Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018. (V.3.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 35/2013. (VI.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 05. 03- 2018. 05. 03

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 36. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 35/2013. (VI.20.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R.) 22. §-a a következő (6)-(8) bekezdéssel egészül ki:


„(6) A befogadás célja a helyiség vagy a helyiség egy meghatározott része használatának a bérbeadó által történő biztosítása állandó gazdasági tevékenység folytatása céljából.


(7) A hozzájárulás feltétele a bérleti szerződés közös megegyezéssel történő módosítása, mely szerint a bérleti díj mértéke 25 %-kal emelkedik.


(8) A bérlő a befogadottnak ingyenesen is biztosíthatja a helyiség használatát, de a (7) bekezdésben foglaltakat ebben az esetben is alkalmazni kell.”


2. §

Ez a rendelet 2018. május 03. napján 15.00 órakor lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.


Budapest, 2018. május 3.




Danada-Rimán Edina

jegyző



                     dr. Sára Botond

                      alpolgármester


ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS



Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 35/2013. (VI.20.) rendelete módosításának célja a hatályos jogszabályokkal való összhang megteremtése és a befogadás jogintézményének szabályozása.



RÉSZLETES INDOKOLÁS


az 1. §-hoz


Figyelemmel arra, hogy a helyiségbe történő befogadás gazdasági tevékenység folytatása céljából történik, a bérbeadó hozzájárulása feltételeként előírja a bérleti szerződés módosítását, amely a bérleti díj huszonöt százalékkal történő emelését vonja maga után akkor is, a bérlő és a befogadottnak ingyenesen biztosítja a bérelt helyiség használatát.


a 2. §-hoz


Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.