Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2018. (V.7.) önkormányzati rendelete

a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről szóló 16/2010. (III.08.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2018. 05. 07- 2018. 05. 07

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésben és 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. § Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről szóló 16/2010. (III.08.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 11/A § (2)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:


“11/A § (2) Az Önkormányzattal érvényes lakásbérleti jogviszonyban állók alacsonyabb komfortfokozatú, vagy kisebb alapterületű lakás bérbeadását kérhetik, a bérbe adandó lakás lakhatóvá tételének megállapodásban való vállalása, és az általuk bérelt bérlemény leadása mellett. A hozzájárulás akkor adható meg, ha bérlő igazolja, hogy a közműszolgáltatók felé nincs tartozása. Amennyiben a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottság hozzájárul a lakáscseréhez, a visszaadott és a bérbe adandó lakás forgalmi érték különbözetének 30%-át fizetheti meg bérlő részére azzal, hogy a bérbeadó jogosult az esetlegesen felhalmozott lakbér- és kapcsolódó külön szolgáltatási díjhátralékát a bérlakások értékének különbözetéből közvetlenül levonni. A levonások után esetlegesen fennmaradó összeget az Önkormányzat a felújítási munkákra fizeti ki a bérbeadó szervezet költségvetése alapján.


(3) Az Önkormányzattal érvényes lakásbérleti jogviszonyban állók magasabb komfortfokozatú, vagy nagyobb alapterületű lakás bérbeadását kérhetik, amennyiben a lakáson nincsen lakbér- és kapcsolódó külön szolgáltatási díjhátralék, valamint igazolják, hogy a lakáson nincs tartozás a közműszolgáltatók felé. A tulajdonosi jogokat gyakorló bizottság azzal a feltétellel járul hozzá a cseréhez, hogy a bérlők az általuk bérelt lakást visszaadják és a bérbe adandó lakás felújítását az Önkormányzattal kötött megállapodásban vállalják.” 


2. § A Rendelet 11/A § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép.

„(5) A (2) bekezdésben foglalt kérelem esetében a forgalmi értékbecslés díját bérlő köteles megfizetni.”


3. § A Rendelet 11/A § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A (2)-(3) bekezdésben foglalt kérelem alapján lebonyolított lakáscsere esetén az Önkormányzat a bérlővel öt év határozott idejű bérleti szerződést köt a bérbe adandó lakásra. Bérlő a lakást az új bérleti szerződés keltétől számított három évig nem cserélheti tovább és nem veheti meg.”


4. § A Rendelet 11/A § (9)-(10) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(9)      E § szerinti jogcímen két lakás bérlője (bérlőtársa) közös kérelmére egy lakás is bérbe adható, ha a lakások egyikén sincsen lakbér- és kapcsolódó külön szolgáltatási díjhátralék, valamint a bérlők igazolják, hogy nincs tartozásuk a közműszolgáltatók felé. A tulajdonosi jogokat gyakorló bizottság azzal a feltétellel járul hozzá a cseréhez, hogy a bérlők az általuk bérelt lakást visszaadják és a bérbe adandó lakás felújítását az Önkormányzattal kötött megállapodásban vállalják. Amennyiben a bérbe adandó lakás forgalmi értéke kevesebb, mint a visszaadott lakások együttes forgalmi értéke, a bérbeadó a 11/A § (2) bekezdésben szabályozottak szerint jár el.

(10) Az (1)-(9) bekezdésben foglalt szabályok nem alkalmazhatók abban az esetben, ha jogerős bírósági ítélet kötelezi a jogcím nélküli lakáshasználót a lakás kiürítésére.”


5. § A Rendelet 14. § (4)-(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„14. § (4) A közszolgálati célú lakás bérbeadása a bérlőnek az adott szervnél fennálló foglalkoztatási jogviszonyának időtartamára történhet. Ha a közszolgálati célú lakás bérlőjének a foglalkoztatási jogviszonya a bérlő felmondása miatt, vagy a bérlő által tanúsított magatartás miatt a munkáltató kezdeményezésére szűnik meg, a bérlő köteles a lakást minden elhelyezési igény nélkül a foglalkoztatási jogviszonya megszűnését követő 15 napon belül kiüríteni.


(5) Ha a foglalkoztatási jogviszony megszüntetésére közös megegyezéssel, vagy a munkáltató érdekkörében felmerült ok miatt kerül sor, a bérleti szerződést egy alkalommal, egy évvel meg lehet hosszabbítani. Az egy év leteltével a bérleti szerződés a 10. § (2) bekezdésben irányadó szabályok szerint köthető meg.”


6. § A Rendelet 50. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„50. §  Nem lehet bérbeadói hozzájárulást adni, ha:

  1. bérlőnek az érintett lakás után fennálló lakbér és különszolgáltatási díj tartozása van, kivéve a 11/A § (2) bekezdésében foglalt esetet.”


7. § Ez a rendelet 2018. május 07. napján lép hatályba.


8. § E rendelet 1-3. §-ait a már benyújtott, de el nem bírált kérelmek esetén is alkalmazni kell.


9. § Hatályát veszti a Rendelet

a) 9. § (4) bekezdésében „és a lakás nagysága a lakásigény mértékét nem haladja meg” szövegrész,

b) 9. § (5) bekezdésében “a lakásban visszamaradt használók lakásigénye mértékének megállapításánál az 1. mellékletben foglaltakat kell figyelembe venni azzal, hogy a kérelmezővel már a bérlő életében is állandó jelleggel együttlakó személyeket lehet számításba venni” szövegrész,

c) 11. § (2) bekezdésének b) pontja,

d) 11. § (3) bekezdésében a „valamint a jogos lakásigénynek a rendelet 1. melléklete alapján megállapított mértékét kell különösen figyelembe venni” szövegrész,

e) 15. § (2) bekezdésében „a másik lakás bérbeadásának kötelezettségének teljesítése esetén az első, felajánlott lakás bérbevételének visszautasítása esetén, a továbbiakban felajánlott másik lakás nagysága nem haladhatja meg a bérlő lakásigényének alsó határát” szövegrész,

f) 15. § (4) bekezdésében „az adható – a méltányolható lakásigény mértéke alsó határának megfelelő szobaszámú, és” szövegrész,

g) 22/C § (1) bekezdésében „a lakásigény mértékét meg nem haladó szoba számú” szövegrész,

h) 22/C § (2) bekezdése,

i) 24. §-a,

j) 57. § (1) bekezdésében a „ha a teljes lakás nem, vagy egy szobánál nem nagyobb mértékben haladja meg a visszamaradt társbérlőnek a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott, elismert lakásigénye mértékének felső határát” szövegrész,

k) 57. § (2)-(6) bekezdése,

l) 1. számú melléklete.



Budapest, 2018. május




Danada-Rimán Edina                                                           dr. Sára Botond

jegyző                                                                        alpolgármester

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


A minőségi lakáscsere során felmerülő bérlői fizetési kötelezettség könnyítése érdekében szükségessé vált a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről szóló 16/2010. (III.08.) önkormányzati rendelet módosítása. A bérlők támogatását szolgálja, hogy a minőségi csere kapcsán az értékkülönbözet megfizetésére irányuló kötelezettséget a jelenlegi módosítás hatályon kívül helyezi.


RÉSZLETES INDOKOLÁS


az 1. §-hoz

A (2) bekezdésben foglalt rendelkezés a minőségi lakáscsere feltételeivel kapcsolatban előírja, hogy ha a bérlő a lakását kisebbre szeretné cserélni, igazolnia kell, hogy a közműszolgáltatókkal szemben nem áll fenn tartozása, valamint a rendelkezés a bérlő részére megfizethető összeget - a korábbi 40 % helyett - legfeljebb az értékkülönbözet 30 %-ában állapítja meg. A (3) bekezdésben foglalt rendelkezés megszünteti a bérlő minőségi lakáscserével összefüggő értékkülönbözet megfizetésére vonatkozó kötelezettségét.


a 2. §-hoz

A 11/A § (3) bekezdésével összhangban módosítja a rendelkezést.



a 3. §-hoz

A rendelkezés új elemként előírja, hogy az Önkormányzat a bérlővel a cserelakásra öt év határozott időtartamú bérleti szerződést köt.


a 4. §-hoz

A rendelkezés a módosított 11/A § (2)-(3) bekezdésében foglalt rendelkezésével összhangban állapítja meg a két lakás egy lakásra történő cseréjére vonatkozó előírásokat.


az 5. § -hoz

A rendelkezések a bérlő közszolgálati jogviszonyának megszűnésével összefüggésben pontosítja a közszolgálati céllal bérbeadott lakás bérleti szerződésének megszüntetésére, illetve a bérleti jogviszony folytatására vonatkozó előírást.


a 6. §-hoz

A rendelkezés a 11/A § (2) bekezdésével összhangban állapítja meg a bérbeadói hozzájárulás feltételeit.


a 7. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.


a 8. §-hoz

Átmeneti rendelkezést tartalmaz az 1-3. § tekintében.


a 9. §-hoz

A rendelkezések a Rendelet 1. számú mellékletének hatályon kívül helyezésével összhangban hatályon kívül helyezik az 1. számú melléklet tartalmára utaló előírásokat.