Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2019. (IV.30.) önkormányzati rendelete

a társasházaknak adható önkormányzati támogatásokról szóló 49/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 05. 02- 2019. 05. 02

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 62. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A társasházaknak adható önkormányzati támogatásokról szóló 49/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: a Rendelet) 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Pályázat benyújtására határidő nélkül folyamatosan lehetősége van a Társasházaknak. Minden Társasház évente négy pályázatot nyújthat be, felújítás, zöldesítés, homlokzat-tisztítás és takarítógép, takarító eszköz beszerzése tárgyában.”


2. § A Rendelet 5. § (1) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki:


[5. § (1) A pályázathoz csatolni kell]


„l) településképi eljárást igénylő munkálat esetén az eljárás lefolytatásáról szóló határozatot vagy végzést.”


3. § A Rendelet a következő 9/A §-sal egészül ki:


„9/A § Homlokzat-tisztítás tárgyú pályázat esetében az önkormányzati támogatás mértéke a felújítási költség 50%-át kitevő vissza nem térítendő támogatás.”


4.§ A Rendelet 12. § (7) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[A támogatás folyósításáról - részszámla benyújtása esetén a támogatásnak a benyújtott számlákkal arányban álló részbeni folyósításáról - a Társasház részére az Önkormányzat akkor intézkedik, ha a Társasház határidőn belül – munkálatonként - benyújtja:]


„d) építési engedéllyel végezhető munkálat esetén a jogerős építési engedélyt;”


5.§ A Rendelet 12. § (7) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


[A támogatás folyósításáról - részszámla benyújtása esetén a támogatásnak a benyújtott számlákkal arányban álló részbeni folyósításáról - a Társasház részére az Önkormányzat akkor intézkedik, ha a Társasház határidőn belül – munkálatonként - benyújtja:]


„f) a törlesztő részletekre vonatkozóan adott rendszeres átutalási megbízásról szóló banki igazolást;”


6.§ E rendelet 2019. május 02. napján lép hatályba.


Budapest, 2019. április 30.




          Danada-Rimán Edina                                                             dr. Sára Botond

                   jegyző                                                                               polgármester



Általános indokolás


A döntés célja a társasházak külső esztétikai megújítását célzó pályázatok benyújtásának ösztönzése, valamint a pályázatokhoz szükséges eljárások lefolytatásának elősegítése, átláthatóbbá tétele.


Részletes indokolás


1.§-hoz


Az újabb pályázati forma bevezetése kapcsán módosítja a benyújtható pályázatok számát.


2.§-hoz


A településképi eljárás lefolytatásáról szóló határozatnak vagy végzésnek a pályázat részeként történő benyújtását írja elő.



3.§-hoz


A szakasz a homlokzat-tisztítás céljából adható támogatásról rendelkezik, meghatározva annak formáját és mértékét.


4.§-hoz


A településképi eljárásban hozott határozat vagy végzés benyújtásának pályázati előfeltétellé tételéből adódóan az elszámolási szakaszból kivonja a településképi határozat vagy végzés bemutatásának kötelezettségét.


5.§-hoz


A kamatmentes kölcsöntámogatásban részesülő házak által benyújtandó, a szabályozásban hibásan megjelölt banki igazolást módosítja, pontosítja.


6.§-hoz


Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.