Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2019. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete

szénmonoxid érzékelő berendezés igénylésére vonatkozó feltételekről

Hatályos: 2019. 08. 23- 2022. 09. 22

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2019. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete

szénmonoxid érzékelő berendezés igénylésére vonatkozó feltételekről

2019.08.23.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói jogkörében, az Alaptörvény 32. cikk (l) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11a. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja a gázkészülék meghibásodásából eredő balesetek elkerülése érdekében a helyi lakosok részére szénmonoxid érzékelő berendezés igénylésének lehetővé tétele.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen élő természetes személyekre.

2. A szénmonoxid érzékelő berendezés igénylésének feltételei

3. § (1) A 2. §-ban meghatározott természetes személyek kérelem benyújtása révén az általuk lakott, az Önkormányzat tulajdonában álló bérleménybe vagy tulajdonukban levő ingatlanba szénmonoxid érzékelő berendezést igényelhetnek az Önkormányzat által biztosított eszközkészlet erejéig. Az Önkormányzat a szénmonoxid érzékelő berendezést természetben nyújtja az igénylők részére.

(2) Lakásonként egy darab szénmonoxid érzékelő berendezés igényelhető, amely alkalmas nyílt égésterméket termelő gázkészülékekből, kandallókból, kazánokból származó, akut vagy krónikus tüneteket okozó CO koncentráció korai érzékelésére és jelzésére a szénmonoxid mérgezés elkerülése érdekében.

(3) Azon magánszemélyek nyújthatnak be kérelmet, akiknek a családjában az egy főre eső jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíjminimum legalább 300%-át, egyedülálló személy esetén a 350%-át.

(4) Az érvényes kérelem benyújtásának feltételei:

a) érvényes személyigazolvány

b) érvényes lakcímkártya VIII. kerületi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel feltüntetve

c) adóigazolvány

d) pályázat beadását megelőző három havi gázszámla-kivonat

e) gázkészülék típusának megadása, fényképpel együtt

f) nyilatkozat az egy háztartásban élők számáról, és jövedelemigazolásuk csatolása a kérelemhez.

3. A kérelmek benyújtása, döntéshozatal

4. § (1) Kérelem benyújtására a mindenkori költségvetésben biztosított fedezet erejéig, határidő nélkül folyamatosan lehetőség van a kizárólag erre a célra rendszeresített, ingyenesen biztosított adatlapon.

(2) A szénmonoxid érzékelő berendezések kiosztása az érvényes kérelmek beérkezési sorrendjében történik.

(3) A beérkezett kérelmek tárgyában a polgármester határoz.

(4) A beérkezett kérelmekkel kapcsolatos eljárásra egyebekben az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény szabályai az irányadók.

(5) A Polgármesteri Hivatal a beérkezett kérelmekről és a kapcsolódó határozatokról nyilvántartást vezet.

4. Záró rendelkezések

5. § E rendelet 2019. augusztus 23. napján lép hatályba.