Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018. (V.3.) önkormányzati rendelete

a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások elidegenítéséről szóló 35/2016. (XII.08.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2018. 05. 03- 2018. 05. 03

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, és az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 27. § (1) bekezdésében, az 54. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. § A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások elidegenítésről szóló 35/2016. (XII.08.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 2. § (2) bekezdésében a „100 millió forintot” szövegrész helyébe az „500 millió forintot” szövegrész lép.


2. § A Rendelet 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. §(1) Az önkormányzati eszközökből szerzett lakás vételára a forgalmi érték 100 %-a, azzal a kikötéssel, hogy az így megállapított vételár nem lehet kevesebb a lakás szerzéskori bekerülési értékénél.


3. § A Rendelet 18. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. § (3) Amennyiben a bérlő az Önkormányzattal adásvételi szerződést köt és a vételárat a 16. § (9) bekezdés alapján megállapított részletekben fizeti meg, a törlesztő részlet összege nem lehet kevesebb a bérlő bérleti szerződésében meghatározott, az adásvételi szerződés megkötésének napján érvényes költségelvű vagy piaci elvű bérleti díjnál.”


4. § A Rendelet 18. § (8) bekezdése a következő rendelkezéssel egészül ki:

„Amennyiben a bérlő a 16. § (1)-(2) vagy a 18. § (2) bekezdése alapján vásárolja meg az általa bérelt lakást, az Önkormányzat javára az adásvételi szerződés megkötésétől számított egy évre elidegenítési és terhelési tilalmat kell kikötni. Az egy év leteltével, vagy amennyiben egy éven belül a vevő a kedvezmény összegét megfizeti az Önkormányzatnak, a vevő kérelmére az Önkormányzat a törlési engedélyt 15 napon belül kiadja.”


5. § A Rendelet  a következő 19/A §-sal egészül ki:

„19/A § Amennyiben a bérlő a bérbeadó hozzájárulása alapján beruházásokat végzett a bérelt ingatlanon és a beruházásra fordított, bérbeadó által elismert összeg egy része, vagy egésze nem került a bérleti díjba beszámításra, akkor a beruházásra fordított, meg nem térített összeg a 16. § (1) és (2) bekezdésében, valamint a 19. §-ában foglalt rendelkezések figyelembevételével meghatározott vételárat csökkenti.”


6. § A Rendelet V. fejezetének címe helyébe a következő cím lép: „Az adásvételi szerződés és az adásvételi előszerződés”


7. § A Rendelet 16. alcíme helyébe a következő alcím lép: „16. Határidők az adásvételi szerződés és az adásvételi előszerződés megkötésére”


8. § A Rendelet 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„21. § Felek az adásvételi előszerződést a tulajdonosi döntésről szóló értesítés kézhezvételétől, az adásvételi szerződést az eladási ajánlatot elfogadó vevői nyilatkozat átvételét követő 30 napon belül kötik meg.”


9. § A Rendelet 17. alcíme helyébe a következő alcím lép: „17. Az adásvételi szerződés és az adásvételi előszerződés módosítása és megszüntetése”


10. § A Rendelet 22. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„22. § (1) Az adásvételi szerződés és az adásvételi előszerződés módosításához és megszüntetéséhez a hatáskörrel rendelkező bizottság járulhat hozzá.”



Záró rendelkezések


11. § (1) E rendelet 2018. május 03-án 15.00 órakor lép hatályba.


12. §  E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését megelőzően bejelentett vételi szándék alapján folyamatban lévő elidegenítési eljárások során is alkalmazni kell.


Budapest, 2018. május 3.




                Danada-Rimán Edina                                                  dr. Sára Botond

                            jegyző                                                                alpolgármester

INDOKOLÁS


ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


A Budapest Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások elidegenítéséről szóló 35/2016. (XII.08.) rendelet módosításának célja a hatályos jogszabályokkal és önkormányzati rendeletekkel való összhang megteremtése. A módosítás eredményeként hatékonyabb vagyongazdálkodás valósítható meg.



RÉSZLETES INDOKOLÁS


az 1.§-hoz


A rendelkezés a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 66/2012. (XII. 13.) önkormányzati rendelet módosításával összhangban állapítja meg az értékhatárt.


a 2. §-hoz


A rendelkezés az önkormányzati eszközökből szerzett lakás vételárának meghatározását pontosítja.

a 3. §-hoz


A rendelkezés a törlesztő részletek megállapítására vonatkozó előírásokat pontosítja.


a 4. §-hoz


A rendelkezés az egy összegben történt vásárlás esetén egy év elidegenítési és terhelési tilalmat ír elő.


az 5. §-hoz


A rendelkezés a magasabb szintű jogszabályi változások miatt általánosságban határozza meg a harmadik személy vagy hatóság jóváhagyásához kötött adásvételi szerződésekre vonatkozó előírásokat.

a 6. §-hoz


A Rendelet V. fejezetének címét módosítja.


a 7. §-hoz


A Rendelet 16. alcímét módosítja


a 8. §-hoz


A rendelkezés az adásvételi előszerződés megkötésére vonatkozó határidővel egészíti ki a szabályozást.


a 9. §-hoz


A Rendelet 17. alcímét módosítja


a 10. §-hoz


Az adásvételi előszerződés módosítására és megszüntetésére vonatkozó hatásköri szabályt állapítja meg.


a 11-12. §-hoz


Hatályba léptető és az átmeneti szabályozásra vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.