Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2017. (X. 19.) önkormányzati rendelete

a Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban állók díjazásáról és egyéb juttatásairól szóló 46/2014. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 10. 19- 2017. 10. 19

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 237. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. § A Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban állók díjazásáról és egyéb juttatásairól szóló 46/2014. (XII.12.) önkormányzati rendelet (továbbiakban Rendelet) 4. §-a az alábbi e) ponttal egészül ki:


[4.§ Valamennyi köztisztviselőt megilleti az alábbi szociális, kulturális juttatás:]


„e) a Hivatal vezetője a köztisztviselő kérelmére gyermekfelügyeleti támogatás kifizetését engedélyezheti, amennyiben a köztisztviselő a gyermeke gondozása céljából igényelt fizetés nélküli szabadságát megszakítva újra munkába áll, és a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék intézményében időszakos gyermekfelügyelet szolgáltatást vesz igénybe. A támogatás vissza nem térítendő havi juttatásként kerül kifizetésre.”


2. § (1) Ez a rendelet 2017. október 19. napján 16.00 órakor lép hatályba.


(2) A Rendelet 4. § e) pontja szerinti támogatás legkorábban 2017. október 1. napjától állapítható meg.



Budapest, 2017. október 19.






                     Danada-Rimán Edina                                                dr. Kocsis Máté

                                 jegyző                                                                polgármester



INDOKOLÁS



A Polgármesteri Hivatal vezetése elkötelezett a magánélet és a munka közötti egyensúly megteremtésének támogatása iránt, ezért egy újabb lépést kíván tenni a gyermeket nevelő munkavállalók munkavégzését, illetve ismételt munkába állását könnyítő irányba, ezért a bölcsődés korú gyermekek elhelyezését támogatva a munkahely közelében található, az Önkormányzat fenntartásában álló bölcsődékben átvállalná az időszakos gyermekfelügyelet költségeit.


A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (továbbiakban Kttv.) 237. §-ában foglaltak alapján az önkormányzati képviselő-testület a juttatásokkal és támogatásokkal összefüggésben e törvény keretei között rendeletben szabályozza a szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokat, szociális és kegyeleti támogatásokat.


Kttv. 152. § (2) bekezdése alapján a juttatás mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a hivatali szervezet vezetője állapítja meg.