Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017. (III.10.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, a településrendezéssel és a településképpel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 03. 10- 2017. 06. 07

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 29. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. § (1) A rendelet célja, hogy a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, a településképi arculati kézikönyv, valamint a településképi rendelet (továbbiakban: Dokumentumok) megalkotására irányuló eljárás során történő egyeztetéseknél biztosítani lehessen a teljes körű nyilvánosságot, a minél szélesebb körű véleményezést, a vélemények megfelelő dokumentálási rendszerét és az elfogadott dokumentumok nyilvánosságát.

(2) A rendelet hatálya Józsefváros közigazgatási területére és a rendeletben partnerségi eljárási körbe vont (1) bekezdés szerinti Dokumentumok elkészítési eljárásában részt vevő partnerre terjed ki.

(3) Koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, kézikönyv, településképi rendelet vagy azok módosítása partnerségi véleményezési eljárás lefolytatása nélkül nem fogadható el, kivéve, ha a módosításra a magasabb szintű jogszabállyal ellentétes helyi önkormányzati rendelkezés hatályon kívül helyezése miatt van szükség.


2. §[1] A rendelet személyi hatálya a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Tkr.) megjelölt, az egyeztetési eljárásba partnerként bejelentkezett alanyi körre terjed ki.


3. § (1) A tájékoztatás megindítása és a véleményezés lehetőségei:

  1. Az Önkormányzat a partnerek tájékoztatásának elősegítésére a kerületi honlapon külön tárhelyet biztosít a partnerségi egyeztetés során keletkező dokumentációk egységes megjelentethetősége érdekében.
  2. A településképi arculati kézikönyv, valamint a településfejlesztési, településrendezési dokumentumtól és az egyeztetési eljárás módjától függően az egyeztetési szakaszokban a polgármester az értelmezéshez szükséges részletezettségű és szükség esetén alátámasztó munkarészeket tartalmazó tájékoztatást tölt fel a kerületi honlapon biztosított tárhelyre, melynek megjelenéséről felhívást tesz közzé a következők szerint:

ba) a közterületen elhelyezett hirdetőfelületen,

bb) a kerületi honlap főoldalán,

bc) lakossági fórumon,

bd) a Józsefváros című kerületi közéleti lapban.

  1. A településrendezési eszköz tárgyalásos eljárásban történő elfogadása esetén a tervezés és a partnerségi egyeztetés párhuzamosan zajlik, a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egysége (továbbiakban: illetékes szervezeti egység) ennek megfelelően folyamatosan tölti fel a honlapra és aktualizálja a véleményezhető terveket és egyéb dokumentumokat. Tárgyalásos eljárás alkalmazása esetén az eljárás megindításakor az illetékes szervezeti egység az elfogadni tervezett településrendezési eszköz, és annak módosítása lényeges elemeit tartalmazó összefoglalót, és tervvázlatokat teszi közzé a honlapon.


4. §      (1)[2] A javaslatokat, észrevételeket, illetve véleményeket a Tkr. vonatkozó rendelkezéseinek figyelembevételével

a) amennyiben településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia készítése vagy módosítása miatt kerül sor lakossági fórum megtartására, a lakossági fórumtól számított 15 napon belül,

b) amennyiben településrendezési eszköz, településképi arculati kézikönyv vagy településképi rendelet készítése, vagy módosítása miatt kerül sor lakossági fórum megtartására, a lakossági fórumtól számított 8 napon belül,

c) lakossági fórum hiányában a honlapon történő közzétételtől számított 8 napon belül

lehet írásban papír alapon vagy elektronikusan megtenni.

(2) A beérkezett véleményeket a főépítész az illetékes szervezeti egység közreműködésével táblázatban összegzi.

(3)[3] A beérkezett véleményekről, azok elfogadásáról vagy el nem elfogadásáról a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) dönt. A vélemény el nem fogadása esetén a döntést a Bizottságnak indokolnia kell.

(4) A Bizottság döntését és indokolását az illetékes szervezeti egység az adott dokumentációra vonatkozó ügyirat részeként kezeli, valamint az Önkormányzat honlapján közzéteszi.


5. § (1) Az elfogadott Dokumentum jóváhagyását követően a polgármester – a főépítész közreműködésével – gondoskodik azok közzétételéről [http://www.jozsefvaros.hu] honlapon. A közzétételre a tárgyalásos eljárás esetén az elfogadást követő munkanapon, egyéb eljárások esetén 5 (öt) munkanapon belül kell sort keríteni.

  1. Az (1) bekezdésben meghatározott intézkedésről a polgármester felhívást tesz közzé
  1. a közterületen elhelyezett hirdetőfelületen,
  2. a kerületi honlap főoldalán,
  3. lakossági fórumon,
  4. a Józsefváros című kerületi közéleti lapban.


6. § E rendelet 2017. március 10. napján lép hatályba, előírásait a hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.



Budapest, 2017. március 9.







          Danada-Rimán Edina                                                                    dr. Kocsis Máté

                    jegyző                                                                                  polgármester

Indokolás


Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének

a településfejlesztéssel, a településrendezéssel és a településképpel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló

9/2017. (III.10.) önkormányzati rendeletéhez


Általános indokolás

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.08.) Korm. rendelet 28. § (4) bekezdése alapján: „Koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, kézikönyv, településképi rendelet vagy azok módosítása partnerségi véleményezési eljárás lefolytatása nélkül nem fogadható el”. A Korm. rendelet 29/A § (1) bekezdése alapján rendeletben kell megfogalmazni a partnerségi eljárás szabályait.


Részletes indokolás

1.§ A magasabb szintű jogszabályoknak megfelelően meghatározásra kerül a rendelet megalkotásának célja.

2.§ Meghatározásra kerülnek a partnerségi egyeztetésben résztvevő partnerek.

3.§ A településfejlesztési, a településrendezési és a településképi eszközök tekintetében összegzésre kerül a partnerek tájékoztatásának módja és fajtája.

4.§ A partnerségi egyeztetés során beérkezett javaslatok elfogadásáról, illetve el nem fogadásáról szóló dokumentumok megőrzéséről, összegzéséről, az azokról való döntési jogkörről rendelkezik.

5.§ A településfejlesztési, a településrendezési és a településképi eszközök elfogadása esetén, ezen dokumentumok nyilvánosságának biztosításáról szóló rendelkezés.

6.§ Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.


[1]

Módosította a 22/2017. (VI.08.) ör. 1. §, hatályos 2017. június 8-án 16.00 órától.

[2]

Módosította a 22/2017. (VI.08.) ör. 2. § (1) bek., hatályos 2017. június 8-án 16.00 órától.

[3]

Módosította a 22/2017. (VI.08.) ör. 2. § (2) bek., hatályos 2017. június 8-án 16.00 órától.