 11. szám alatti (38830/3 helyrajzi számú) telekre vonatkozóan ellentmondás van a 2011. évi Kerületi Szabályozási Terv (a továbbiakban: KSZT) és a jelenleg hatályos között. Jelenleg a JÓKÉSZ mellékletét képező hatályos KSZT csak a telek keleti részén egy körülbelül öt méter széles sávban tartalmaz építési helyet, mely gyakorlatilag ellehetetleníti a 38830/3 helyrajzi számú telek beépíthetőségét. A 2011. évben hatályos Kerületi Szabályozási Terven azonban még éppen ennek ellenkezője szerepelt, egy 5 m-es oldalkert mellett, széles beépítési hely ábrázolásával. Az építési hely a KSZT 2011. évi állapotán még látható, majd valószínűleg egy adminisztrációs hiba következtében csökkenhetett le erre az öt méteres sávra. A JÓKÉSZ módosítással az ingatlan beépíthetősége kedvezőbb lesz, a szomszédos telkek beépítését pedig a változás nem érinti hátrányosan.

  1. § -hoz

Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.