Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2017. (X. 19.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 10. 19- 2017. 10. 19

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 17. § (1) bekezdésében a „minden hónap rendes ülésének” szövegrész helyébe „a rendes ülés” szöveg lép.


2. § A Rendelet 5. mellékletének helyébe e rendelet 1. melléklete lép.


3. § A Rendelet 7. melléklet 1.1.6. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság feladat- és hatásköre különösen:

  1. dönt]

„1.1.6. a közterület-használati hozzájárulás iránti kérelemről első fokon, a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 37/2017. (IX.14.) önkormányzati rendelet 15. § (2)-(3) bekezdésben foglaltak kivételével, valamint a rendelet melléklete alapján megállapított közterület-használati díjak csökkentéséről vagy elengedéséről;


4. § (1) A Rendelet 8. mellékletének 9.1.1.5. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A polgármester dönt első fokon a közterület-használati kérelmekről:]

„9.1.5. valamint a vonatkozó önkormányzati rendeletben meghatározott egyéb esetben.

(Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2017. (IX.14.) önkormányzati rendelete a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről).”

(2) A Rendelet 8. mellékletének 9.2. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„9.2.  A polgármester a közterületek filmforgatási célú használatának díját csökkentheti vagy elengedheti, amennyiben az igénybeveendő terület a 20 m2-t nem haladja meg, vagy időtartama a kérelmezett időponttól számított 30 naptári napon belül összességében nem haladja meg a 2 naptári napot (Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2017. (IX.14) önkormányzati rendelete a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről).”


5. § A Rendelet 7/A. mellékletének 1. pontja a következő 1.8. alponttal egészül ki:

„1.8. javaslatot tesz a feladat- és hatáskörét érintő ügyekben a Képviselő-testület számára.”


6. § Hatályát veszti:

1. a Rendelet 8. § (2) bekezdése,

2. a Rendelet 7. melléklet 1.1.10. alpontja,

3. a Rendelet 8. melléklet 9.3.-9.5. alpontja.


7. § Ez a rendelet a kihirdetésének napján 16.00 órakor lép hatályba.


Budapest, 2017. október 19.




Danada-Rimán Edina                                                       dr. Kocsis Máté

                        jegyző                                                                           polgármester

1. melléklet a 39/2017. (X.19.) önkormányzati rendelethez


ELŐTERJESZTÉSEK RENDJE ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI


1. TARTALMI KÖVETELMÉNYEK


1.1.      A döntéshozatalhoz szükséges jelenlegi állapotot leíró tényállás részletes ismertetése, amely tartalmazza valamennyi az üggyel kapcsolatos korábbi képviselő-testületi és bizottsági döntést, valamint a döntés meghozatalához szükséges tényt és adatot, így különösen az érintett vagyontárgyak vagy vagyonügyletek pontos meghatározását és leírását, az azokhoz kapcsolódó jogvitákat, eljárásokat. A döntés tartalmának részletes ismertetése. (az előterjesztés I. pontja „Tényállás és a döntés tartalmának részletes ismertetése”)

1.2.      Annak ismertetése, hogy miért szükséges az előterjesztés és a döntés meghozatala az adott ülésen  (az előterjesztés II. pontja, „A beterjesztés indoka”)

1.3.      Annak ismertetése, hogy a döntés milyen önkormányzati feladatot és célt szolgál, miért előnyös az Önkormányzat számára, milyen pénzügyi vonzata van. Ez a pont tartalmazza a pénzügyi hatáselemzést is, amely – értelemszerűen - utal a döntés rövid-, közép-, és hosszú távú pénzügyi hatására, ismerteti a gazdaságossági számítást, valamint felsorolja a pénzügyi és gazdasági kockázati tényezőket (az előterjesztés III. pontja, „A döntés célja, pénzügyi hatása”).

1.4.      Az ügyben alkalmazott jogszabályi rendelkezések tételes ismertetése két csoportra osztva: az első csoportba a hatáskört megállapító jogszabályok, a második csoportba a döntés tartalmát meghatározó (anyagi) jogszabályok tartoznak. (az előterjesztés IV. pontja, „Jogszabályi környezet”).

1.5.      A határozati javaslatban egyértelműen megfogalmazott és a végrehajtás szempontjából ellenőrizhető feladatok, határidők, valamint végrehajtásért felelős személy(ek) megjelölése.

1.6.      Rendeletalkotás esetén mellékletben csatolandó a rendelet-tervezet szövege, valamint a jelenlegi hatályos szabályozás és a javasolt módosítás 2 hasábos összehasonlítása, indokolás, hatásvizsgálat.


2. AZ ELŐTERJESZTÉSEK ELKÉSZÍTÉSE


2.1.      A Polgármesteri Hivatal szervezeti egységei szakmailag segítik a képviselők, a Képviselő-testület és a bizottságok munkáját. Szakkérdésekben az egyes bizottságok elsősorban a működési körüknek megfelelő feladatkört ellátó szervezeti egységek, önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok tevékenységére támaszkodnak.

2.2.      A képviselő-testületi előterjesztések megfelelő előkészítéséért a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott módon a jegyző a felelős. A feladatkör szerint felelős ügyosztályok az előkészítés során a jegyző felhatalmazása alapján közvetetten vagy közvetlenül együttműködnek az illetékes bizottságok elnökeivel és az alpolgármesterekkel.

2.3.      Valamennyi előterjesztést az illetékes bizottságokkal véleményeztetni kell, kivéve, ha a téma halaszthatatlan voltára tekintettel ez a soron következő képviselő-testületi ülésig rendelkezésre álló határidő miatt már nem lehetséges, vagy az előterjesztő bizottsági véleményezést nem kér. Ha az illetékes bizottságok álláspontját az előterjesztő nem építette be az előterjesztésbe, arról a Képviselő-testületet a bizottság elnöke tájékoztatja. Az előterjesztés bizottsági véleményezés nélkül is a képviselő-testületi ülés napirendjére tűzhető ettől eltérő törvényi rendelkezése hiányában.

2.4.      A törvényesség betartása érdekében valamennyi előterjesztés csak a jegyző törvényességi észrevételével együtt terjeszthető a testületek – Képviselő-testület, bizottságok – elé. A szakmai egyetértéséről, véleményéről a jegyző külön nyilatkozhat, vagy nyilatkozatát, észrevételét részben vagy egészben visszavonhatja, módosíthatja.


3. AZ ELŐTERJESZTÉSEK FORMAI KÖVETELMÉNYEI


3.1. A képviselő-testületi előterjesztéseket az alábbi minta felhasználásával kell elkészíteni:

Leírás: Cimer_VIIIker_1

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat

Képviselő-testülete számára

Előterjesztő: (név, beosztás)


A képviselő-testületi ülés időpontja:

………… sz. napirend


Tárgy: (Az előterjesztés címét úgy kell megfogalmazni, hogy abból egyértelműen következtetni lehessen az előterjesztés érdemére, lényegére.)


A napirendet nyílt/zárt ülésen kell tárgyalni, a határozat és/vagy rendelet elfogadásához egyszerű/minősített szavazattöbbség szükséges. (a nem kívánt rész törlendő)


Előkészítő szervezeti egység (név, szignó):


Készítette (ügyintéző neve, szignó):


Pénzügyi fedezetet igényel/nem igényel, igazolás:



Jogi kontroll:



Beterjesztésre alkalmas:



(NÉV)

jegyző


Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság véleményezi

o


Emberi Erőforrás Bizottság véleményezi

Társasházi Pályázatokat Elbíráló Ideiglenes Bizottság véleményezi

Smart City Ideiglenes Bizottság véleményezi

o

o


o


Határozati javaslat a bizottság számára:

A Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság / Emberi Erőforrás Bizottság / Társasházi Pályázatokat Elbíráló Ideiglenes Bizottság / Smart City Ideiglenes Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés megtárgyalását.










Tisztelt Képviselő-testület!

(Az előterjesztés szövege)


Kérem az alábbi határozati javaslat elfogadását.

Határozati javaslat

(A javasolt döntések pontokba szedve.)

Felelős:

Határidő: (Amennyiben a felelős és a határidő az egyes határozati javaslati pontok tekintetében eltérő, úgy a feltüntetés pontonként kötelező.)


A döntés végrehajtását végző szervezeti egység: (amennyiben az egyes határozati javaslati pontok tekintetében eltérő, úgy a végrehajtást végző megjelölése pontonként kötelező)




Budapest, …….                                                                                Előterjesztő (neve/aláírása)


Törvényességi ellenőrzés:

    Danada-Rimán Edina

               jegyző

nevében és megbízásából:





 …………………………..

          aljegyző


3.2. A bizottsági előterjesztéseket az alábbi minta felhasználásával kell elkészíteni:

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének

………………………………. Bizottsága

előterjesztő neve

                                   ………….sz. napirend

ELŐTERJESZTÉS

a ………………………. Bizottság…………….i ülésére

Tárgy:

Előterjesztő:                

név/beosztás

Készítette:                   

név/beosztás


A napirendet …………..       (nyilvános/zárt)ülésen ……………(kell/lehet) tárgyalni.

A döntés elfogadásához egyszerű szavazattöbbség szükséges.


„Szakmai indokolás és ismertetés”. Jogszabályi felhatalmazás a bizottsági hatáskörre.


Határozati javaslat

…………év. (...hó....nap) számú …………  bizottsági határozat:


a döntés tárgya – „a határozati javaslat szövege”

Felelős:          

Határidő:       

A döntés végrehajtását végző szervezeti egység:

A lakosság széles körét érintő döntések esetén az előterjesztés előkészítőjének javaslata a közzététel módjára:

Hely, dátum:  

Előterjesztő neve/aláírása


Készítette: ……………………………….(szervezeti egység)

Leírta: ……………………………………(név, beosztás)

Pénzügyi fedezetet igényel/nem igényel, igazolás:

Jogi kontroll:

Ellenőrizte:           


                          (NÉV)

                         (aljegyző)

Beterjesztésre alkalmas:                                   jóváhagyta:


               (NÉV)                                                                                 (NÉV)

                  jegyző                               a ………………………….. bizottság elnöke



a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 39/2017. (X.19.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló önkormányzati rendelethez


INDOKOLÁS


  1. §-hoz


E rendelet 6. §-ában hatályon kívül helyezett rendelkezéssel összhangban módosítja a Rendelet 17. § (1) bekezdését.


  1. §-hoz


A Rendelet 5. melléklete 3. pont 3.1. alpontját módosítja az ideiglenes bizottságok véleményezési hatáskörének feltüntetésével. 


  1. §-hoz


A Rendelet 7. melléklet 1.1.6. alpontjának módosítása a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság hatáskörében bekövetkezett módosításokat tartalmazza a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 37/2017. (IX.14.) önkormányzati rendeletnek megfelelően.


  1. §-hoz

A Rendelet 8. melléklet 9.1.1.5. alpontjának és a 9.2. alpontjának módosítása a polgármesterre átruházott hatáskörben bekövetkezett módosításokat tartalmazza a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 37/2017. (IX.14.) önkormányzati rendeletnek megfelelően.


  1. §-hoz

A Rendelet 7/A. mellékletének módosítása a Társasházi Pályázatokat Elbíráló Ideiglenes Bizottság hatáskörének kiegészítését tartalmazza.


  1. §-hoz

Hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.


  1. §-hoz


A módosító rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.