Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 53/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások elidegenítéséről szóló 35/2016. (XII.08.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2018. 01. 01- 2018. 01. 01

A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, és az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 27. § (1) bekezdésében, az 54. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. §

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások elidegenítésről szóló 35/2016. (XII.08.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (2) A külön önkormányzati rendeletben meghatározott helyi városrehabilitációs területen (a továbbiakban: HVT) lévő épület, vagy a benne lévő lakások elidegenítésre történő kijelöléséhez az illetékes szervezet nyilatkozata szükséges.”


2. §

A Rendelet 4. alcíme helyébe a következő alcím lép: „4. A lakások elidegenítésére vonatkozó szabályok”


3. §

A Rendelet 5. §-a  helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § A lakás elidegeníthető, ha a bérlő bérleti jogviszonya legalább egy éve fennáll”.


4. §

A Rendelet 7. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § Ha a lakás elidegenítése harmadik személy vagy hatóság jóváhagyásához kötött, az elidegenítésre való kijelölés és az adásvételi szerződés csak az arra jogosult jóváhagyásával hatályosul.”


5. §

A Rendelet 5. alcíme helyébe a következő alcím lép: „5. Az elővásárlási jog”



6. §

A Rendelet 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (2) Ha a lakás az állam tulajdonából térítésmentesen került az Önkormányzat tulajdonába, a bérlők elővásárlási joguk alapján vásárolhatják meg a lakást. Ha a lakás nem térítésmentesen került az Önkormányzat tulajdonába, a bérlőknek nincs elővásárlási joguk.”


7. §

(1) A Rendelet 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. § (1) Ha a térítés nélkül az Önkormányzat tulajdonába került lakást a bérlő vásárolja meg, a vételár

a) a Palotanegyedben elhelyezkedő lakások esetén:

aa) szükséglakás és komfort nélküli lakás esetén a forgalmi érték 35 %-a,

ab) félkomfortos lakás esetén a forgalmi érték 50 %-a,

ac) komfortos, összkomfortos lakás esetén a forgalmi érték 85 %-a.


b) a Palotanegyeden kívül elhelyezkedő lakások esetén a vételár:

ba) szükséglakás és komfort nélküli lakás esetén a forgalmi érték 20 %-a,

bb) félkomfortos lakás esetén a forgalmi érték 30 %-a,

bc) komfortos, összkomfortos lakás esetén a forgalmi érték 55 %-a.”


(2) A Rendelet 16. §-a a következő (8)-(10) bekezdéssel egészül ki:

“(8) Ha a bérlő a lakás vételárát részletekben kivánja megfizetni, az Önkormányzat a részletfizetésre 15 év időtartamot biztosít.

(9) A bérlő kérelmére a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottság a (8) bekezdésben meghatározottnál hosszabb időtartamú részletfizetési határidőt is megállapíthat.

(10) Az Önkormányzat a vételár részletekben történő megfizetése esetére évi 2 % szerződéses kamatot köt ki.”


8. §

(1) A Rendelet a következő 16/A. §-sal egészül ki:

“16/A. § (1) Ha a bérlő a vételárat 16. § (8)-(9) bekezdése alapján részletekben fizeti meg az Önkormányzat részére, a törlesztő részletei egyenlő mértékűek, amelyek a 16. § (10) bekezdés szerinti kamatot is tartalmazzák.

(2) Ha a bérlő a vételárat a 16. § (9) bekezdése szerint részletekben fizeti meg az Önkormányzatnak, az első vételárrészlet mértéke a lakás vételárának 15 %-a, ezt követően a vételárrészletek mértéke egyenlő.

(3) A 16/A. § (1) bekezdés alapján kötött adásvételi szerződés esetén a vételárrészletek összege nem lehet kevesebb az adásvételi szerződés megkötésének napján a bérlő által fizetett lakbér összegénél.

(4) A bérlő jogosult előtörlesztésre. Ha a bérlő a lakás vételárhátralékának teljes összegét a részletfizetési kedvezmény lejárta előtt, a szerződés megkötésétől számított 10 éven belül megfizeti, akkor az alábbiak szerint illeti meg kedvezmény:

a) a szerződéskötés évében, valamint az azt követő naptári évben 10%;

b) a szerződéskötés évétől számított második naptári évtől kezdődően a kedvezmény mértéke az a) pontban meghatározott mértékhez viszonyítva évi 1 százalékponttal csökken.”


9. §

(1) A Rendelet 17. §-a a következő (3)-(4) bekezdéssel egészül ki:

“17. § (3) Ha a bérlő a lakás vételárát részletekben kivánja megfizetni, az Önkormányzat a részletfizetésre 15 év időtartamot biztosít.

(4) Az Önkormányzat a vételár részletekben történő megfizetése esetére évi 2 % szerződéses kamatot köt ki.”


10.§

A Rendelet 18. § (1)-(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

“18. § (1) A lakás bérlője a 17. § (3) bekezdésében meghatározott esetben első vételárrészletként a vételár 15 %-ának megfelelő összeget köteles az Önkormányzatnak megfizetni.

(2) Ha a bérlő a vételárat egy összegben fizeti meg az Önkormányzatnak, a 16. § (1) bekezdése alapján számított vagy a 17. §  szerint meghatározott vételárból 10 % vételárengedmény illeti meg.”


11. §

A Rendelet 18. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. § (6) A bérlő a 16. § (8)-(9) bekezdésében és a 17. § (3) bekezdésében meghatározott esetben az adásvételi szerződésben hozzájárul ahhoz, hogy a vételárhátralék és járulékai összegének erejéig a megvásárolt lakásra első ranghelyen jelzálogjogot és ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyezzenek be az ingatlan-nyilvántartásba az  Önkormányzat javára. Nem első ranghelyi jelzálog biztosítékként való elfogadásáról a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottság dönt.”


12. §

A Rendelet 18. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

“18. § (7) Egyösszegűnek minősül a vételár megfizetése akkor is, ha a bérlő azt bankhitel vagy családok otthonteremtési támogatása igénybevételével kívánja megfizetni.”


13. §

A Rendelet 20. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

20. § Részletfizetés esetén, ha a bérlő a vételárrészletet határidőben nem fizeti meg az Önkormányzatnak, a késedelembe esés időpontjától köteles a szerződéses kamaton felül a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat egyharmadának megfelelő mértékű késedelmi kamatot fizetni.


14. §

A Rendelet VI. Fejezetet egy új 18/A. alcímmel egészül ki:„18/A. Adatvédelmi Szabályok.”


15. §

A Rendelet a következő 23/A. §-sal egészül ki:

„23/A. § (1) Az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és a vagyonkezelő szervezet a lakások és helyiségek bérletére, és az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvény keretei között jogosultak nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek a bérlő, vagy a vele egy tekintet alá eső személy és az elővásárlásra jogosult vagyoni és jövedelmi helyzetének megállapításához szükségesek.


(2) Az érintett a részletfizetésre, vételár engedményre vagy vételár hátralék megfizetésére vonatkozó kérelem beadásakor külön írásbeli nyilatkozatban (adatkezelési nyilatkozat) hozzájárulását adja, hogy az információs és önrendelkezési jogról és információs szabadságról szóló törvényben meghatározott személyes adatait az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és a vagyonkezelő szervezet kezelhesse.


(3) Az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és a vagyonkezelő szervezet adattovábbítást csak az érintett kifejezett írásbeli hozzájárulása alapján végeznek.


(4) Az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és a vagyonkezelő szervezet az általuk kezelt adatokból csak személyazonosításra alkalmatlan módon, statisztikai és monitoring, elemzési célokra adnak ki információt.”



Záró rendelkezések


16. § E rendelet 2018. január 1-jén lép hatályba.


17. § E rendelet rendelkezéseit a 2018. január 1. napját követően bejelentett vételi szándék alapján indult elidegenítési eljárások során kell alkalmazni.


18. § Hatályát veszti a Rendelet 1. § (2) bekezdés e) pontja, a 16. § (3) bekezdése, a 16. § (5) bekezdése.


Budapest, 2017. december 19.





                Danada-Rimán Edina                                                   dr. Kocsis Máté

                            jegyző                                                                 polgármester


INDOKOLÁS


ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

Az önkormányzati lakásgazdálkodási stratégia további célja a lakásállomány optimalizálása, az ingatlanállományra fordított terhek csökkentése, ezáltal a költségvetés egyensúlyának hosszú távú fenntartása. Ezt figyelembe véve az Önkormányzat a kidolgozott koncepció felülvizsgálatát végeztette el abból a célból, hogy az Önkormányzat számára hosszú távon biztosított legyen a vagyon megőrzése, valamint pénzügyileg kezelhető és kalkulálható legyen a konstrukció. A javasolt elidegenítési rendelet módosításakor azonban fontos szempont volt az is, hogy bérlővédelmi programmal összhangban a korábbi kedvezményes, részletekben történő, akár a lakbér mértékével megegyező fizetési lehetőség továbbra is biztosított legyen.


RÉSZLETES INDOKOLÁS


az 1.§-hoz


A rendelkezés az elidegenítés folyamatában résztvevő szervezet elnevezését módosítja.


a 2. §-hoz


A rendelet 4. alcímét módosítja.


a 3. §-hoz


A lakások elidegenítésének feltételéül szabja, hogy a bérlőnek legalább egy éves bérleti jogviszonya álljon fenn az Önkormányzattal.


a 4. §-hoz


A rendelkezés a magasabb szintű jogszabályi változások miatt általánosságban határozza meg a harmadik személy vagy hatóság jóváhagyásához kötött adásvételi szerződésekre vonatkozó előírásokat.


az 5. §-hoz


A rendelet 5. alcímét módosítja.


a 6. §-hoz


A rendelkezés módosítja az Önkormányzat tulajdonába ellenérték fejében került lakásokra vonatkozó szabályokat.



a 7. §-hoz


A rendelkezés a térítés nélkül az Önkormányzat tulajdonába került lakások vételárát állapítja meg és az ahhoz kapcsolódó részletfizetésre új szabályokat állapít meg.


a 8. §-hoz


A rendelkezés meghatározza az első vételárrészletet, valamint a törlesztő részletekre vonatkozó szabályozást.



a 9. §-hoz


A részletfizetés és a szerződéses kamat mértékét határozza meg.



a 10. §-hoz


A rendelkezés az ellenérték fejében az Önkormányzat tulajdonába került lakások esetén az első vételárrészlet mértékét a vételár 15 százalékában határozza meg.


a 11.§-hoz


A rendelkezés a vételárhátralék megfizetésére vonatkozó jogi biztosítékokat tartalmazza.


a 12. §-hoz


A rendelkezés meghatározza az egyösszegű fizetéssel egy tekintet alá eső fizetési módokat.


a 13. §-hoz


A rendelkezés a Polgári Törvénykönyv szabályozásával összhangban a késedelmi kamat mértékét állapítja meg.


a 14. §-hoz


A rendelkezés kiegészíti egy új alcímmel az alaprendeletet.


a 15. §-hoz


A rendelkezések adatvédelmi szabályokat állapítanak meg a rendelet személyi hatálya alá tartozó természetes személyek, a bérlő és az elővásárlásra jogosult és a velük egy tekintet alá eső személyek személyes adatainak védelme érdekében.


a 16-18. §-hoz


Hatályba léptető, az átmeneti szabályozásra vonatkozó és a hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.