Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 49/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelete

a Társasházaknak adható önkormányzati támogatásokról

Hatályos: 2019. 01. 01- 2019. 05. 01

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 62. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Értelmező rendelkezések


1. § E rendelet alkalmazásában

  1. ideiglenes bizottság: Társasházi Pályázatokat Elbíráló Ideiglenes Bizottság,
  2. felújítás: az osztatlan közös tulajdonban lévő épületrészek részleges-, teljes felújítása, illetve a közös tulajdont képező építmény, berendezés eredeti állagának helyreállítása, cseréje vagy létesítése, ideértve az energiatakarékos felújítást. Felújítás a korszerűsítés is, ha az a korszerű technika alkalmazásával a tárgyi eszköz egyes részeinek az eredetitől eltérő megoldásával vagy kicserélésével a tárgyi eszköz üzembiztonságát, teljesítőképességét, használhatóságát vagy gazdaságosságát növeli,
  3. társasház: az Önkormányzat közigazgatási területén lévő társasház, lakásszövetkezet,
  4. zöldesítés: osztatlan közös tulajdonban lévő épületrészekhez kapcsolódó zöldfelületek kiépítése, megújítása, ideértve tetőkertek, közös kertek létrehozását, felújítását, ha a terület növényzettel való betelepítése a területnek legalább több, mint felét érinti,
  5. takarítógép, takarító eszköz: a társasház közös tulajdonában álló épületrészek, és az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozására, tisztán tartására, szemét- és gyommentesítésére, hó- és síkosság mentesítésére alkalmas, legfeljebb 5 millió forint értékű gép, eszköz, ide nem értve takarítószereket, anyagokat.
  6. [1]lépcsőház: olyan kapubejárattal rendelkező, lépcsőt tartalmazó közlekedő helyiség, amely szintkülönbség áthidalására szolgál, építményszerkezettel minden irányból körbevett, és a társasházhoz tartozó, kapubejárattal rendelkező másik lépcsőházból az épületen belül nem átjárható.

II. Általános rendelkezések


2. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén lévő Társasházakra, kivéve a kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló Társasházakat.


3. § (1) Az Önkormányzat a rendelet hatálya alá tartozó Társasházak részére önkormányzati támogatást adhat.


(2) A Képviselő-testület az éves költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben határozza meg a Társasházak részére vissza nem térítendő és kamatmentes kölcsön formájában adható önkormányzati támogatás előirányzatait.


4. § (1) Pályázat benyújtására határidő nélkül folyamatosan lehetősége van a Társasházaknak. Minden Társasház évente három pályázatot nyújthat be, egy pályázatot felújítás, egy pályázatot zöldesítés, és egy pályázatot takarítógép, takarító eszköz beszerzése tárgyában.


(2) A Társasházak felújításaihoz önkormányzati vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön, a zöldesítés munkanem keretében megvalósuló munkálatokhoz vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe.


(3) A Társasház a pályázatban megjelölt munkálatok kivitelezését a pályázat benyújtását követően kezdheti meg, kivéve a (4) bekezdésben meghatározott eseteket.


(4) A szakértői véleménnyel igazolt életveszély elhárítás érdekében, vagy hatósági kötelezés alapján elvégzendő munka, továbbá a víz-, gáz-, elektromos áram-, távfűtési szolgáltatásból történő kizárás, vagy halasztást nem tűrő egyéb munkálat elvégzése esetén a munkálatok megkezdését követő 30 munkanapon belül nyújtható be a pályázat.


III. Pályázati feltételek


5. § (1) A pályázathoz csatolni kell


  1. a rendelet mellékletét képező, megfelelően kitöltött adatlapot;
  2. a közgyűlési jegyzőkönyvet, amely tartalmazza a közgyűlés vonatkozó döntését – a hozzá tartozó jelenléti ívvel és meghatalmazásokkal együtt, az alábbiak szerint:

ba) döntést a pályázaton való részvételről, a rendeletben foglalt pályázati feltételek elfogadásáról;

bb) döntést a pályázattal kapcsolatban esetlegesen megbízott kapcsolattartó személy kijelöléséről, annak tudomásulvétele mellett, hogy hivatalosan eljárni, hivatalos iratokat aláírni csak a közös képviselő jogosult;

bc) döntést a kiválasztott kivitelező és – a hatályos jogszabályokban műszaki ellenőri közreműködéshez kötött munkálatok esetén - műszaki ellenőr kijelöléséről, vagy a kiválasztással megbízott személynek adott felhatalmazásról; ebben az esetben a megbízott személynek a kiválasztott kivitelezőt/műszaki ellenőrt megjelölő nyilatkozatát is mellékelni kell;

bd) döntést a kamatmentes kölcsön formájában kapott támogatás visszafizetéséről, megjelölve annak forrását;

be) döntést az egy millió forintot elérő kamatmentes kölcsön-támogatás esetén közjegyzői okirat létesítésének vállalásáról, amely okirat tartalmazza a Társasház egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatát a kamatmentes kölcsön formájában kapott támogatás visszafizetésére vonatkozóan, valamint azt, hogy a Társasház a támogatási jogviszonyból származó, mindenkor fennálló tartozásának mértékére nézve elismeri az Önkormányzat nyilvántartásaiban foglalt adatokat; az okiratot a Társasház a munkálatok elvégzését és a támogatás lehívását követően köteles elkészíttetni és benyújtani az Önkormányzat részére;


  1. a közös képviselő megválasztását tartalmazó közgyűlési jegyzőkönyvet;


  1. legalább két tételes költségvetést tartalmazó kivitelezői árajánlatot munkálatonként, amelyen fel kell tüntetni a kivitelező adószámát, cégjegyzékszámát - az árajánlatokra rá kell írni, hogy melyik van elfogadva, az elutasítottra rá kell írni az elutasítás indokát, az elfogadott árajánlatot a közgyűlés által megbízottnak kollaudálnia kell;


  1. a Társasház önrészét bemutató igazolást, amely lehet: banki igazolás, lakás-előtakarékossági igazolás, közgyűlési határozat a hiányzó önrész célbefizetés keretében történő pótlásáról, vagy egyéb, megfelelő forrást tartalmazó igazolás; amennyiben a Társasház az önrészt hitelfelvétellel kívánja biztosítani, úgy a közgyűlés erre vonatkozó döntését is tartalmaznia kell a közgyűlési jegyzőkönyvnek, továbbá mellékelni kell a hitelnyújtó intézetnek a Társasház hitelképességének előminősítésére vonatkozó igazolását;


  1. igazolást arról, hogy a Társasháznak nincs korábbi visszatérítendő támogatás törlesztéséből származó lejárt fizetési hátraléka az Önkormányzattal szemben;


  1. színes fotódokumentációt a felújítással érintett épületrészről, területről, a felújítást megelőző állapotról, amelyen látható a felújítás indoka;


  1. műszaki ellenőr kötelező alkalmazása esetén a kiválasztott műszaki ellenőr nyilvántartott műszaki ellenőrzési jogosultságáról szóló engedélyét;


  1. a Társasház alapító okiratát/alapszabályát;


  1. tartószerkezetet érintő felújítás esetén statikus szakértői véleményt;


  1. megkezdett munkálatra vonatkozó pályázat benyújtása esetén a munkálatok megkezdésének idejét igazoló építési naplót, vagy a hatályos jogszabályok által építési napló vezetéséhez nem kötött munkálat esetén a munkaterület átadásáról szóló jegyzőkönyvet, valamint a 4.§ (4) bekezdés alkalmazását alátámasztó dokumentumot.


(2) Az érvényes pályázat feltétele a (1) bekezdésben megjelölt dokumentumok hiánytalan benyújtása.


(3) A Társasház tulajdonát képező közös területek megfigyelését szolgáló kamera felszerelésére benyújtott pályázat esetén szükséges továbbá a közös képviselő nyilatkozata arról, hogy a beruházás megvalósításához szükséges, más jogszabályokban meghatározott engedélyeket, dokumentumokat beszerezték, a működtetéshez szükséges előírásokat betartják, és annak tudomásul vételéről, hogy a beruházás megvalósítását követően a működtetés teljes körűen a társasház feladata.


(4) Takarítógép, takarító eszköz beszerzése tárgyában benyújtott pályázat esetén a közgyűlési határozatnak az 5. § (1) bekezdés bc) pontjában foglaltak helyett a takarítógép, takarító eszköz közgyűlés által meghatározott maximális beszerzési értékét kell tartalmaznia, valamint a társasház kötelezettségvállalását arra vonatkozóan, hogy takarítógép beszerzése esetén azt legalább 5 évig nem idegeníti el. A pályázathoz az 5. § (1) bekezdés d) és g) pontban meghatározottakat nem kell mellékelni.


(5) Zöldesítés tárgyában benyújtott pályázat esetén szükséges továbbá tételes költségbecslés a megvalósítani kívánt beruházás elemeiről, amennyiben külön kivitelező igénybevételére nem kerül sor; és a közgyűlés arra vonatkozó döntése, hogy a megvalósítani kívánt beruházás legalább 2 évig fennmarad.


(6) A benyújtandó dokumentumok az adatlap kivételével másolati formában is beadhatók.


(7) A Társasháznak a pályázatra vonatkozó közgyűlési döntéseit a hatályos vonatkozó jogszabályban meghatározottak szerint kell meghoznia. A külön jogszabályban meghatározott jelenléti és szavazati aránytól eltérő közgyűlési döntés benyújtása esetén a pályázat érvénytelen.


(8) A pályázat keretében költségként elszámolható a műszaki ellenőrzés díja, valamint a használatbavételhez, beüzemeléshez kapcsolódó költségek, azonban nem számolhatók el a felújítási munkálatok előkészítéséhez fűződő előzetes tervezési költségek, valamint az előzetes szakhatósági állásfoglalás, szakértői vélemény díja.


(9) Amennyiben az igényelthez képest magasabb összegben kerül megítélésre a kamatmentes kölcsön-támogatás, az Önkormányzat a közgyűlésnek a megítélt támogatási összeg elfogadásáról hozott ismételt döntését kérheti.


(10) A pályázatban megjelölt munkanem, illetve annak költségvetése az Ideiglenes Bizottság javaslatának meghozatalát követően nem módosítható.




IV. A támogatás mértéke


6. § (1) 5.000.000 Ft-ot el nem érő felújítás, valamint takarítógép, takarító eszköz beszerzése esetén az önkormányzati támogatás összege legfeljebb a felújítási, beszerzési költség 50 százalékáig terjedhet, amelyből 25 százalék vissza nem térítendő, 25 százalék kamatmentes kölcsön. Pályázatot benyújtani kizárólag mindkét támogatási formára lehetséges. A Társasház a felújítási, beszerzési költség további 50 százalékát önrészként köteles igazolni.


(2) A lakóépületek kamerával történő felszerelése munkanem esetében az önkormányzati támogatás az albetétek számától független, az igényelhető önkormányzati támogatás összege legfeljebb a felújítási költség 50 százalékáig terjedhet, amelyből 25 százalék vissza nem térítendő, 25 százalék kamatmentes kölcsön. A támogatás összege azonban nem haladhatja meg a 400.000,- Ft-ot. Pályázatot benyújtani kizárólag mindkét támogatási formára lehetséges.


7. § (1) Amennyiben a felújítás összköltsége eléri az 5.000.000,- Ft-ot, lehetőség van nagyobb önkormányzati támogatás igénybevételére, amelynek esetében az önkormányzati támogatás mértéke nem haladhatja meg:

  1. 30 albetét alatti Társasház esetén a 60 százalékot,
  2. 31-100 albetétes Társasház esetén a 70 százalékot,
  3. 101- feletti albetétes Társasház esetén a 75 százalékot.


(2) Az igényelt támogatásnak a támogatási formák közötti megoszlási arányát a Társasház jelöli meg, azonban a támogatás megoszlásáról és annak mértékéről az Ideiglenes Bizottság javaslatára a polgármester dönt.


8. § (1) Kamatmentes kölcsön legfeljebb

  1. 1.000.000,- Ft támogatásig 1 éves időtartamra,
  2. 1.000.001,- Ft – 1.500.000,- Ft támogatásig 2 éves időtartamra,
  3. 1.500.001,- Ft – 3.000.000,- Ft támogatásig 3 éves időtartamra,
  4. 3.000.001,- Ft – 5.000.000,- Ft támogatásig 4 éves időtartamra,
  5. 5.000.001,- Ft feletti támogatás esetén pedig minden további millió forintot meghaladó összeg után további egy éves, de legfeljebb 10 éves időtartamra

adható, amelyet a Társasház havi egyenlő részletekben köteles az Önkormányzat részére visszafizetni. Az előtörlesztés lehetőségét az Önkormányzat biztosítja.


(1a)[2] A 8. § (1) bekezdés a) pontja esetében a társasház kérelme alapján az Ideiglenes Bizottság javaslatára a polgármester 24 vagy 36 hónapos futamidő mellett történő törlesztésről dönthet.


(2) Abban az esetben, ha a törlesztő részletek befizetésének elmaradásából származó hátralék összege eléri a 6 havi törlesztő részlet összegét, a kamatmentes kölcsön még hátralévő összegét annak törvényes kamataival együtt egy összegben köteles a Társasház az Önkormányzat részére visszafizetni.


9. § Zöldesítés tárgyú pályázat esetében az önkormányzati támogatás mértéke a felújítási költség 50 százalékát kitevő vissza nem térítendő támogatás, de legfeljebb 500.000 Ft.


V. Pályázat elbírálása


10. § (1) A beérkezett pályázatok megfelelőségét a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egysége ellenőrzi, és terjeszti elő az Ideiglenes Bizottság soron következő ülésére.


(2) A Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egysége a beérkezett pályázatok megfelelőségének vizsgálata során hiánypótlásra hívja fel azt a pályázót, aki az érvényes pályázathoz szükséges dokumentumok bármelyikének benyújtását elmulasztotta, vagy a benyújtott dokumentumok bármelyike nem megfelelő. Amennyiben a pályázat annak érdemi megítélését, elbírálását akadályozó lényeges hiányosságban, hibában szenved, a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egysége mindaddig nem terjeszti elő a pályázatot az Ideiglenes Bizottság soron következő ülésére, amíg a pályázó a hiánypótlási felhívásban foglaltaknak eleget nem tesz.


(3) A pályázatok érvényessége nem jelenti az önkormányzati támogatás elnyerését.


(4) Az Ideiglenes Bizottság az előterjesztett pályázatok támogatása tárgyában összegszerű javaslatot tesz a polgármesternek.


(5) Az Ideiglenes Bizottság ülését megelőző 5 munkanapon belül érkezett pályázatok már nem kerülnek tárgyalásra, azokat az Ideiglenes Bizottság a következő ülésén tárgyalja.


(6) Az Ideiglenes Bizottság javaslattétele során súlyozottan veszi figyelembe a pályázatban megjelölt és szükség esetén igazolt, a felújítást érintő tényezőket, melyek az alábbiak

a) szakértői véleménnyel igazolt életveszély fennállása,

b) valamely közszolgáltatásból való kizárás fennállása,

c) hatósági kötelezés, vagy hatósági figyelmeztetés megléte,

d) a Társasház műemléki, fővárosi vagy helyi védettsége,

e) a Társasház energiahatékonyságát növelő, vagy a lakók rezsiköltségeinek csökkenését eredményező felújítás,

f) a kerület látképére jelentős javítást gyakorol a felújítás;

g) a helyi város-rehabilitációs terület kijelöléséről és a területen a rehabilitáció megvalósításáról szóló 32/2001. (X. 26.) önkormányzati rendelet alapján kijelölt helyi város-rehabilitációs területen vagy annak határától legfeljebb két háztömb távolságra fekszik a Társasház;

h) a hatályos Integrált Településfejlesztési Stratégiában szegregátumként és szegregációval veszélyeztetett területként megjelölt negyedeken belül helyezkedik el a Társasház;

i) akadálymentesítés;

j) zöldesítés, zöldterület-növelés;

k) a társasház közös tulajdonában álló épületrészek felújítása, aminek következtében az egészségre káros (vizes, dohos, penészes stb.) lakások ártalomcsökkentése érhető el.


(7) Az Ideiglenes Bizottság javaslata alapján a polgármester dönt a támogatásban részesítendő társasházakról és az önkormányzati támogatás összegéről, amely döntés ellen jogorvoslatnak nincs helye. Amennyiben a polgármester döntése eltér az Ideiglenes Bizottság javaslatától, döntését írásban indokolja.


(8) A polgármesteri döntést követő 15 munkanapon belül az Önkormányzat írásban értesíti a Társasházat a képviselője útján a támogatott munkanemekről és a megítélt támogatás összegéről.


(9) Amennyiben az Önkormányzat pénzügyi fedezete biztosítva van, önkormányzati támogatásban részesíthető az érvényes pályázattal rendelkező és az adott évben önkormányzati támogatásban nem részesített Társasház, amely a pályázat elbírálását követően ugyanabban az évben olyan felülvizsgálati kérelmet nyújt be, amelyből egyértelműen megállapítható és szakvéleménnyel igazolt, hogy a pályázatában jelzett munka sürgős beavatkozást igényel. A felülvizsgálati kérelem tárgyában az Ideiglenes Bizottság javaslata alapján a polgármester dönt, amely döntés ellen jogorvoslatnak nincs helye.


(10) A támogatásban részesített Társasházak listáját az Önkormányzat közzéteszi a hivatalos hirdetményeit megjelenítő lapban és az internetes honlapján is.


VI. Pénzügyi rendelkezések


11. § (1) A pályázaton elnyert támogatás kifizetéséről, annak feltételeiről a támogatásban részesített Társasházakkal az Önkormányzat írásban köt megállapodást.


(2) A megállapodásnak tartalmaznia kell:

  1. a támogatás összegét, a támogatás felhasználásának ütemezését, a támogatási összeg lehívásának szabályait,
  2. a támogatott munka befejezésének határidejét,
  3. az elszámolás rendjét és módját,
  4. a részszámla benyújtásának feltételeit,
  5. a kamatmentes kölcsön esetén a törlesztő részletek fizetésének rendjét,
  6. a támogatás megítéléséhez bemutatott felújítási költségvetést meghaladó költségek felmerülése esetére a Társasház kötelezettségének rögzítését annak biztosítására,
  7. a Társasházat terhelő bejelentési kötelezettséget a kivitelezés során bekövetkező esetleges változásokról,
  8. a kamatmentes kölcsön-támogatás esetén:
    ha) a Társasház kötelezettségvállalását arra, hogy amennyiben a kamatmentes kölcsön-támogatás összege eléri az egy millió forintot, a kamatmentes kölcsön összegének visszafizetése biztosítékául a Társasház egyoldalú kötelezettségvállalását tartalmazó közjegyzői okiratot köteles saját költségén elkészíttetni és eredeti példányban benyújtani az Önkormányzat részére a támogatás kifizetését követő 30 napon belül; a közjegyzői okirat benyújtásának elmulasztása esetén az Önkormányzat kezdeményezése esetén a Társasház köteles a támogatás teljes összegét egy összegben visszafizetni;
    hb)  a törlesztő részletek befizetésének 3 havi összeget elérő elmaradása esetén a Társasház ahhoz való hozzájárulását, hogy amennyiben az önkormányzat rendelkezik a Társasházban tulajdoni hányaddal, úgy az önkormányzat a tulajdon hányadára eső közös költséget a még fennálló tartozásba beszámíthatja; ebben az esetben az önkormányzati tulajdon hányadra eső társasházi üzemeltetési költségeket (közüzemi díjak, karbantartás, felújítás költségei stb.) a többi tulajdonostárs köteles fizetni az elmaradás erejéig;
    hc)  azt, hogy a törlesztő részletek befizetésének 3 havi összeget elérő elmaradása esetén az önkormányzat késedelmi kamatot számít fel, amely a hatályos vonatkozó jogszabályban meghatározott mértékű;
    ​hd) azt, hogy amennyiben a törlesztő részletek befizetésének elmaradásából származó hátralék összege eléri a 6 havi törlesztő részlet összegét, a kamatmentes kölcsön még hátralévő összegét annak törvényes kamataival együtt egy összegben köteles a Társasház az Önkormányzat részére visszafizetni;
  9. takarítógép beszerzése esetén a társasház kötelezettségvállalását arra vonatkozóan, hogy a takarítógépet legalább 5 évig nem idegeníti el.


(3) A munka elvégzésére a kivitelezővel a Társasház köt szerződést.


12. § (1) A kivitelezést a megállapodás aláírását követő 1 éven belül kell megvalósítani. A kivitelezési határidő indokolt esetben, egy alkalommal, legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható a Társasház erre irányuló kérelme alapján, amelyet a szerződésben meghatározott kivitelezési határidő leteltét megelőzően köteles benyújtani. A határidő meghosszabbításáról, és annak tartamáról a polgármester dönt. Amennyiben az e bekezdésben foglalt határidőn belül a támogatott munkálat nem valósul meg, a támogatást a Társasház elveszíti.


(2) A támogatás igénybevételéhez szükséges, a megállapodásban rögzített dokumentumokat a kivitelezési határidő leteltét követő 180 napon belül van mód benyújtani a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egységéhez. Az elszámolás benyújtására nyitva álló határidő indokolt esetben, egy alkalommal, legfeljebb 90 nappal meghosszabbítható a Társasház erre irányuló kérelme alapján, amelyet a szerződésben meghatározott elszámolási határidő leteltét megelőzően köteles benyújtani. A határidő meghosszabbításáról, és annak tartamáról a polgármester dönt. Amennyiben a Társasház az e bekezdésben foglalt határidőn belül nem nyújtja be az elszámoláshoz szükséges dokumentumokat, a támogatást a Társasház elveszíti.


(3) A társasház által elmulasztott – akár meghosszabbított – kivitelezési határidő lejártát követően, a társasház indokolt kérelme alapján a polgármester dönthet az elmulasztott határidő meghosszabbításáról, illetve a támogatás kifizetéséről abban az esetben, ha a határidő elmulasztása következtében a társasháznak a támogatási szerződés alapján elnyert támogatása legfeljebb 30%-kal csökkenne.


(4) A felújítási munkák befejezését, és a végelszámolás benyújtását megelőzően a Társasháznak egyszeri alkalommal lehetősége van arra, hogy amennyiben a szerződésben megjelölt munkálat/ok tényleges kivitelezési költsége csökken, akkor pótlólagos munkálatok elvégzése iránt kérelmet nyújtson be a szerződésben meghatározott, elismert kivitelezési költség erejéig. A pótmunka iránti kérelem tárgyában az Ideiglenes Bizottság soron következő ülésén megtett javaslata alapján a polgármester dönt.


(5) A támogatás folyósítása a támogatási szerződésben meghatározott forrás összetétel szerinti pénzügyi és időbeli ütemezésben, a készültségi fokkal arányosan és utólagosan a Társasház által benyújtott, az Önkormányzat által ellenőrzött és elfogadott számlák, valamint az Önkormányzat által meghatározott további teljesítést igazoló dokumentumok alapján történik. Amennyiben az elszámolás során a Társasház által benyújtott dokumentumok valamelyike formailag vagy tartalmilag hiányos, a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egysége a hiányosságok megjelölésével hiánypótlást és kiegészítést kér. A Társasháznak a hiánypótlás teljesítésére a felszólító levél kézhezvételétől számított 30 nap áll a rendelkezésére. A támogatás kizárólag akkor folyósítható, ha a Társasház a hiánypótlási felhívásban foglaltakat teljesítette.


(6) A felújítás ideje alatt a teljes kivitelezés befejezése előtt részszámla abban az esetben nyújtható be, ha a támogatás mértéke meghaladja az egymillió forintot, és a kivitelezés legalább 30%-os készültségi állapotban van. Anyagvásárlásra, vagy annak előlegére, valamint vállalkozási díj előlegére részszámla kizárólag abban az esetben nyújtható be, ha ahhoz legalább 50%-os tényleges készültség is társul. Abban az esetben, ha több felújítási munka került támogatásra, akkor részszámla kizárólag akkor nyújtható be, ha valamelyik munkanem teljes egészében megvalósult. A felújítás ideje alatt egy pályázathoz részszámla legfeljebb három alkalommal nyújtható be; egy támogatott munkálat esetén 30, 50 és 100%-os készültségnél. A készültség mértékének igazolására a megbízott műszaki ellenőr, vagy amennyiben műszaki ellenőr alkalmazása nem kötelező, a kivitelező írásban jogosult.


(7) A támogatás folyósításáról - részszámla benyújtása esetén a támogatásnak a benyújtott számlákkal arányban álló részbeni folyósításáról - a Társasház részére az Önkormányzat akkor intézkedik, ha a Társasház határidőn belül – munkálatonként - benyújtja:

  1. a kivitelezést igazoló, a szerződésben foglaltaknak megfelelően záradékolt, és hitelesített számlák két másolati példányát;
  2. a számlák tételes részletezését tartalmazó számlamellékleteket; felmérési naplót, amennyiben a számlamelléklet nem tartalmaz felmérési adatokat; építési naplót, amennyiben annak vezetését a hatályos jogszabályok előírják; átadás-átvételi jegyzőkönyvet vagy teljesítésigazolást; vállalkozási szerződést; és műszaki ellenőr kötelező alkalmazása esetén a műszaki ellenőr nyilatkozatát és megbízási szerződését;
  3. hatósági átvételhez, jóváhagyáshoz kötött felújítás esetén az adott munkálatra vonatkozó végszámla benyújtásával egyidejűleg a munka megfelelő elvégzését, illetve a felújított terület használatra való alkalmasságát alátámasztó szakhatósági igazolást;
  4. építési engedéllyel végezhető, vagy településképi bejelentési eljáráshoz kötött munkálat esetén a jogerős építési engedélyt, vagy a településképi bejelentési eljárás lefolytatásáról szóló igazolást;
  5. a felújítással érintett területről, beszerzett takarítógépről, takarító eszközről készült színes fotódokumentációt;
  6. a törlesztő részletekre vonatkozóan adott csoportos beszedési megbízásról szóló banki igazolást;
  7. amennyiben a kamatmentes kölcsöntámogatás összege eléri az egy millió forintot, a Társasháznak a kamatmentes kölcsöntámogatás visszafizetésére vonatkozó egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatát tartalmazó eredeti közjegyzői okiratot;
  8. abban az esetben, ha a felújítás költsége eléri a bruttó egy millió forintot, a Társasház az utcafronti kapubejáratánál, jól látható helyen elhelyez egy a támogatásról szóló információs táblát és az arról készült fotót is mellékeli az elszámoláshoz. A táblán szereplő adatokat és a tábla mintáját a Rendelet 2. számú melléklete tartalmazza. A pályázati támogatásban nem elszámolható költség a támogatásról szóló tábla egyszeri beszerzési díja, valamint a kihelyezéssel kapcsolatban felmerült egyéb költség. A tábla kihelyezését a támogatási összeg kiutalását követően legalább 5 évig köteles biztosítani a Társasház.


(8) A számlák hitelesített másolatának kivételével az elszámolás során benyújtandó valamennyi dokumentum másolati formában is benyújtható. Amennyiben valamely előírt dokumentum nem kerül benyújtásra az elszámolási iratanyag részeként, az Önkormányzat elállhat a megállapodástól. Az Önkormányzat fenntartja a jogot, hogy a megállapodást érintő minden iratot bekérhessen és megtekinthessen.


13. § (1) A támogatás lehívása során a kivitelezési költséggel a munkálatonként benyújtott árajánlatokban foglalt összegek és műszaki ellenőri díjak szerint külön-külön kell elszámolni, az egyes munkák pályázatban megjelölt kiadási tételei egymás között nem csoportosíthatók át.


(2) Amennyiben a kivitelezés tényleges költsége kisebb, mint az önkormányzati támogatás alapját képező, a pályázat részeként benyújtott árajánlatban foglalt összeg, akkor a támogatásnak csak a benyújtott számlákkal arányban álló része fizethető ki.


(3) Amennyiben a kivitelezés tényleges költsége magasabb az önkormányzati támogatás alapját képező, a pályázat részeként benyújtott költségvetésben szereplő összegeknél, a többletköltség tulajdoni hányaduk arányában a tulajdonostársakat terheli.


(4) A támogatott felújítás akkor tekinthető befejezettnek, megvalósultnak, ha a támogatási szerződésben megjelölt munkálat e rendeletben, valamint a megállapodásban meghatározottak szerint és a jogszabályok által előírt, hatósági engedélyekben foglaltaknak megfelelően teljesült.


(5) Az önkormányzati támogatás visszavonható a támogatás nem rendeltetésszerű felhasználása, a támogatási szerződésben foglaltak nem – vagy csak részbeni - teljesítése, a támogatott bármely nyilatkozatának visszavonása, vagy az abban foglaltak megszegése esetén. Az önkormányzati támogatás visszavonása esetén a már igénybe vett támogatás egészét az igénybevétel napjától a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő kamattal növelt összeggel kell visszafizetni, a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egysége által kiküldött felszólító levél kézhez vételétől számított 30 napon belül.


(6) A támogatást azonnal és egy összegben, az igénybevétel napjától a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő kamattal növelt összeggel vissza kell fizetni, ha a támogatás odaítélésétől számított 3 éven belül az Önkormányzat tudomására jut, hogy a támogatást igénybe vevő a pályázatában, vagy az ahhoz csatolt iratokban valótlan adatokat közölt. Ebben az esetben az Önkormányzat a valótlan adatközlés tudomására jutását követő 15 napon belül felszólító levelet küld a Támogatott részére, amelynek kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles a Társasház a támogatási összeg kamattal növelt összegének visszafizetésére.


VII. Pályázaton kívüli támogatás


14. § (1) A Társasházak pályázat benyújtása mellett évente egy alkalommal pályázaton kívüli támogatást is igényelhetnek alacsony költségvetésű felújítások elvégzéséhez, az osztatlan közös tulajdonban lévő épületrészek lomtalanításához, takarítógép és takarítóeszköz beszerzéséhez.


(1a)[3] Azok a társasházak, amelyek több lépcsőházból állnak, egy pályázaton kívüli támogatási igény benyújtása keretében lépcsőházanként igényelhetnek pályázaton kívüli támogatást.


(2) A támogatás önerő biztosítása nélkül igényelhető, amely vissza nem térítendő vagy kamatmentes kölcsöntámogatás formájában adható. A támogatás mértéke a tényleges kivitelezési költség összegével egyező, amely legfeljebb 250.000 Ft lehet.


(3) A pályázaton kívül adható önkormányzati támogatáshoz a Társasháznak be kell nyújtania:

  1. a Társasház közgyűlésen született döntését a munka elvégzéséről és az önkormányzati támogatás igényléséről, megjelölve az igényelt támogatás formáját, valamint a kiválasztott kivitelezőt;
  2. a közös képviselő megválasztását tartalmazó közgyűlési jegyzőkönyvet;
  3. minimum két kivitelező árajánlatot az elvégzendő munkálatra;
  4. minden olyan iratot, amelynek a becsatolását a támogatás megítélésében a javaslattételi vagy döntési jogosultsággal rendelkező kéri.


(4) A kivitelezést a megállapodás aláírását követő 180 napon belül kell megvalósítani. A támogatás igénybevételéhez szükséges, a megállapodásban rögzített dokumentumokat a kivitelezési határidő leteltét követő 30 napon belül van mód benyújtani. A kivitelezési és az elszámolási határidő is egy alkalommal, legfeljebb 60 nappal hosszabbítható meg a társasház erre irányuló kérelme alapján, amelyet a szerződésben meghatározott kivitelezési, illetve elszámolási határidő leteltét megelőzően köteles benyújtani. A határidő meghosszabbításáról, és annak tartamáról a polgármester dönt. Amennyiben az e bekezdésben foglalt határidőn belül a támogatott munkálat nem valósul meg, vagy a Társasház nem nyújtja be az elszámoláshoz szükséges dokumentumokat, a támogatást a Társasház elveszíti.


(5) A társasház pályázaton kívüli támogatást érintő, a határidő lejártát vagy a meghosszabbított határidő elmulasztását követően benyújtott indokolt kérelme alapján a polgármester dönthet az elmulasztott határidő ismételt meghosszabbításáról, illetve a támogatás kifizetéséről.


(6) A rendelet szabályait a pályázaton kívüli támogatásra az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


VIII. Egyéb rendelkezések


15. §[4] A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelet 7/A. melléklet 1. pontja a következő 1.9. alponttal egészül ki:


 „1.9. véleményezi a társasházi pályázati rendszert érintően az éves költségvetést, valamint annak módosítását tartalmazó előterjesztést.”



IX. Záró rendelkezések


16.§ (1) E rendelet 2018. január 01. napján lép hatályba.


(2) E rendelet rendelkezéseit a 14. § (5) bekezdés kivételével a hatálybalépést követően benyújtott pályázatokra kell alkalmazni. A 12. § (3) bekezdés és a 14. § (5) bekezdés rendelkezéseit a rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.


(3) Hatályát veszti a Társasházaknak adható önkormányzati támogatásokról szóló 23/2015. (V.21.) önkormányzati rendelet.


Budapest, 2017. december 19.





            Danada-Rimán Edina                                                             dr. Kocsis Máté

                        jegyző                                                                             polgármester



49/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet


A D A T L A P


Társasház/Lakásszövetkezet címe: ...............................................................................................

Társasház/Lakásszövetkezet helyrajzi száma: ..............................................................................

Albetétek és lakások száma: .........................................................................................................

Magántulajdoni részarány: ...........................................................................................................

A Társasház/Lakásszövetkezet megalakulásának időpontja: .......................................................

Társasház/Lakásszövetkezet bankszámla számai:

Üzemeltetési:.................................................................................

Felújítási:........................................................................................

Közös képviseletet ellátó:

Neve, megnevezése:......................................................................................................................

Címe/székhelye: ...........................................................................................................................

Levelezési címe – ha az eltér a címétől/székhely-címétől: …………………………………………………………………………………………………..

Vezetékes telefonszáma: ..............................................................................................................

Mobiltelefon száma:......................................................................................................................

E-mail címe: .................................................................................................................................

A tervezett munkálatok a Társasház/Lakásszövetkezet döntése alapján:

A felújítási munka megnevezése:

......................................................................................................................................................  

......................................................................................................................................................

…………………………………………………………………………………………………...

A felújítási munka bruttó kivitelezési költsége – az elvégezni kívánt munkálatok kivitelezési és a műszaki ellenőrzés költsége együttesen: .....................................................................................................................

A Társasház/Lakásszövetkezet által vállalt összeg (önrész): ........................................................

A Társasház/Lakásszövetkezet által igényelt vissza nem térítendő támogatás:

......................................................................................................................................................

A Társasház/Lakásszövetkezet által igényelt kamatmentes kölcsön támogatás összege:

…………………………………………………………………………………………………...

A munkálatok megkezdésének tervezett időpontja, a kivitelezés időbeli ütemezése:

……………………………………………………………………………………………….…..

………………………………………………………………………………………………...…

………………………………………………………………………………………………...…

………………………………………………………………………………………………...…

……………………………………………………………………………………………...........

A Társasház, Lakásszövetkezet kíván-e ezzel a pályázatával külső pályázathoz csatlakozni:

                                                              Igen                          Nem

Amennyiben külső pályázathoz csatlakozik a külső pályázat megnevezése:

................................................... ………………………………………………………………...

a Társasház, Lakásszövetkezet által igényelt/elnyert támogatás mértéke, formája:

…………………………………………………………………………………………………...


Az Önkormányzat felé az elmúlt négy évben benyújtott, sikeres korábbi pályázatok részletezése (év, munkanem, kapott támogatási összeg):

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

…………………………………………………………………………………………………...

…………………………………………………………………………………………………...


Alulírott (képviselő neve): ...................................................  a ....................................................  
Társasház/Lakásszövetkezet képviselője nyilatkozom, hogy a 49/2017.(XII.20.)
sz. önkormányzati rendeletben meghatározott pályázati feltételeket, szabályokat ismerem, a pályázati adatlapban leírtak a valóságnak megfelelőek, a másolatban becsatolt dokumentumok az eredetivel mindenben megegyezők.

Tudomásul veszem, hogy amennyiben a pályázat kiírójának, a valóságnak nem megfelelő adatszolgáltatás, vagy az eredetivel nem megegyező dokumentáció benyújtása tudomására jut, a társasházat a pályázat lebonyolítása során a támogatás folyósításából kizárhatja, a pályázati megállapodást visszavonhatja.





                                                                                                                                             

                                                                                          Képviselő neve, aláírása



Általános indokolás


A döntés célja, hogy megfelelően alkalmazható, áttekinthető pályázati rendszert alakítson ki, más jogszabályok rendelkezéseinek megismétlését és a gyakorlatban nem, vagy nem megfelelően alkalmazható rendelkezéseket elhagyva, egyértelmű szabályozási tartalom kialakítása mellett.


Részletes indokolás


1.§-hoz


Az értelmező rendelkezések körében a rendeletben előforduló, a címzettek számára esetleg nem egyértelmű fogalmakat tisztázza.


2.§-hoz


A rendelet területi hatályát rögzíti.


3.§-hoz


A rendelet tárgyi hatályát rögzíti, az önkormányzati támogatás nyújtásának lehetőségét teremti meg.


4.§-hoz


Az alapvető pályázati lehetőségeket, az adható támogatás formáját határozza meg.


5.§-hoz


A pályázati feltételeket írja le, a pályázat részeként általánosan benyújtandó, és egyes speciálisnak tekintendő munkanemeknél benyújtandó további dokumentumokat és a pályázat keretében elszámolható költségeket rögzíti.


6-7.§-hoz


A támogatás mértékéről rendelkezik, meghatározva a felújítás költsége szerint és a kamerarendszer, mint speciális támogatható munkanem esetében az adható támogatás mértékét és formáját.


8.§-hoz


A kölcsöntámogatás futamidejéről rendelkezik.


9.§-hoz


A zöldesítés munkanem esetében külön rögzíti a rendelet az adható támogatás mértékét és formáját.


10.§-hoz


A pályázatok elbírálásának rendjét, a hiánypótlás szabályait és a pályázatok támogatását érintő prioritási szempontokat írja le.


11.§-hoz


Az Önkormányzat és a támogatott Társasház által megkötendő támogatási szerződés lényeges tartalmi elemeit tartalmazza.


12.§-hoz


A támogatott munkálat elvégzésének határidejét, és az elnyert támogatás lehívásának határidejét, valamint az annak feltételeként benyújtandó dokumentumokat rögzíti. Rendelkezik továbbá a részelszámolás feltételeiről.


13.§-hoz


Az elszámolás szabályait pontosítja, és az elszámolás alapján kifizethető támogatás mértékét szabályozza.


14.§-hoz


A pályázaton kívüli, speciális támogatási formáról szól, annak az általános pályázati szabályoktól eltérő feltételeit írja le.


15.§-hoz


A rendelet időbeli hatályát határozza meg, hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.




[1]

Beiktatta a 15/2018. (VII.18.) ör. 1. §, hatályos 2018. július 18-tól.

[2]

Beiktatta a 38/2018. (XII.21.) ör. 1. §, hatályos 2019. január 1-től.

[3]

Beiktatta a 15/2018. (VII.18.) ör. 2. §, hatályos 2018. július 18-tól. Majd módosította a 38/2018. (XII.21.) ör. 2. §, hatályos 2019. január 1-től.

[4]

A módosítás átvezetése a 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendeletben megtörtént.

Mellékletek