Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2017. (VI. 15.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről

Hatályos: 2018. 11. 29- 2020. 09. 25

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. § (4) bekezdés a) pont és a 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet hatálya Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén működő üzletekre, valamint az üzleteket üzemeltető természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.


(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:

  1. az üzemanyag töltőállomásokon üzemeltetett üzletekre,
  2. bevásárlóközpontokban üzemeltetett üzletekre,
  3. a szálláshelyeken üzemeltetett, kizárólag a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevők részére szolgáló üzletekre,
  4. kulturális és sportlétesítményekben üzemeltetett üzletekre,
  5. [1]
  6. közforgalmú vasúti pályaudvarokon üzemeltetett üzletekre.


2. Értelmező rendelkezések


  1. § E rendelet alkalmazása során:
  1. bevásárlóközpont: olyan komplex kialakítású, vegyes rendeltetésű épület, amelyben állandó jelleggel több kereskedő folytat túlnyomórészt üzletekben különböző típusú kereskedelmi tevékenységet, és ahol emellett jellemzően a szabadidő eltöltésével összefüggő szolgáltatási tevékenységet is folytatnak (2005. évi CLXIV. törvény 2. § 3. pont);
  2. éjszakai nyitva tartás: az üzlet 22.00 és 06.00 óra közötti nyitva tartása;
  3. közforgalmú vasúti pályaudvar: az Önkormányzat közigazgatási területén található nemzetközi személyi- és áruszállítást lebonyolító vasúti állomás területe;
  4. kulturális létesítmény: az Önkormányzat közigazgatási területén található filmszínházak, színházak, múzeumok, galériák; közösségi házak
  5. lakókörnyezet: az üzletet magába foglaló lakóépület tulajdonosai, azzal közvetlenül szomszédos lakóépületek tulajdonosai, és az üzletet magában foglaló épület környezetében, a zajforrástól számított 15 méter távolságon belül lévő épületek tulajdonosainak összessége.
  6. üzlet: a kereskedelmi tevékenység folytatása céljából létesített vagy használt épület, illetve önálló rendeltetési egységet képező épületrész, helyiség, ideértve az elsődlegesen raktározás, tárolás célját szolgáló olyan épületet vagy épületrészt is, amelyben kereskedelmi tevékenységet folytatnak (2005. évi CLXIV. törvény 2. § 27. pont);
  7. közösségi ház: a közforgalom számára nyitva álló ingatlan, melyen belül, önálló rendeltetésű helyiségekben biztosított kulturális rendezvények, produkciók megtartása, és önálló rendeltetésű helyiségben biztosított a vendéglátó tevékenység folytatása, valamint az épületen belül egyéb helyiségek csoportos jellegű foglalkozások megtartására is rendelkezésre állnak.
  8. [2]zártkörű rendezvény: előre meghatározott személyi kör részvételével zajló, nyilvánosan nem hirdetett rendezvény, amelyet a rendelet 2. mellékletében foglaltak szerint tartanak.

  9. Az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendje

3. § (1) Az üzletek és a vendéglátó terasszal rendelkező üzletek teraszai 22.00 és 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározottakat nem kell alkalmazni tárgyév december 31-én 22.00 órától az azt követő év január 1-jén 06.00 óráig.

4. Eljárási szabályok

4. § A jegyző a 3. § (1) bekezdésben foglaltaktól eltérő, éjszakai nyitva tartást engedélyezhet, döntése ellen benyújtott fellebbezést másodfokon a Képviselő-testület bírálja el.


5. § (1)[3] Az eljárást az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény és az elektronikus ügyintézés és bizalmi szolgáltatások szabályairól szóló törvény rendelkezései szerint kell lefolytatni.


(2) Az engedélyt tartalmazó és az engedély visszavonásáról szóló határozatot meg kell küldeni a kérelmezőnek, a Fővárosi Kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró kerületi hivatalának, a tűzvédelmi hatóságnak, a kerületi rendőrkapitányságnak, a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyeleti Ügyosztályának.


(3) A jegyző nyilvántartást vezet az éjszakai nyitva tartással rendelkező üzletekről és azokról, amelyek esetében az éjszakai nyitvatartási engedély visszavonásra került. A nyilvántartás közérdekből nyilvános adatait az önkormányzat honlapján (www.jozsefvaros.hu) közzé kell tenni.


  1. Éjszakai nyitvatartási engedély

6. § Éjszakai nyitvatartási engedéllyel rendelkező üzletek a lakókörnyezettel érintett ingatlanok tulajdonosai - társasházak közgyűlései, társasháznak nem minősülő lakóépület esetén a tulajdonosok többsége - által elfogadott időpontig tarthatnak nyitva, azzal, hogy a 22.00 óra után nyitva tartó, vendéglátó terasszal rendelkező üzletek kötelesek a teraszra kiterjedő tevékenységüket legkésőbb 23.00 óráig beszüntetni.

 6. Az éjszakai nyitva tartás feltételeinek szabályai


7. § (1) Az éjszakai nyitvatartási engedéllyel rendelkező üzletek – a vendéglátó egységek kivételével – 22.00 és 06.00 óra között szeszes italt nem árusíthatnak, amelynek tényéről a vásárlókat kötelesek tájékoztatni. A tájékoztatást az üzlet bejáratánál és az üzletben a vásárlók által jól látható helyen kell elhelyezni.


(2) Az éjszakai nyitvatartási engedély iránti kérelmet az e rendelet 1. mellékletét képező nyomtatványon a jegyzőnél kell benyújtani.


(3) A kérelemhez csatolni kell:

a) a lakókörnyezetben lévő összes ingatlan tulajdonosainak tulajdoni arányuk szerinti többségi hozzájárulását;  társasház esetén közgyűlési határozatba foglaltan;

b) zajforrás üzemeltetése esetén az a) pontban foglaltakon túl

ba) a környezetvédelmi hatóság zajkibocsátási határérték megállapításáról szóló határozatát,

    bb) szakértői véleményt, amely előzetesen igazolja, hogy a zeneszolgáltatást biztosító technikai felszerelések gyári paraméterei szerinti legnagyobb – nem korlátozott - hangereje mellett is a környezetben élők zavarását megakadályozó belső hangszigetelés került kiépítésre, vagy az üzemeltető a megengedett (zajszint meghaladására gyári paraméterei és legnagyobb – korlátozás nélküli - teljesítménye alapján nem alkalmas hangrendszerre cserélte le a technikai eszközeit, illetve hangeszközei eleve ilyen teljesítményűek.


(4) Mellőzhető a (3) bekezdés a) pontjában írt társasházi közgyűlési hozzájárulás, amennyiben az üzemeltető igazolja, hogy kezdeményezte annak beszerzését, de közgyűlést nem tartottak, vagy nem hoztak döntést, és az írásban történt kezdeményezés óta 30 nap eltelt.


(5) Mellőzhető a (3) bekezdés a) pontjában foglalt hozzájárulás a társasháznak nem minősülő épületek tulajdonosai részéről, amennyiben az írásban történt kezdeményezés tulajdonos általi kézhezvétele óta 30 nap eltelt.


(6) Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetében a hozzájárulással kapcsolatos nyilatkozat megtételére a 100 %-os önkormányzati tulajdonban álló lakás-és helyiséggazdálkodási feladatokat gyakorló gazdasági társaság jogosult.


8. § (1) A 7. §-ban foglalt feltételek megléte esetén sem adható éjszakai nyitvatartási engedély, ha

a) a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül az üzemeltetővel szemben a lakókörnyezetben élők pihenését zavaró, zajos működésének vagy a nyitva tartás szabályainak megsértésének tényét megállapító határozat jogerőre emelkedik;

b) a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül az üzemeltetővel szemben az üzlet működésével összefüggésben a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt helyszíni vagy közigazgatási bírság kiszabására került sor;

c) az üzemeltetőnek a kérelem benyújtásának időpontjában az Önkormányzattal szemben bármilyen jogcímen lejárt háromhavi tartozása áll fenn;

d) az üzletben lévő vagy ahhoz tartozó - funkcionálisan nem hanghatás létrehozására szolgáló - berendezések által kibocsátott zaj meghaladja a külön jogszabályban meghatározott mértéket.


(2) Az éjszakai nyitvatartási engedélyt vissza kell vonni, ha

a) az üzemeltetővel szemben a lakókörnyezetben élők pihenését zavaró, zajos működésének vagy a nyitva tartás szabályainak megsértése miatt meghozott marasztaló döntés jogerőre emelkedik;

b) az üzemeltetővel szemben az üzlet működésével összefüggésben a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt helyszíni vagy közigazgatási bírság kiszabására került sor;

c) az üzemeltetőnek az engedély időtartama alatt az Önkormányzattal szemben bármilyen jogcímen lejárt háromhavi tartozása keletkezett;

d) az üzemeltető e rendelet 7. § (1) bekezdésében foglaltakat megszegi.


(3) Az éjszakai nyitvatartási engedély visszavonása esetén a határozat jogerőre emelkedésétől számított hat hónapig az üzemeltető számára nem adható újabb éjszakai nyitvatartási engedély.


7. Záró rendelkezések


9. § Ez a rendelet 2017. június 15. napján lép hatályba.


10. § (1) A rendelet hatályba lépésekor már kereskedelmi hatósági nyilvántartásba vett üzletek változatlan nyitva tartással működhetnek, amennyiben a 2. § 5. pontja szerinti lakókörnyezetbe tartozó valamennyi társasház és társasháznak nem minősülő épület többségi tulajdonosai a pihenéshez való jog sérelme miatt nem kezdeményezik a jegyzőnél a nyitvatartási rendnek a 3. § (1) bekezdés szerinti meghatározását.


(2) Az írásbeli kezdeményezéshez csatolni kell társasház esetén a kezdeményezéshez hozzájáruló közgyűlési határozatot, egyéb lakóépület esetében az ingatlan tulajdonosainak a többségi tulajdoni arány szerinti hozzájárulását igazoló okiratot.


(3) A kezdeményezés alapján a jegyző vizsgálja a kérelem megalapozottságát, és annak eredményeként dönt a 3. § (1) bekezdés szerinti nyitva tartás elrendeléséről.


11. § (1) A Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 18/2013. (IV.24.) önkormányzati rendelet 9. § (5) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


[4]„(5) A vendéglátó üzletek kitelepülésekor közterületen zeneszolgáltatás, és a (6) bekezdésben foglaltak kivételével TV, projektor kihelyezése tilos.”


(2) Hatályát veszti a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzat Képviselő-testületnek az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 45/2008. (IX.12.) önkormányzati rendelete.



Budapest, 2017. június 15.




Danada-Rimán Edina                                                    dr. Kocsis Máté

jegyző                                                                   polgármester

28/2017. (VI.15.) önkormányzati rendelete 1. melléklet




 illetékbélyeg

 







ÉJSZAKAI NYITVATARTÁS ENGEDÉLYEZÉSE IRÁNTI KÉRELEM

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata Képviselő-testületének az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről szóló 28/2017. (VI.15.) önkormányzati rendelete alapján az általam üzemeltetett üzlet tekintetében kérem az éjszakai nyitva tartás engedélyezését.

Az üzemeltető neve: …………………………………………………………………………….

Az üzemeltető székhelye: ……………………………………………………………………….

Az üzemeltető cégjegyzék száma/vállalkozói száma: ………………………………………...

Kapcsolattartó neve: …………………………………………………………………………….

Kapcsolattartó elérhetősége:

telefon: …………………………….

e-mail: ………………………………

Az üzlet neve: …………………………………………………………………………………..

Az üzlet címe: Budapest VIII.,..…………………………………………………………………

A kereskedelmi tevékenység nyilvántartásba vételéről szóló igazolás száma: …………………

Kérelmezett nyitvatartási idő:

hétfő: ………………………….-tól ……………………………. -ig

kedd: ………………………….-tól ……………………………. -ig

szerda: ………………………..-tól ……………………………. -ig

csütörtök: ……………………..-tól ……………………………. -ig

péntek: ………………………..-tól ……………………………. -ig

szombat: ………………………-tól ……………………………. -ig

vasárnap: ……………………...-tól ……………………………. -ig


Kérelmemhez mellékelem:

környezetvédelmi hatóság által kiadott zajkibocsátási határérték megállapításáról szóló határozatát;

 szakértői véleményt, mely előzetesen igazolja, hogy a zeneszolgáltatást biztosító technikai felszerelések gyári paraméterei szerinti legnagyobb – nem korlátozott - hangereje mellett is a környezetben élők zavarását megakadályozó belső hangszigetelés került kiépítésre, vagy az üzemeltető a megengedett zajszint meghaladására gyári paraméterei és legnagyobb – korlátozás nélküli- teljesítménye alapján nem alkalmas hangrendszerre cserélte le a technikai eszközeit, illetve hangeszközei eleve ilyen teljesítményűek.

 a lakókörnyezetben* lévő összes ingatlan tulajdonosainak tulajdoni arányuk szerinti többségi hozzájárulását;  társasház esetén közgyűlési határozatba foglaltan;

 meghatalmazást;

 illetékbélyeget.

A határozatot

 postai úton kérem megküldeni

 személyesen kívánom átvenni


Budapest, …… év ………………………….. hó …………… nap.


……………………………………………

 üzemeltető

Kérelmet és mellékleteit átvette:


…………………………………….

                   ügyintéző


Budapest, ..….. év ………………………………… hó ……… nap









* lakókörnyezet: az üzletet magába foglaló lakóépület tulajdonosai, azzal közvetlenül szomszédos lakóépületek tulajdonosai, és az üzletet magában foglaló épület környezetében, a zajforrástól számított 15 méter távolságon belül lévő épületek tulajdonosainak összessége.


28/2017. (VI.15.) önkormányzati rendelet 2. melléklet



A zárt körű rendezvény tartási feltételeinek meghatározása


Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat közigazgatási területén elhelyezkedő üzlethelyiségekben az alábbi feltételek hiánytalan betartása mellett, az alábbiak szerint tartható zárt körű rendezvény:


Az üzlet céljára hasznosított helyiség üzlet marad a nyitvatartási időn kívül is, és ott nyitvatartási időn túl semmilyen tevékenység nem végezhető, az üzletet az engedélyezett nyitvatartási idején túl zárva kell tartani.


Az üzletben tartott rendezvény akkor minősíthető zárt körűnek, ha:

  • a rendezvény (üzlet) helyszínére csak előre meghatározott körbe tartozó személyek léphetnek be, a nyilvánosan meghirdetett rendezvény nem zárt körű, a helyszíni feliratkozással szintén nem tekinthető zárt körűnek a rendezvény.
  • az előre meghatározott vendégkör beléptetését megfelelő személyzetnek kell koordinálnia (pl. biztonsági személyzet), aki meggátolja illetéktelenek belépését a rendezvény (üzlet) területére.
  • a belépésre jogosult személyekről szóló név szerinti listát a helyszínen kell tartani, ellenőrzés során be kell mutatni.
  • a rendezvény zártkörű jellegét a helyszínül szolgáló ingatlan (üzlet) homlokzatán, jól látható helyen, egyértelműen jelezni kell.
  • az üzlet nyitva tartására vonatkozó feliratokat a homlokzatról a rendezvény ideje alatt el kell távolítani, mivel azok megtévesztőek lehetnek a vendégek számára.
  • a rendezvény helyszínéül szolgáló ingatlan (üzlet) nyílászáróit lehetőség szerint zárva kell tartani.
  • a rendezvényt meghatározott alkalomból tartják, ilyen alkalom hiányában a tevékenység nem minősül rendezvénynek.
  • a rendezvény lebonyolítását nem üzletszerűen végzik, azaz nem rendszeresen és nem nyereség elérése érdekében.

Indokolás

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 28/2017. (VI.15.) önkormányzati rendeletéhez


Általános indokolás


A rendelet megalkotását az éjszakai zajártalom okozta lakossági panaszok, közbiztonsági problémák és annak felismerése teszi indokolttá, hogy Józsefváros területén – a nagyvárosias lakókörnyezetben – egyre fokozódó kihívást jelent az üzletek okozta zajártalom kereskedelmi hatósági jogkörben történő csökkentése. Ugyanakkor a kereskedelmi törvény felhatalmazást ad az önkormányzatok számára a helyi sajátosságokat figyelembe véve az üzletek éjszakai – 22-06 óra közötti – nyitva tartásának korlátozására, mely által csökkenthető a lakosság zajterhelése.

A rendeletben foglaltak szerint a kereskedelmi egységek 22.00-06.00 óra között nem tarthatnak nyitva a lakosság pihenésének, nyugalmának, egészségesebb életkörülményeinek biztosítása, a lakosság szubjektív közbiztonságérzetének javítása érdekében. Az ettől eltérő éjszakai nyitva tartást a jegyző engedélyezheti.


Részletes indokolás

1. §-hoz

A rendelet személyi és tárgyi hatályára vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.

2. §-hoz

Értelmező rendelkezéseket tartalmaz.

3. §-hoz

Az Önkormányzat közigazgatási területén működő üzletek éjszakai nyitvatartási rendjét szabályozza, melynek elsődleges célja a lakók egészséges életkörülményeinek és pihenéshez való jogának biztosítása. Meghatározásra kerül, hogy mely időpontokban nem tarthatnak nyitva az üzletek, valamint ettől eltérő szabályokat tartalmaz.

4-5. §-hoz

Eljárási szabályokat határoz meg, valamint a jegyzőre ruházza az éjszakai nyitva tartás engedélyezését.

6. §-hoz

Az éjszakai nyitvatartási engedély keretében az üzletek nyitvatartási időpontját határozza meg.

7. §-hoz

Az éjszakai nyitvatartási engedéllyel rendelkező üzletek tekintetében szabályokat állapít meg, mely szerint az eljárás kérelemre indul, meghatározza a kérelemhez csatolandó dokumentumokat és a rendelet 1. mellékleteként a kérelem formanyomtatványokat.

8. §-hoz

Azon eseteket szabályozza, mikor nem adható éjszakai nyitva tartásra engedély, illetve az engedély mikor kerül visszavonásra.

9-11. §-hoz

A hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz azzal, hogy a már működő üzletekre vonatkozó külön szabályokat állapít meg.

[1]

Hatályon kívül helyezte a 31/2018. (XI.29.) ör. 1. §-a 2018. november 29-én 16.00 órától, rendelkezéseit a hatálybalépése előtt benyújtott, még el nem bírált kérelmek esetében is alkalmazni kell.

[2]

Módosította a 63/2017. (XII.20.) ör. 1. §, hatályos 2018. január 1-től.

[3]

Módosította a 63/2017. (XII.20.) ör. 2. §, hatályos 2018. január 1-től.

[4]

Rendelkezései beépítve a 18/2013. (IV.24.) önkormányzati rendeletbe.