Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2018. (V.7..) önkormányzati rendelete

a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 37/2017. (IX.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 05. 07- 2018. 05. 07

Budapest VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. § A Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 37/2017. (IX.14.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: a Rendelet) 9. § 16. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[9.§ Nem adható közterület-használati hozzájárulás]


„16. abban az esetben, ha a kérelem benyújtását megelőző évben legalább két alkalommal vagy három éven belül három vagy ennél több alkalommal a közterület-használati hozzájárulás nélkül vagy attól eltérően használt közterületet, és ezt a tényt a közterület-használat ellenőrzésére jogosult szervek (személyek) megállapították és bírság kiszabása esetén, a bírság összegét nem fizeti meg.”


2. § A Rendelet 12. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki:


„12.§ (4a) Közterület-használati hozzájárulás a rendelet 2. mellékletében megjelölt közterületekre vendéglátó terasz céljából kizárólag úgy adható, hogy a közterület-használati hozzájárulással rendelkező a 07-12 óra közötti időszakban a közterületből kizárólag a parkolósáv és a járda területét használhatja, a 12-23 óra közötti időszakban pedig a hozzájárulásban meghatározott teljes közterületet, beleértve az úttest területét is.”


3. § A Rendelet 30. § c) pontja az alábbiak szerint módosul:

[30. § Nem kell közterület-használati díjat fizetni]

„c) műemléki, fővárosi és helyi védelem alatt álló épület felújítási munkálataival kapcsolatos építési tevékenységgel összefüggő, közvetlenül az érintett épület homlokzata előtt, legfeljebb annak szélességében elhelyezkedő közterület - járda, parkolóhely, úttest - használatáért.”


4. § A Rendelet e rendelet 1. mellékletével egészül ki.


5. § (1) E rendelet 2018. május 07. napján lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a már benyújtott, de el nem bírált kérelmek esetén is alkalmazni kell.



Budapest, 2018. május




                 Danada-Rimán Edina                                           dr. Sára Botond

                       jegyző                                                               alpolgármester



Általános indokolás


A döntés célja, hogy a közterületek használatával kapcsolatos szabályokat módosítsa, pontosítsa a közterület-használati hozzájárulásból kizárt, valamint a díjfizetés alóli mentességben részesülő kérelmezők körét.



Részletes indokolás


1.§-hoz

A szakasz a közterület-használati hozzájárulás megtagadásának okait egészíti ki azzal, hogy a korábbi hozzájárulás nélküli, rendeltetéstől eltérő közterület-használat miatt kiszabott bírság megfizetésének elmaradása esetén alkalmazandó a közterület-használati hozzájárulás megtagadásának szankciója.


2.§-hoz


A rendelet 2. mellékletében meghatározott közterületeken, a Mikszáth Kálmán téren és a Krúdy utcában, sajátos szabályozás kerül bevezetésre, a vendéglátó teraszok egy ún. fix helyen kerülnek kihelyezésre, azaz a parkolósáv területén, továbbá egy választható ún. mozgó területtel rendelkezhetnek az úttest részén, ez utóbbit mindennap 12 óra és legkésőbb 23 óra időintervallum között használhatják.


3.§-hoz

A védettséggel bíró épületek felújításához kapcsolódó díjfizetés alóli mentességi kört szűkíti a felújítási terület behatárolásával.


4.§-hoz


A rendelet egy további melléklettel egészül ki, a rendeletmódosítás 2. §-ában említett rendelkezés miatt.


5.§-hoz

A rendelet időbeli hatályát határozza meg, hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.



Mellékletek