Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2017. (VI.15.) önkormányzati rendelete

a társasházaknak adható önkormányzati támogatásokról szóló 23/2015. (V.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 06. 15- 2017. 06. 15

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 62. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A társasházaknak adható önkormányzati támogatásokról szóló 23/2015. (V.21.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 6. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A Társasház a pályázatához köteles csatolni:]

„a) az igazolást, hogy a Társasháznak nincs a korábbi visszatérítendő támogatás törlesztéséből keletkezett lejárt fizetési hátraléka.”


2. § A Rendelet 5. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:

„(2) Az a társasház nem pályázhat, amellyel szemben a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 18/2016. (VI.02.) önkormányzati rendelet 11. § a) pontban foglalt szabályok megsértése miatt a jegyző jogerős marasztaló határozatot hozott, a határozat jogerőre emelkedésétől számított egy évig.”


3. § A Rendelet 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat költségvetésének elfogadását követően, pályázaton kívül, a Társasházak életében felmerülő alacsony költségvetésű felújításokra - melyek a lakóközösség egészét érintik – és az osztatlan közös tulajdonban lévő épületrészek lomtalanításra önkormányzati támogatás adható, ha ennek pénzügyi fedezete a 3. § (2) bekezdés b) pontja alapján biztosított.”


4. § E rendelet 2017. június 15. napján lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.


Budapest, 2017. június 15.



             Danada-Rimán Edina                                                         dr. Kocsis Máté

                    jegyző                                                                            polgármester



Általános indokolás


A döntés célja, hogy a rendelet módosításával a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 18/2016. (VI.02.) önkormányzati rendelet társasházi közösségeket érintő szabálya összekapcsolásra kerüljön az önkormányzati pályázati rendszerrel.


Részletes indokolás


  1. §-hoz


A társasházak pályázati lehetőségét indokolatlanul korlátozza az egy lakóval szemben fennálló követelés nemlétének megkövetelése, így az erre vonatkozó feltételt a rendelet hatályon kívül helyezi.


  1. §-hoz


A közösségi együttélés alapvető szabályainak betartatása érdekében társasházi pályázat benyújtásának feltételeként szabja meg a rendelet, hogy a társasházak az ilyen szabályok megsértése miatt kiszabott szankció esetén ne részesülhessenek támogatásban.


  1. §-hoz


A közösségi együttélés nyugalmának elősegítése érdekében a rendelet bővíti a pályázaton kívüli támogatás felhasználási céljainak körét.


  1. §-hoz


Hatályba léptető és hatályát vesztő rendelkezéseket tartalmaz.