Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2019. (VII.4.) önkormányzati rendelete

a társasházaknak adható önkormányzati támogatásokról szóló 49/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 07. 05- 2019. 07. 05

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 62. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A társasházaknak adható önkormányzati támogatásokról szóló 49/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: a Rendelet) az alábbi VIII/A. címmel egészül ki:


„VIII/A. Vagyonvédelmi kamera igénylése”


2. § A Rendelet az alábbi 14/A. §-al egészül ki:


„14/A. § (1) Az Önkormányzat közigazgatási területén elhelyezkedő társasházak, lakásszövetkezetek a közös tulajdonú épületrészek, területek megfigyelését szolgáló, és az Önkormányzat által beszerzésre kerülő vagyonvédelmi kamerát igényelhetnek.


(2) Vagyonvédelmi kamera igényléséhez az alábbi dokumentumok benyújtása szükséges:

a)         a rendelet 3. számú mellékletét képező, megfelelően kitöltött adatlap;

b)         közgyűlési jegyzőkönyv, mellékleteivel, amely tartalmazza a közgyűlés döntését a kamerák igényléséről, az igényelni kívánt kamerák számáról - mely nem haladhatja meg a lépcsőházankénti 2 darabot -, valamint arról, hogy a társasház a használatba adás időtartama alatt vállalja az üzemeltetést és fenntartást, továbbá arról, hogy szervezeti és működési szabályzatának a kamera használatára irányadó jogszabályoknak történő megfelelését biztosítja.


(3) A vagyonvédelmi kamera a Képviselő-testület által biztosított keretösszeg erejéig, folyamatosan igényelhető a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egységéhez benyújtott igénylőlap és mellékletei leadásával. A beérkezett igényekről a TPEIB javaslata alapján a polgármester dönt.


(4) Az Önkormányzat a kamerákat térítésmentesen a társasház használatába adja.


(5) A használatba adás időtartama alatt az átadástól számított 30 napon belül a társasháznak be kell mutatnia a kamerák üzemeltetésére vonatkozó, jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelelő szerződést.


(6) A használatba adás időtartama alatt minden évben köteles a kamerák fényképes dokumentációját benyújtani és nyilatkozni arról, hogy a használatba adott kamerákat üzemelteti.


(7) Amennyiben a használatba adás időtartama alatt megállapításra kerül, hogy a pályázaton elnyert kamerákat nem üzemelteti vagy nem rendeltetésszerűen használja, az Önkormányzat felszólítást küld a társasház részére, melyben felhívja a társasházat, hogy a kézhezvételtől számított 30 napon belül tegye meg a szükséges intézkedéseket az üzemeltetés vagy a rendeltetésszerű használat biztosítása érdekében. Amennyiben a társasház ennek nem tesz eleget, az Önkormányzat a használati megállapodást felmondja. A társasház köteles a kamerákat és a hozzá tartozó rögzítő egységet a felmondást követő 8 napon belül leszerelni és az Önkormányzatnak visszaadni.


(8) Amennyiben a kamerák a társasház felróható magatartásából megsemmisülnek vagy rendeltetésszerű használatra alkalmatlan állapotba kerülnek, a társasház köteles a maradványértéket az Önkormányzat részére megfizetni.


3.§ A rendelet e rendelet 1. mellékletével egészül ki.


4.§ E rendelet 2019. július 05. napján lép hatályba.


Budapest, 2019. július 4.





          Danada-Rimán Edina                                                  dr. Sára Botond

                  jegyző                                                                    polgármester


                                                           24/2019. (VII.04.) önkormányzati rendelet melléklete



A D A T L A P

vagyonvédelmi kamera igényléséhez


Társasház/Lakásszövetkezet címe: ...................................................................

Társasház/Lakásszövetkezet helyrajzi száma: .................................................

Albetétek és lakások száma összesen: ..............................................................

Lépcsőházak száma: .........................................................................................


Közös képviselet:

Neve, megnevezése:..........................................................................................

Székhelye: .........................................................................................................

Levelezési címe: ...............................................................................................

Telefonos elérhetősége:.....................................................................................

E-mail címe: ......................................................................................................

A társasház által igényelt kamerák száma: ..................................................... ............................................................................................................................ ............................................................................................................................ ............................................................................................................................


Alulírott (képviselő neve): ..................................................  a .........................  
Társasház/Lakásszövetkezet képviselője nyilatkozom, hogy a 49/2017. (XII.20.)
sz. önkormányzati rendeletben meghatározott pályázati feltételeket, szabályokat ismerem, a pályázati adatlapban leírtak a valóságnak megfelelőek, a másolatban becsatolt dokumentumok az eredetivel mindenben megegyezők.

Tudomásul veszem, hogy amennyiben a pályázat kiírójának a valóságnak nem megfelelő adatszolgáltatás, vagy az eredetivel nem megegyező dokumentáció benyújtása tudomására jut, a társasházat a pályázat lebonyolítása során a támogatás folyósításából kizárhatja, a pályázati megállapodást visszavonhatja, a biztosított támogatást visszaigényelheti.

Kijelentem, hogy a vagyonvédelmi kamerák telepítésére, üzemeltetésére vonatkozó jogszabályokat, adatvédelmi előírásokat ismerem, és a támogatásként használatba adott kamerákat a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően üzemeltetem.


Budapest, ........ év …… hónap ……nap


                                                                            ................................................

                                                                      Képviselő neve, cégszerű aláírása

Általános indokolás


A döntés célja a közbiztonság fokozását elősegítő, a társasházak közösségi használatú területeinek megfigyelését szolgáló vagyonvédelmi kamerák igénylésének lehetővé tétele.


Részletes indokolás


1.§-hoz


Az újabb pályázati forma bevezetése kapcsán új címmel egészül ki a rendelet.


2.§-hoz


Az újonnan bevezetett pályázati forma főbb tartalmi elemeit tartalmazza, a benyújtandó dokumentumokat és a fenntartás, üzemeltetés szabályait foglalja magában.


3.§-hoz


A társasházak részéről benyújtandó adatlapot tartalmazza.


4.§-hoz


Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.