Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2019. (VII. 4.) önkormányzati rendelete

a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről

Hatályos: 2019. 07. 04- 2019. 12. 20

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések


1. §


(1) Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete


a) a hazai, vagy nemzetközi politikai, társadalmi, gazdasági, tudományos, művészeti vagy sportéletben a kerület hírnevének emelésében kiemelkedő érdemeket szerzett személyek elismeréseként „Díszpolgári Cím”-et,


b) a kerület egészének fejlesztése, rangjának, értékének, jelentőségének emelése érdekében kifejtett, kimagasló, példamutató tevékenység méltó értékelésére

  • „Józsefvárosi Becsületkereszt”,
    • „Józsefvárosért” kitüntetés,
    • „Józsefváros rendjéért” kitüntetés,
    • „Jó Sport” kitüntetés

elnevezésű elismerő díjakat,


c) Józsefvárosban a közrend, közbiztonság védelme érdekében kifejtett tartós tevékenység elismerésére a rendvédelmi szervek hivatásos állománya tagjai részére „Józsefváros Lakosságának Szolgálatában” elismerést alapít.


d) Józsefvárosban a közrend, közbiztonság védelme érdekében kifejtett tevékenység, a lakossági szolgáltatás területén ellátott tevékenység, valamint az oktatási-nevelési, az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei munka területén továbbá közigazgatási területen kiemelkedő szakmai munkát végző magánszemélyek és szakmai közösségek elismerésére szakmai kitüntetéseket,



(2) Az (1) bekezdés d) pontjában meghatározottak szerint a Képviselő-testület az egyes szakterületeken az alábbi kitüntető címet, kitüntetést, szakmai kitüntetést alapítja:

a) a közrend és a közbiztonság területén:

    -  „Az Év Józsefváros Rendvédelmi Munkatársa” kitüntető címet,

b) a kereskedelem és lakossági szolgáltatás területén:

     - a “Józsefvárosi Aranykoszorú” kitüntetést,

c) az oktatás területén:

      - a „Józsefvárosi Gyermekekért” szakmai kitüntetést,

      - a „Polgármesteri Dicséret” kitüntetést,

d) az egészségügy területén:

     - a „Józsefvárosi Egészségügyéért” szakmai kitüntetést,

     - a „Polgármesteri Dicséret” kitüntetést,

e) a szociális munka területén:

     - a „Józsefvárosi Szociális Munkáért” szakmai kitüntetést,

     - a „Polgármesteri Dicséret” kitüntetést,

f) a bölcsődei munka területén:

     - a „Kiemelkedő Bölcsődei Munkáért” szakmai kitüntetést,

     - a „Polgármesteri Dicséret” kitüntetést,

g) a közigazgatási területen:

     - a „Józsefvárosi Közigazgatásáért” szakmai kitüntetést,

     - a „Polgármesteri Dicséret” kitüntetést.


  1. A címek, kitüntetések, elismerések adományozásának feltételei
    2. §

„Díszpolgári cím”


(1) „Díszpolgári cím” adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárságú személynek, közösségnek, aki(k) kiemelkedő munkájával a kerületben vagy országosan, vagy nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett, és ezzel a kerület polgárai körében közmegbecsülésre tett szert, továbbá hozzájárult Józsefváros fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez.


(2) A kitüntettek száma évente hat lehet.


(3) A díjjal az Önkormányzat oklevelet és emléktárgyat adományoz, amelynek leírását jelen rendelet melléklete tartalmazza.


(4) A kitüntetésre érdemes személy elhalálozása esetén az (1) bekezdésben meghatározott díj posztumusz kitüntetésként is adományozható, amely esetben annak átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.



3. §

„Józsefvárosi Becsületkereszt”


(1) „Józsefvárosi Becsületkereszt” elnevezésű kitüntetés a Józsefváros érdekében kiemelkedő tevékenységet végző egész életműve alapján elismerésre méltó magyar és külföldi magánszemély vagy Józsefváros érdekében kiemelkedő tevékenységet végző szervezet részére adományozható.


(2) A kitüntettek száma évente hat lehet.


(3) A kitüntetés megosztva is adományozható.


(4) A kitüntetésre érdemes személy elhalálozása esetén az (1) bekezdésben meghatározott díj posztumusz kitüntetésként is adományozható, amely esetben annak átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.


(5) A díjjal emléktárgy jár, amelynek leírását ezen rendelet melléklete tartalmazza.


4. §

„Józsefvárosért”


(1) A „Józsefvárosért” kitüntetés a kerület fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely területén kiemelkedő tevékenységet végző magyar és külföldi magánszemélyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező más szervek részére adományozható.


(2) A kitüntetettek száma évente háromnál több nem lehet.


     (3) A kitüntetés megosztva is adományozható.


(4) A kitüntetésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható, amely esetben annak átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.


(5) A díjjal az Önkormányzat emlékplakettet adományoz, amelynek leírását jelen rendelet melléklete tartalmazza.


5. §

„Józsefváros rendjéért”

(1) „Józsefváros rendjéért” kitüntető cím adományozható a Józsefváros rendjéért kifejtett áldozatos tevékenység elismeréseként, a közrendért bátor helytállást tanúsító civil szervezeteknek, magánszemélyeknek és a rendvédelmi szervek, közterület-felügyelet állományának tagjai részére.


(2) A kitüntető címmel az adományozás tényét igazoló okirat és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület éves költségvetésében állapítja meg, melyet támogatás formájában a Józsefváros Közbiztonságáért Közalapítvány útján biztosít, a pénzjutalom összegének kifizetéséről a Józsefváros Közbiztonságáért Közalapítvány gondoskodik.

6. §

„Józsefváros Lakosságának Szolgálatában”


  1. A „Józsefváros Lakosságának Szolgálatában” elismerést a Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. Kerületi Rendőrkapitánysága hivatásos állományának azon tagja kaphatja, aki Józsefvárosban megszakítás nélkül

a) 5 év

b) 10 év

c) 15 év

d) 20 év

e) 25 év

f) 30 év

g) 35 év

h) 40 év

szolgálati időt töltött le a közbiztonság és a közrend védelme szolgálatában.


(2) Az adományozásra a Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője tesz javaslatot a polgármesternek.


(3) Az elismerő oklevéllel pénzjutalom jár, amely a kitüntetett kinevezésében szereplő

5 év szolgálati idő esetén félhavi,

10 év szolgálati idő esetén egy havi,

15 év szolgálati idő esetén másfél havi,

20 év szolgálati idő esetén két havi,

25 év szolgálati idő esetén két és fél havi,

30 év szolgálati idő esetén három havi,

35 év szolgálati idő esetén három és fél havi,

40 év szolgálati idő esetén négy havi

bruttó illetményének összegével egyezik meg.


7. §

„Jó Sport”


(1) „Jó Sport” elnevezésű kitüntetés a testnevelési és sporttevékenység területén kiemelkedő munkát végzett természetes személyeknek és jogi személyeknek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére adományozható, különösen:


a) a kerületi testnevelési és sporttevékenység érdekében évek óta végzett példamutató tevékenységet,

b) az ifjúsági testedzés és diáksport eredményes szervezéséért,

c) kiemelkedő sportteljesítmény vagy egész életmű elismeréseként,

d) nemzetközi eredményesség és az azt segítő tevékenység elismeréseként,

e) a kerület testnevelési és sportmozgalmának, feltételrendszerének anyagi támogatásáért,

f) a kerület sportlétesítményeinek fejlesztéséért, fenntartásáért végzett kiemelkedő teljesítmény elismeréseként.


(2) A kitüntetést évente három személy és egy szervezet kaphatja meg.


(3) A kitüntetéssel az adományozást igazoló okirat és emléktárgy jár, amelynek leírását jelen rendelet melléklete tartalmazza.

2. Szakmai kitüntetések

8. §

„Az Év Józsefváros Rendvédelmi Munkatársa”


(1) Az Év Józsefváros Rendvédelmi Munkatársa kitüntető cím adományozható a helyi rendvédelmi szervek állományába tartozó személy, kerületőri, közterület-felügyelői feladatokat ellátó személy, és a Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület azon tagja részére, aki a Józsefváros közigazgatási területén kiemelkedő rendvédelmi és közigazgatási tevékenységet végez.


(2) A cím évente öt fő részére adományozható.


(3) A kitüntetéssel az adományozás tényét igazoló okirat és közterhekkel csökkentve a rendvédelmi szervek állományába tartozó személyek részére 100.000-100.000,- Ft, a kerületőri, közterület-felügyelői feladatokat ellátó személy, a Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja részére 50.000-50.000,- Ft jutalomösszeg jár, melyet támogatás formájában a Józsefváros Közbiztonságáért Közalapítvány útján biztosít, a pénzjutalom összegének kifizetéséről a Józsefváros Közbiztonságáért Közalapítvány gondoskodik.


9. §

„Józsefvárosi Aranykoszorú”


(1) A „Józsefvárosi Aranykoszorú” elnevezésű kitüntetés a Józsefváros területén minimum 10 éve kiemelkedő iparos, kereskedő, vállalkozó és gazdasági tevékenységet végző magyar magánszemélyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező más szervek részére adományozható, akinek nincs helyi adótartozása, vagy az Önkormányzat felé bármilyen más jellegű tartozása, nincs általános köztartozása és tevékenységét magas színvonalon, a lakosság megelégedésére végzi.


(2) A kitüntettek száma évente ötnél több nem lehet.


(3) A díjjal az Önkormányzat emlékplakettet adományoz, amelynek leírását jelen rendelet melléklete tartalmazza.


10. §

„Józsefvárosi Gyermekekért”


(1) „Józsefvárosi Gyermekekért” kitüntetés adományozható annak a magánszemélynek és szakmai közösségnek, aki Józsefvárosban oktatási szakterületen kiemelkedő szakmai munkát végzett.


(2) A kitüntetettek száma évente öt lehet.


(3) A kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület éves költségvetésében állapítja meg.


(4) Amennyiben a kitüntetést szakmai közösség kapja, részére a magánszemély kitüntetettet megillető pénzjutalom 100%-al megemelt összege jár.


(5) Polgármesteri Dicséret kitüntetés adományozható annak a magánszemélynek, aki a kerületben oktatási szakterületen kiváló szakmai teljesítményt nyújt.


(6) A kitüntetésben évente öt fő részesülhet.


(7) A kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület éves költségvetésében állapítja meg.

11. §

„Józsefváros Egészségügyéért”


(1) „Józsefváros Egészségügyéért” kitüntetés adományozható annak a magánszemélynek és szakmai közösségnek, aki Józsefvárosban egészségügyi szakterületen kiemelkedő szakmai munkát végzett.


      (2) A kitüntetettek száma évente négy lehet.


(3) A kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület éves költségvetésében állapítja meg.


(4) Amennyiben a kitüntetést szakmai közösség kapja, részére a magánszemély kitüntetettet megillető pénzjutalom 100%-al megemelt összege jár.


(5) Polgármesteri Dicséret kitüntetés adományozható annak a magánszemélynek, aki a kerületben egészségügyi szakterületen kiváló szakmai teljesítményt nyújt.


     (6) A kitüntetésben évente két fő részesülhet.


(7) A kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület éves költségvetésében állapítja meg.

12. §

„Józsefvárosi Szociális Munkáért”


(1) „Józsefvárosi Szociális Munkáért” kitüntetés adományozható annak a magánszemélynek és szakmai közösségnek, aki Józsefvárosban szociális szakterületen kiemelkedő szakmai munkát végzett.


(2) A kitüntettek száma évente három lehet.


(3) A kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület éves költségvetésében állapítja meg.


(4) Amennyiben a kitüntetést szakmai közösség kapja, részére a magánszemély kitüntetettet megillető pénzjutalom 100%-al megemelt összege jár.


(5) Polgármesteri Dicséret kitüntetés adományozható annak a magánszemélynek, aki a kerületben szociális szakterületen kiváló szakmai teljesítményt nyújt.


     (6) A kitüntetésben évente két fő részesülhet.


(7) A kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület éves költségvetésében állapítja meg.


13. §

„Kiemelkedő Bölcsődei Munkáért”


(1) „Kiemelkedő Bölcsődei Munkáért” szakmai kitüntetés adományozható annak a magánszemélynek, és szakmai közösségnek, aki Józsefvárosban a bölcsődei munka szakterületen kiemelkedő szakmai munkát végzett.

(2) A kitüntetettek száma évente három lehet.

(3) A kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület éves költségvetésében állapítja meg.

(4) Amennyiben a kitüntetést szakmai közösség kapja, részére a magánszemély kitüntetettet megillető pénzjutalom 100%-al megemelt összege jár.

(5) Polgármesteri Dicséret kitüntetés adományozható annak a magánszemélynek, aki a kerületben a bölcsődei munka szakterületen kiváló szakmai teljesítményt nyújt.

(6) A kitüntetésben évente két fő részesülhet.
(7) A kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület éves költségvetésében állapítja meg.

14. §

„Józsefváros Közigazgatásáért”


(1) „Józsefváros Közigazgatásáért” kitüntetés adományozható annak a magánszemélynek és szakmai közösségnek, aki Józsefvárosban közigazgatási szakterületen kiemelkedő szakmai munkát végzett.


(2) A kitüntetettek száma évente négy lehet.


(3) A kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét fokozatonként a Képviselő-testület éves költségvetésében állapítja meg.


(4) Amennyiben a kitüntetést szakmai közösség kapja, részére a magánszemély kitüntetettet megillető pénzjutalom 100%-al megemelt összege jár.

15. §

„Polgármesteri Dicséret”


(1) Polgármesteri Dicséret adományozható annak a magánszemélynek, aki a kerületben közigazgatási szakterületen kiváló szakmai teljesítményt nyújt.


(2) A kitüntetésben évente két fő részesülhet.


(3) A kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület éves költségvetésében állapítja meg.

3. A kitüntetések adományozásának rendje


16. §


(1) A Képviselő-testület által alapított kitüntető díj adományozását kezdeményezheti:


a) polgármester

b) alpolgármester

c) jegyző

d) aljegyző

e) képviselő, és

f) a rendelet 2. §, 3. § és 4. §-ban meghatározott díj esetében bármely józsefvárosi lakos a kerületi lapban történő előzetes felhívás alapján,

g) a rendelet 5. §-ban meghatározott kitüntetés esetében a kerület bármely lakója, valamint a rendvédelmi szervek vezetője a cselekmény, esemény pontos leírásával és dokumentálásával.

h) a rendelet 7. §-ban meghatározott díj esetében

- a kerületben működő oktatási intézmények vezetői,

- a kerületi sportegyesületek és sportszövetségek vezetői,

- a kerületi diáksport szervezetek vezetői,

- 20 fő józsefvárosi választópolgár együtt,

i.) a rendelet 8. §-ban meghatározott kitüntetés esetében a rendvédelmi szervek vezetője, kerületőri és közterület felügyeleti feladatokat ellátó szervezet vezetője, és a Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke,

 j.) a rendelet 9. §-ban meghatározott díj esetében, bármely józsefvárosi lakos a kerületi  lapban történő előzetes felhívás alapján, kerületi társadalmi és civil szervezetek,

k.)  a rendelet 10. §-ban meghatározott kitüntetés esetében

- a kerületben működő oktatási-nevelési intézmények vezetői,

l.)   a rendelet 11.§-ban meghatározott kitüntetés esetében

- a kerületben működő egészségügyi intézmények vezetői,

m.) a rendelet 12. §-ban meghatározott kitüntetés esetében

- a kerületben működő szociális intézmények vezetői,

n.) a rendelet 13. §-ában meghatározott kitüntetés esetében    

- a kerületben működő bölcsődei intézmények vezetői.


(2) Kitüntetésre nem javasolható az, aki ellen fegyelmi vagy büntetőeljárás van folyamatban, vagy aki jogerős fegyelmi határozat vagy büntető ítélet hatálya alatt áll.


(3) A kitüntetési javaslatokat a Polgármesternek címezve kell előterjeszteni az átadás évét megelőző év december 15-ig, „Az Év Józsefváros Rendvédelmi Munkatársa” kitüntető cím esetében pedig az átadás évének október 1-jéig.


(4) Különös méltánylást érdemlő esetben a kitüntetési javaslatra a Szakbizottságok ülésén, vagy a Képviselő-testületi ülésen is érkezhet javaslat.


17. §


(1) A „Díszpolgári Cím”-re vonatkozó javaslatot a polgármester, vagy bármelyik alpolgármester terjeszti odaítélésre a Képviselő-testület elé.


(2) A „Józsefvárosi Becsületkereszt” és a „Józsefvárosért” díjra vonatkozó javaslatot – az Emberi Erőforrás Bizottság véleményének figyelembe vételével – az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke terjeszti elő. Odaítéléséről a Képviselő-testület dönt.


(3) „A Józsefváros Rendjéért” díj odaítéléséről a polgármester dönt.


(4) A „Jó Sport” kitüntetésre vonatkozó javaslatot – az Emberi Erőforrás Bizottság és a Józsefvárosi Sporttanács véleményének figyelembevételével – az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke terjeszti elő. Odaítéléséről a Képviselő-testület dönt.


(5) „Az Év Józsefváros Rendvédelmi Munkatársa” cím odaítéléséről a polgármester dönt.


(6) A „Józsefvárosi Aranykoszorú” kitüntetésre vonatkozó javaslatot az Önkormányzat 5 tagú eseti zsűrijének véleménye alapján a Polgármester terjeszti döntésre a Képviselő-testület elé. Az eseti zsűri felállításáról minden választási ciklus első adományozási évében a Képviselő-testület dönt.


(7) A rendelet 10. § (1) bekezdésében, a 11. § (1) bekezdésében, a 12. § (1) bekezdésében, a 13. § (1) bekezdésében meghatározott szakmai kitüntetésekre vonatkozó javaslatokat az illetékes szakbizottságok elnökei terjesztik elő. Odaítélésükről az illetékes szakbizottság dönt.


(8) A rendelet 10. § (5) bekezdésében, a 11. § (5) bekezdésében, a 12. § (5) bekezdésében, a 13. § (5) bekezdésében meghatározott kitüntetés odaítéléséről a polgármester dönt.


(9) A rendelet 14. §-ban meghatározott szakmai díjra a jegyző tesz javaslatot. Odaítéléséről az Emberi Erőforrás Bizottság dönt.


(10) A rendelet 15. §-ban meghatározott kitüntetésre a jegyző tesz javaslatot. Odaítéléséről a polgármester dönt.


(11) A díjak odaítélésére jogosult, az odaítélésről szóló döntésének meghozatala kapcsán, indokolt esetben a díj odaítélését megtagadhatja, vagy dönthet annak rendeletben meghatározott keretszámánál kevesebb személy részére történő adományozásáról.


18. §


(1) A rendelet 2. §-ban, 3. §–ban, 4. §-ban, 9. §-ban meghatározott díjakat a Képviselő-testület által kijelölt képviselő adja át.


(2) A rendelet 5. §-ban és 6. §-ban meghatározott díjakat a polgármester adja át.


(3) A rendelet 7. §-ban meghatározott díjat az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke adja át.


(4) A rendelet 10. § (1) bekezdésében meghatározott szakmai kitüntetést az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke adja át, a rendelet 8. § (1) bekezdésében és a 10. § (5) bekezdésében meghatározott kitüntetéseket a polgármester adja át.


(5) A rendelet 11. § (1) bekezdésében meghatározott szakmai kitüntetést az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke adja át, a rendelet 11. § (5) bekezdésében meghatározott kitüntetést a polgármester adja át.


(6) A rendelet 12. § (1) bekezdésében meghatározott szakmai kitüntetést az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke adja át, a rendelet 12. § (5) bekezdésében meghatározott kitüntetést a polgármester adja át.


(7) A rendelet 13. § (1) bekezdésében meghatározott szakmai kitüntetést az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke adja át, a rendelet 13. § (5) bekezdésében meghatározott kitüntetést a polgármester adja át.


(8) A rendelet 14. §-ban meghatározott díjat a jegyző adja át.


(9) A rendelet 15. §-ban meghatározott díjat a polgármester adja át.


19. §

(1) A rendeletben meghatározott díjak átadására minden évben ünnepélyes keretek között kerül sor:


a) A „Díszpolgári cím” esetében a Képviselő-testület által megjelölt helyen és időpontban

b) Józsefvárosi Becsületkereszt” esetében a Képviselő-testület által megjelölt helyen és időpontban

c) „Józsefvárosért” kitüntetés esetében Józsefvárosi napok keretében a Képviselő-testület által megjelölt helyen és időpontban,

d)  „A „Józsefváros Rendjéért” és a „Józsefváros Lakosságának Szolgálatában” elismerés esetében a polgármester által meghatározott időpontokban,

e) „Jó Sport” kitüntetés esetében a Józsefvárosi napok keretében a Képviselő-testület által megjelölt helyen és időpontban

f.) „Az Év Józsefváros Rendvédelmi munkatársa” esetében a polgármester által meghatározott időpontban,

g.) „Józsefvárosi Aranykoszorú” esetében a Józsefvárosi napok keretében a Képviselő-testület által megjelölt helyen és időpontban

h.)  Oktatási szakterületen adományozható kitüntetés esetében a Pedagógus napi ünnepség keretében,

i.)   Egészségügyi szakterületen adományozható kitüntetés esetében a Semmelweis napi ünnepség keretében,

j.)   Szociális szakterületen adományozható kitüntetés esetében a Szociális Munka napi ünnepség keretében,

k.)  Közigazgatási szakterületen adományozható kitüntetés esetében a Köztisztviselők napi ünnepség keretében.

l)    Bölcsődei munka szakterületen adományozható kitüntetés esetében a Bölcsődék Napja ünnepség keretében.


(2)    Különösen indokolt esetben a díjátadásra az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően is sor kerülhet. A díj átadásának időpontjára – a kitüntetett személy körülményeire, vagy a kitüntetésre okot adó körülmények mérlegelésével- a Képviselő-testület tesz javaslatot



5. A díjak visszavonása


20. §


(1) A kitüntetés visszavonható, ha arra a kitüntetett érdemtelenné válik. A kitüntetés visszavonására irányuló kezdeményezést a polgármester terjeszti a kitüntetés adományozója elé.


(2) Érdemtelenné válik a kitüntetésre különösen az, akit a bíróság jogerős ítéletével a közügyek gyakorlásától eltilt, vagy akinek közalkalmazotti vagy közszolgálati jogviszonya fegyelmi büntetés alapján szűnt meg.



6. Vegyes rendelkezések

21. §


(1) A kitüntető díjakkal összefüggő kiadások fedezetét az önkormányzat költségvetési rendeletében kell évente biztosítani.

(2) A díjakkal járó jutalomösszeg az általános szabályok szerint adóköteles.

(3) A Képviselő-testület által alapított kitüntető díjak adományozásával kapcsolatos előkészítő és ügyviteli feladatokat a Polgármesteri Hivatal látja el.


22. §


(1) A kitüntetettekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

(2) A kitüntetettek névsorát és munkahelyét a helyi tömegkommunikációs eszközök (helyi sajtó, stb.) útján nyilvánosságra kell hozni.



7. Záró rendelkezések

23. §


E rendelet 2019. július 4. napján 16.00 órakor lép hatályba.


24. §


E rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni, ha 6. § (1) bekezdésében szabályozott feltétel 2019. július 01. napján vagy azt követően teljesült.


25. §


Hatályát veszti a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló 11/2006. (III.10.) Budapest Józsefváros Önkormányzati rendelet.




Budapest, 2019. július 04.




Danada-Rimán Edina                                                                        dr. Sára Botond

            jegyző                                                                                      polgármester

Melléklet




1. A „Díszpolgári Cím”-mel adományozott emléktárgy leírása.

- Márványlapra erősített rézharang, külső harangütővel amely II. Józsefet ábrázolja. A harang palástján feltüntetésre kerül a „Józsefváros díszpolgára” felirat, valamint az adományozás éve.



2. A „Józsefvárosi Becsületkereszt”-tel adományozott emléktárgy leírása.

- Kör alakú középpel bíró, johannita kereszt, a körfelületen a kerület névadójáról, Szt. Józsefről elnevezett Horváth Mihály téri templom homlokzatának inzertjével díszítve.

Anyaga ezüst, háromszög alakú bordó szalagra felfüggesztve. Józsefváros címere a polgármesteri aláírással együtt a kitüntetés szöveges részénél található.



3. A „Józsefvárosért” kitüntetéssel adományozott emlékplakett leírása.

- 20x15 cm-es, díszített falapra erősített gravírozott magasfényű rézlap, amelyet középen alul Józsefváros címere díszít.



4. A „Józsefvárosi Aranykoszorú”-val adományozott emlékplakett leírása.

- 20x15 cm-es, díszített falapra erősített gravírozott magasfényű rézlap, amelyet középen alul Józsefváros címere díszít.



5. A „Jó Sport” kitüntetéssel adományozott emléktárgy leírása.

- Képzőművészeti kivitelezésű, díszdobozban elhelyezett, 6 cm átmérőjű, kör alakú érem.





Általános indoklás


Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a kiemelkedő érdemeket szerzett személyek iránti tisztelet méltó elismeréseként a Józsefvárosban adományozható kitüntetések egységes szabályozására alkotta meg rendeletét. A rendeletalkotásra felhatalmazást adó törvényi rendelkezés megváltozása miatt a korábbi rendelet rendelkezéseit megtartva, azt kiegészítve, a jogszabályszerkesztés előírásait is figyelembe véve új rendelet megalkotásáról döntött.


Részletes indoklás



az 1. §-hoz


A Józsefvárosban adományozható címeket, kitüntetéseket, elismeréseket határozza meg.



a 2. §-hoz


A „Díszpolgári Cím” adományozásának részletes feltételeit határozza meg.



a 3. §-hoz


A „Józsefvárosi Becsületkereszt” kitüntetés adományozásának részletes feltételeit határozza meg.


a 4. §-hoz


A „Józsefvárosért” kitüntetés adományozásának részletes feltételeit határozza meg.



az 5. §-hoz


A „Józsefváros rendjéért” kitüntető cím adományozásának részletes feltételeit határozza meg.



a 6. §-hoz


A „Józsefváros Lakosságának Szolgálatában” elismerés adományozásának feltételeit szabályozza.

a 7. §-hoz


A „Jó Sport” elnevezésű kitüntetés adományozásának feltételeit szabályozza.


a 8. §-hoz


A szakmai kitüntetések körében „Az Év Józsefváros Rendvédelmi Munkatársa” kitüntető cím adományozásának feltételeit szabályozza.


a 9. §-hoz


A szakmai kitüntetések körében a „Józsefvárosi Aranykoszorú” kitüntetés adományozásának feltételeit szabályozza.


a 10. §-hoz


A szakmai kitüntetések körében a „Józsefvárosi Gyermekekért” kitüntetés adományozásának feltételeiről rendelkezik.



a 11. §-hoz


A szakmai kitüntetések körében a „Józsefváros Egészségügyéért” kitüntetés adományozásának feltételeit határozza meg.



a 12.§-hoz


A szakmai kitüntetések körében a „Józsefvárosi Szociális Munkáért” kitüntetés adományozásának feltételeit határozza meg.


a 13.§-hoz


A szakmai kitüntetések körében a „Kiemelkedő Bölcsődei Munkáért” kitüntetés adományozásának feltételeit szabályozza.



a 14. §-hoz


A szakmai kitüntetések körében a „Józsefváros Közigazgatásáért” kitüntetés adományozásának feltételeiről rendelkezik.



a 15. §-hoz


A „Polgármesteri Dicséret” adományozásának részletes feltételeit határozza meg.




a 16. §-hoz


A kitüntetések adományozásának kezdeményező szervezetek és természetese személyek körét határozza meg.

a 17. §-hoz


Az egyes címek, kitüntetések, elismerések adományozására vonatkozó javaslat előterjesztésének és odaítélésének szabályairól rendelkezik.


a 18.§-hoz


Az egyes elismerések átadóiról rendelkezik.


a 19. §-hoz


Az egyes elismerések átadásának időpontját határozza meg.


a 20. §-hoz


Érdemtelenné válás esetén a kapott kitüntetés visszavonásáról rendelkezik.


a 21. §-hoz


A kitüntetésekhez járó pénzjutalom forrásáról és azok adókötelességéről rendelkezik.


a 22. §-hoz


A kitüntetettek nyilvántartásáról rendelkezik.


a 23. §-hoz


Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.


a 24. §-hoz


A rendelet 6. § (1) bekezdéséhez kapcsolódó alkalmazási szabályt tartalmaz.


a 25. §-hoz


Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.