Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2017. (VI.15..) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 18/2016. (VI.02.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 06. 15- 2017. 06. 15

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 94/A. § (1a) bekezdése alapján a következőket rendeli el:


  1. § A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 18/2016. (VI.02.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A közösségi együttélés alapvető szabályát sértő magatartás miatt folytatott közigazgatási hatósági eljárás vagy hivatalból indul vagy lakossági bejelentésre, vagy a hatóság észlelése alapján.”


2. § (1) A Rendelet 11. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[Aki]

„a) nem gondoskodik az ingatlana előtti járdaszakasz tisztításáról, hó eltakarításáról és síkosság mentesítéséről, az úttesttől szintkülönbséggel, vagy más, látható módon elhatárolt, az úttest és a járda közötti szilárd burkolattal el nem látott terület tisztán tartásáról,


(2) A Rendelet 11. § e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[Aki]

„e) az üzlet üzemeltetőjeként az egység nyitvatartási ideje alatt – a bejárat fél méteres körzetében – nem helyez el kisméretű, maximum 50 literes hulladékgyűjtő edényt, vagy annak kiürítéséről nem gondoskodik, vagy az egység homlokzati vonalától az úttestig terjedő közterületi részt folyamatosan nem tartja tisztán, az eladott termékkel egyidejűleg átadott, a tevékenységéhez kapcsolódó azonosítható csomagoló anyagot, egyéb eszközt az üzlet megközelítését szolgáló bejárattól 25 méteres távolságon belül folyamatosan nem gyűjti vissza,”


(3) A Rendelet 11. §-a a következő f)-h) ponttal egészül ki:


[Aki]


„f) közterületen közterület-használati hozzájárulás nélkül reklámanyagot, szórólapot terjeszt vagy szolgáltatást nyújt, kínál,

g) közterületen galambot etet,

h) közterületen – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - ebet tiltott helyre bevezet,”


3. § A Rendelet 12.§-a a következő d) ponttal egészül ki:


[Aki az Önkormányzat tulajdonában álló]

„d) a közterület használat befejezésekor haladéktalanul, de legkésőbb 15 napon belül a közterület eredeti állapotát nem állítja helyre”


4. § A Rendelet a következő 12/A §-sal egészül ki:


„12/A § Aki gépjárművet közterületen bont, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályát és kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal, vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.”


5. § A Rendelet a következő 13/A §-sal egészül ki:


„13/A § Az a szeszes italt is forgalmazó üzlet üzemeltetője, alkalmazottja, aki nem gondoskodik arról, hogy nyitvatartási időben az üzlet vagy a vendéglátóhely bármely bejáratától vagy portáljától számított 5 méteres közterületi szakaszon szeszes italt ne fogyasszanak, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályát és természetes személyek esetén kettőszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal, vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.”


6. § A Rendelet 14. § d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Aki]

„d) közkifolyónál, szökőkútnál, ivókútnál járművet, ruhaneműt mos, ezekben fürdőzik, állatot fürdet,”


7. § A Rendelet a következő 14/A §-sal egészül ki:


„14/A § Aki játszóteret, játszótéri eszközt a rendeltetésétől eltérően használ, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályát és kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal, vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.”


8. § A Rendelet a következő 4/A címmel és 14/B §-sal egészül ki:


„ 4/A A lakhatás nyugalmát, a lakóépület rendjét zavaró cselekmények


14/B § Aki a lakóközösség házirendjében foglalt szabályok megsértésével  

a) a külön tulajdonában, vagy a használatában lévő ingatlanban tart állatot,

b) a felügyelete alatt lévő állat által többlakásos lakóépület közös használatára szolgáló területen, egyéb berendezésén okozott szennyezés megszüntetéséről haladéktalanul  nem gondoskodik,

megsérti a közösségi együttélés szabályát, és kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.”


9. § A Rendelet a következő 14/C §-sal egészül ki:


„14/C § Aki kertvárosias övezetben

a) munkanapokon 19.00 órától 08.00 óráig terjedő időszakban,

b) szombaton 9.00 óra előtt, valamint szombat 16.00 órától, vasárnap bármely időszakban,

c) ünnepnapokon és egyéb munkaszüneti napon bármely időszakban,

a környezetben élők nyugalmának zavarására alkalmas tevékenységet végez - különösen építési, bontási, szerelési munkálatok, zajjal járó kerti munkák - a szomszédos ingatlanok tulajdonosának hozzájárulása hiányában, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait, és természetes személyek esetén kettőszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.”


10. § A Rendelet a következő 14/D §-sal egészül ki:


„14/D § (1) Aki többlakásos lakóépületben a lakhatás nyugalmának védelmére szolgáló, a lakóépület házirendjében írt szabályokat megszegve:

a) munkanapokon 19.00-08.00 óra közötti időszakban,

b) szombaton 09.00 óra előtt, valamint szombat 14.00 órától vasárnap 24.00 óráig terjedő idoszakban,

c) ünnepnapokon és egyéb munkaszüneti napon bármely időszakban

a lakhatás nyugalmának megzavarására alkalmas tevékenységet végez vagy végeztet a szomszédos ingatlanok tulajdonosának hozzájárulása hiányában, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

(2) Aki többlakásos lakóépületben a lakhatás nyugalmának védelmére szolgáló, a lakóépület házirendjében írt szabályokat megszegve a lakóépület közös használatú tárgyait, épületszerkezetét, helyiségeit, berendezéseit vagy a közös használatra szolgáló területet (pl. folyosó, udvar), épület-tartozékot olyan módon vagy olyan célra használ, amelyhez a szükséges hozzájárulást előzetesen nem szerzi meg, vagy abban foglaltaktól eltér, vagy használata nem a rendeltetésének megfelelő, vagy másokat zavaró, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

(3) Aki többlakásos lakóépületben a lakhatás nyugalmának védelmére szolgáló, a lakóépület házirendjében írt szabályokat megszegve az általa, vagy megbízása alapján végzett munka-, szállítási művelet során a közös használatra szolgáló területre, épületrészre került építési törmeléket, szemetet, egyéb szennyeződést haladéktalanul nem távolítja el, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

(4) Aki többlakásos lakóépületben a lakhatás nyugalmának védelmére szolgáló, a lakóépület házirendjében írt szabályokat megszegve akár tulajdonosként, akár használóként haladéktalanul nem tesz meg minden szükséges és elvárható intézkedést annak érdekében, hogy a közös tulajdon tárgyaival, vagy a közös használatra szolgáló épületrészekkel, berendezésekkel kapcsolatos ellenőrzés, karbantartás elvégezhető, vagy rendkívüli káresemény, veszélyhelyzet elhárítható legyen, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

(5) Aki a lakásának bejárati ajtajánál nem tünteti fel a lakás számot, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

(6) Aki a társasház szervezeti és működési szabályzatában előírt bejelentési, vagy nyilvántartás vezetési kötelezettségének nem tesz eleget, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait.

(7) Az (1)-(6) bekezdésben foglalt szabályszegések esetén és természetes személyek esetén kettőszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.”


11. § A Rendelet a következő 4/B címmel és 14/E §-sal egészül ki:


„ 4/B Józsefváros Önkormányzata jelképeinek használatát sértő cselekmények


14/E § Aki Józsefváros önkormányzati jelképeinek (címer, zászló, lobogó) alapításáról, és a jelképek használati rendjéről szóló önkormányzati rendeletben foglalt szabályok megsértésével Józsefváros jelképeit engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérően használja, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait, és természetes személyek esetén kettőszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.”


12. § A Rendelet a következő 4/C címmel és 14/F §-sal egészül ki:


„4/C Az ingatlanért felelős személyek, szervezetek elérhetőségével kapcsolatos cselekmények


14/F § Az a társasház, vagy lakásszövetkezet, amely Józsefváros Önkormányzatának a közterületek, ingatlanok rendjéről és a köztisztaságról szóló önkormányzati rendeletben a lakóközösség nevének, képviseletének, és a képviselet elérhetőségének a feltüntetésére, valamint ezen rendeletben foglalt adatoknak a polgármesteri hivatalhoz történő bejelentésére vonatkozó kötelezettségét megszegi, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait, és kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.”


13. § (1) A Rendelet 11. § „természetes személy esetén százezer forintig” szövegrész helyébe „természetes személy esetén tízezer forinttól kettőszázezer forintig” szövegrész, a „jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén kettőszázezer forintig terjedő” szövegrész helyébe „jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén százezer forinttól kétmillió forintig terjedő” szövegrész lép.


14. § Ez a rendelet 2017. június 15. napján lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.



Budapest, 2017. június 15.




                 Danada-Rimán Edina                                                     dr. Kocsis Máté

                             jegyző                                                                    polgármester


Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának módosításáról szóló 29/2017. (VI.15.) önkormányzati rendelet indokolása


  1. Általános indokolás


2016. június 2. napján fogadta el a Képviselő-testület a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 18/2016. (VI.02) önkormányzati rendeletét, melynek megalkotását az indokolta, az önkormányzat figyelembe vette a helyi adottságokból (pl. településszerkezet, népességszám, népsűrűség, infrastruktúrával összefüggő életforma különbözősége, stb.) eredő, azon a lakosság nyugalma, zavartalan együttélése ellen ható kisebb súlyú magatartásokat, mulasztásokat, melyeket más jogszabályok nem szabályoznak, vagy csak jogkövetkezmények hozzárendelése nélkül szabályoznak.

Az elfogadásra javasolt módosító rendelet a lakók, gyermekek, lakóközösségek védelme érdekében a már elfogadott eljárásrendet és az alkalmazható szankció rendszert érinti, több új elkövetési magatartást (mulasztást) tesz a szabályozás tárgyává, oly módon, hogy a közterületeken, közparkokban, köztereken az önkormányzat határozza meg azokat a magatartási szabályokat, amelyek a közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének minősülnek. 

Másrészt a lakhatás nyugalmát, a lakóépület rendjét zavaró cselekmények körének meghatározásával az önkormányzat segítséget nyújt a lakóközösségeknek, a lakóknak a háborítatlan együttélés feltételeihez, a lakóházak állagának védelméhez, megőrzéséhez és a lakóházban élők, az ott tartózkodó személyek egymás felé tanúsítandó magatartásához, a társas együttélés alapvető szabályaihoz oly módon, hogy a társasházak házirendjében előírtakat veszi alapul és azok megszegőivel szemben határoz meg jogkövetkezményeket.


  1. Részletes indokolás


1. §-hoz

A közösségi együttélés alapvető szabályát sértő magatartás miatt folytatott közigazgatási hatósági eljárás megindításának pontosítása.

2-3. §-hoz

A közterület használatra, valamint a lakókörnyezetre vonatkozó szabályok kiegészítése.

4. §-hoz

Tiltásra kerül a közterületi gépjárműbontás.

5. §-hoz

Ez a rendelkezés a közterületen történő szeszesital-fogyasztás tekintetében határoz meg újabb tényállást a szeszes italt is forgalmazó üzletekre vonatkozóan.

6. §-hoz

Közkifolyók, játszóterek használatával kapcsolatos rendelkezések kiegészítése.

7. §-hoz

Korlátozó rendelkezéseket tartalmaz a játszótér, vagy a játszótéri eszközök használatára vonatkozóan.

8.-10. §-hoz

A lakhatás nyugalmát, a lakóépület rendjét zavaró cselekmények - alapul véve a társasházak házirendjében foglaltakat -, amelyek részben a lakóépületen belüli állattartást szabályozzák, elősegítik a kertes, családi házas övezetben élők pihenését, illetve a többlakásos lakóépületek házirendjének, valamint a szervezeti és működési szabályzatának megsértésének esetére tartalmaznak rendelkezéseket.

11. §-hoz

Józsefváros önkormányzati jelképeinek az eredeti cél, és változtatás nélküli megjelenítés szerinti használatát biztosítja, ezzel is megtartva a jelképben megtestesülő közhatalom, vagy közösség tekintélyét.

12. §-hoz

A társasházak, és más lakóközösségek adatfeltüntetési, bejelentési kötelezettségeire vonatkozó szankciókat határozza meg.

13-14. §-hoz

A rendelet szövegrészes módosítására vonatkozó, valamint hatályba léptető és hatályát vesztő rendelkezéseket tartalmaz.