Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 61/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 37/2017. (IX.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 01. 01- 2018. 01. 01


Budapest VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, a 6. § (2) bekezdés 13. pont, 8. § (1) bekezdés h) pont, 15. § (3) bekezdés d) pont és a 28. § (2) bekezdés tekintetében a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 37/2017. (IX.14.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) az alábbi 11/A. §-sal egészül ki:


„11/A. § A 9. § 17. pontjában foglalt tilalom nem vonatkozik a közművelődési célokhoz kapcsolódó közterület-használatra.”


2. §

A Rendelet 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„16. § (1) A közterület használatáról szóló döntést az Ügyosztály az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezései szerint határozatba foglalja. Az eljárásra az elektronikus ügyintézés és bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit is alkalmazni kell.”


3. §

Ez a rendelet 2018. január 1. napján lép hatályba.



Budapest, 2017. december 19.




Danada-Rimán Edina                                                       dr. Kocsis Máté

      jegyző                                                                          polgármester


Indokolás


Általános indokolás


Az Mötv. 23. § (5) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat meghatározza a tulajdonában álló közterületek használatára vonatkozó szabályokat és díjakat. A közterület rendeltetésszerű használata a közlekedés biztosítása, mind a gépjárművek, mind a gyalogosok számára. Az önkormányzat az ettől eltérő célú használatra e rendeletet alkotta, biztosítva ezzel, hogy a közterület rendeltetésszerű használatát senki ne akadályozza, korlátozza önkényes módon és szabályok nélkül.


Részletes indokolás


1. §-hoz



A történelmi emlékhelyek és a Corvin köz területén a közterület-használatra vonatkozó tiltás alól ad felmentést közművelődési célokhoz kapcsolódó használat esetére.


2. §-hoz



Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CXL. törvény 2018. január 1. napján történő hatályba lépése indokolja. A módosító rendelet a törvény hatályba lépésének megfelelően, 2018. január 1. napjától módosítja az alaprendeletet, ezt követően indult eljárások során az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. Figyelemmel arra, hogy az Ákr. nem tartalmazza az elektronikus ügyintézésre vonatkozó szabályozást, a rendeletben hivatkozni kell az elektronikus ügyintézés és bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény rendelkezéseinek kötelező alkalmazásáról.