Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2017. (X. 26.) önkormányzati rendelete

az építményadóról szóló 38/2014. (XI.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 01. 01- 2018. 01. 01

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében és a 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az építményadóról szóló 38/2014. (XI.13.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) a 2. §-át követően a következő 2/A §-sal egészül ki:


„2/A.§ Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozó.”


2. § A Rendelet a 3. §-át követően a következő 3/A §-sal egészül ki:


„3/A § (1) Az adó alanya a 2/A § szerinti esetben az, aki az év első napján a reklámhordozó Polgári Törvénykönyv szerinti tulajdonosa.


(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben az adókötelezettség a reklámhordozó elhelyezésére vonatkozó hatósági engedély kiadását, engedély hiányában a reklámhordozó ingatlanon való elhelyezését követő év első napján keletkezik. Az adókötelezettség a reklámhordozó lebontása, eltávolítása vagy megsemmisülése, de legkorábban az adókötelezettség keletkezése évének utolsó napjával szűnik meg.”


3. § A Rendelet a 7. §-át követően a következő 7/A §-sal egészül ki:


„7/A § (1) A 2/A § szerinti esetben az adó alapja a reklámhordozó reklámközzétételre használható, m2-ben – két tizedesjegy pontossággal – számított felülete.


(2) Az adó évi mértéke az (1) bekezdés szerinti adóalap esetén 12 000 Ft/m2.”


4. § Ez a rendelet 2018. január 1. napján lép hatályba.


Budapest, 2017. október 26.





Danada-Rimán Edina                                                  dr. Kocsis Máté

    jegyző                                                                        polgármester


Indokolás


az 1. §-hoz



A helyi adóról szóló 1990. évi C. törvény módosításáról szóló 2016. évi CLXXXII. törvény lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy 2018. január 1. napjától kibővítsék az adóztatható vagyontárgyak körét. A javaslat kiterjeszti az építményadó tárgyi hatályát és ennek alapján az Önkormányzat adókötelezettséget állapít meg az illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozókra.


a 2. §-hoz


A javaslat rögzíti, hogy a reklámhordozó utáni építményadó esetén az adó alanya a reklámhordozó tulajdonosa. A javaslat megállapítja a reklámhordozóhoz kapcsolódó építményadó-kötelezettség keletkezésének és megszűnésének szabályait.


a 3. §-hoz


A javaslat megállapítja a reklámhordozóhoz kapcsolódó építményadó alapját, mely a reklámhordozó felülete m2-ben kifejezve. A javaslat 12 000 forintban rögzíti a reklámhordozók utáni építményadó négyzetméterenkénti legmagasabb éves összegét.


a 4. §-hoz


Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.