Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2019. (VIII.22.) önkormányzati rendelete

a gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzben történő megváltásáról

Hatályos: 2019. 12. 21- 2021. 06. 03

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2019. (VIII.22..) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének

38/2019. (VIII.22.) önkormányzati rendelete[1]

a gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzben történő megváltásáról

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy Budapest Főváros VIII. kerület (továbbiakban: Józsefváros) közigazgatási területén – az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletben (továbbiakban: OTÉK) és a Kerületi Építési Szabályzatban (továbbiakban: KÉSZ) meghatározott – az építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség rendeltetésszerű használatához előírt gépjármű várakozó helyek (továbbiakban: parkolóhelyek) létesítését a helyi sajátosságok figyelembevételével biztosítsa.

2. § A rendelet területi hatálya

  • a) a Budapest VIII. kerület Józsefváros közigazgatási területének a Múzeum körút - Rákóczi út - Blaha Lujza tér északi és keleti oldala - József körút - Üllői út által határolt területére (továbbiakban: Palotanegyed)
  • b) a Budapest VIII. kerület Józsefváros közigazgatási területének a Rákóczi út – Baross tér– Verseny utca – Dózsa György út – Kerepesi út – Hungária körút – MÁV vonal – Salgótarjáni út – Fiumei út – Teleki László tér északi oldala – Népszínház utca – Blaha Lujza tér keleti oldala által határolt területére (Népszínház negyed, Kerepesdűlő és Százados negyed)
  • c) Budapest VIII. kerület Józsefváros közigazgatási területének az Orczy út - Kőbányai út - Könyves Kálmán körút - Üllői út által határolt területére (a Ganz negyed egy részére és a Tisztviselőtelep)

terjed ki.

3. § A rendelet hatálya kiterjed mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, mint építtetőkre (a továbbiakban: építtető), akik a következő gépjármű-elhelyezési kötelezettséget eredményező építési tevékenységet folytatnak vagy kérelmet nyújtanak be:

  • a) az Étv. 60/H. § hatálya alá tartozó tetőtérbeépítés,
  • b) rendeltetés-módosítás,
  • c) rendeltetési egység számának megváltozása,
  • d) a kötelező és az önként vállalt szociális, oktatási vagy egészségügyi célú önkormányzati feladat ellátását szolgáló, Étv. 60/H. § hatálya alá tartozó tetőtérbeépítés,
  • e) önkormányzati tulajdonú ingatlanok rendeltetés-módosítása, rendeltetési egység számának megváltozása,
  • f) az igazoltan társbérleten alapuló tulajdonviszony megszüntetését célzó lakásmegosztás esetén.

4. § A pénzben történő megváltás feltételei

(1) A pénzben megváltott gépjármű-elhelyezési kötelezettség ellenértékét az építtető megváltási díjként köteles megfizetni.

(2) Az önkormányzat a gépjármű-elhelyezési kötelezettségek pénzbeli megváltásáról az építtetővel megállapodást köt az építési engedélyezési vagy a településképi bejelentési eljárás során a kérelem benyújtását követően a 2. melléklet szerinti formában és módon.

(3) A (2) bekezdés szerinti megállapodásban meghatározottaknak megfelelően a kötelezettség megváltási díjának megfizetése a használatbavételi engedélyezési eljárás megkezdésekor esedékes.

(4) A használatbavételi engedélyezési eljárást nem igénylő esetekben az építtető a megváltási díjat – a 3. melléklet szerinti formában és módon – a megállapodás megkötésekor köteles megfizetni.

(5) A gépjármű-elhelyezési kötelezettséget nem lehet megváltani olyan ingatlan vonatkozásában, amelynek tulajdonosával valamely jogcímen az Önkormányzatnak lejárt követelése áll fenn.

(6) A megváltási díj összegét az 1. melléklet tartalmazza.

(7) A gépjármű-elhelyezési kötelezettség megváltására kötött megállapodásokat, és azok befizetéseit az önkormányzat elkülönítetten tartja nyilván.

(8) A kötelezettségek megváltására befizetett díjak felhasználása a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik, melyeket kizárólag a kerület parkolási adottságait javító fejlesztésekre fordíthatja.

(9) amennyiben az építtető a rendeletben meghatározott megváltási díj megfizetését és az előírt feltételek teljesítését vállalja a megváltásról szóló megállapodás megkötéséről a polgármester dönt.

5. § A tulajdonosi jogokat gyakorló bizottság[2] természetes személy építtető kérelme szerint, szociális és jövedelmi körülmények alapján a megváltási díj összegét mérsékelheti vagy elengedheti.

Szociális körülménynek számít, ha a kérelmező:

a) három vagy annál több gyermeket nevel,

b) havi nettó jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át,

c) rokkantsági nyugdíjban részesül,

d) egészségkárosodott személy, aki munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette.

6. § Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a a Józsefváros területén az építtetők gépjármű-elhelyezési kötelezettségéről szóló 15/2011. (III.18.) önkormányzati rendelete 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § A rendelet területi hatálya a Budapest VIII. kerület Józsefváros közigazgatási területének a József körút – Népszínház utca – Teleki László tér – Fiumei utca – Orczy tér – Orczy út – Nagyvárad tér – Üllői út által határolt területére, személyi hatálya

mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, mint építtetőkre (a továbbiakban: építtető) terjed ki, akik a következő gépjármű-elhelyezési kötelezettséget eredményező építési tevékenységet folytatnak vagy kérelmet nyújtanak be:

a) új épület létesítése,

b) meglévő épületen bővítés, emeletráépítés, tetőtér-beépítés, rendeltetés-módosítás, rendeltetési egység számának megváltozása,

c) szociális bérlakás céljára, a kötelező és az önként vállalt szociális, oktatási vagy egészségügyi célú önkormányzati feladat ellátását szolgáló új épület létesítése, vagy meglévő épületen bővítés, emeletráépítés, tetőtér-beépítés, rendeltetés-módosítás, rendeltetési egység számának megváltozása, valamint az igazoltan társbérleten alapuló tulajdonviszony megszüntetését célzó lakásmegosztás

esetén.

7. § (1) E rendelet az elfogadását követő 30. napon lép hatályba.


1.melléklet a 38/2019. (VIII.22.) önkormányzati rendelethez

Táblázat

FUNKCIÓ

PARKOLÁS- MEGVÁLTÁS DÍJA

ezer Ft/db

minden lakás önálló rendeltetési egység *

1.000

lakás (amennyiben a használatbavételi engedély megszerzésének dátuma öt éven belüli)

2.500

kereskedelem, szolgáltatás bruttó terület < 100 m2

0

kereskedelem, szolgáltatás bruttó terület > 100 m2

500

szállás jellegű önálló rendeltetési egység

1.000

vendéglátás,bruttó terület < 100 m2

0

vendéglátás,bruttó terület > 100 m2

500

bölcsőde, alap- és középfokú nevelési, oktatási önálló rendeltetési egység *

0

felsőfokú nevelési, oktatási és kutatási önálló rendeltetési egység

0

kulturális és közösségi szórakoztató önálló rendeltetési egység

1.000

sportolás, strandolás célját szolgáló önálló rendeltetési egységek

1.000

igazgatási, nem fekvőbeteg-ellátó egészségügyi önálló rendeltetési egységek < 100 m2 *

0

igazgatási, nem fekvőbeteg-ellátó egészségügyi önálló rendeltetési egységek > 100 m2 *

500

fekvőbeteg-ellátó egészségügyi önálló rendeltetési egység *

1.000

kisipari, ipari (üzemi) önálló rendeltetési egység

1.000

raktározási önálló rendeltetési egység

1.000

iroda és egyéb önálló rendeltetési egységek

1.000

jelentős zöldfelületet igénylő közösségi kulturális önálló rendeltetési egység

1.000

*a 3. § d)-f) pontjai szerinti tevékenység esetén a parkolás-megváltási díj nulla.

„2. melléklet a 38/2019. (VIII.22.) önkormányzati rendelethez

Megállapodás

MEGÁLLAPODÁS

Gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzbeli megváltásáról

mely létrejött egyrészről

BUDAPEST FŐVÁROS VIII. KERÜLET JÓZSEFVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT székhely:

adószám:

törzsszám:

statisztikai szám:

számlaszám:

képviseli:

mint Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat),

másrészről

név:

székhely/lakcím:

cégjegyzékszám/személyigazolvány szám/útlevélszám:

adószáma/adóazonosító jel:

képviselő:

mint Építtető (továbbiakban: Építtető )

- a továbbiakban együttesen: Felek között - az alulírott napon és helyen az alábbiak szerint:

1. Felek rögzítik, hogy Építtető a Budapest VIII. kerület, …….. út ……. em. …… (hrsz: …….) szám alatti ingatlan tekintetében …………………… céljából építésügyi közigazgatási eljárást indított (ÉTDR azonosító ……………..).

2. Felek rögzítik, hogy Építtetőnek az 1. pontban megjelöltek alapján a Kerületi Építési Szabályzat 15. §-ában és a 3. mellékletében, valamint Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzben történő megváltásáról szóló …../2019. (VIII.22.) önkormányzati rendeletben meghatározott rendelkezések szerint gépjármű-elhelyezési kötelezettsége áll fenn a jelen megállapodásban foglaltak szerint.

3. Felek rögzítik, hogy a 2. pontban meghatározott gépjármű-elhelyezési kötelezettség az 1. pontban megjelölt ingatlanon illetve a tervezett építkezés helyszínétől – a közterületi telekhatártól – légvonalban mért legfeljebb 500 méteren belül az építménnyel egyidejűleg végleges jelleggel nem teljesíthető, ezért Építtető az előírt db parkolóhelyet pénzben megváltva kötelezettségét átruházza az Önkormányzatra. A gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzben történő megváltásának összege: ………….,-Ft/parkolóhely, összesen ……………,- Ft (azaz ……….. forint), amely összeget Építtető a használatbavételi engedélyezési eljárás megkezdését követő 15 napon belül köteles az Önkormányzatnak egy összegben megfizetni..

4. Jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Ptk. vonatkozó rendelkezései az irányadóak.

Felek a jelen megállapodás elolvasása, kölcsönös értelmezése után, mint szerződéses akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag írták alá.

Budapest,

…………………………
Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat
képviseli
…………………….polgármester

……………………………..
Építtető
………………..
képviseli
…………………….
………….

Pénzügyi fedezetet nem igényel. Budapest, ……….

Pénzügyileg ellenjegyzem:

………………………………

……………

gazdasági vezető

Jogi szempontból ellenjegyzem:

…………………

jegyző

„3. melléklet a 38/2019. (VIII.22.) önkormányzati rendelethez

Megállapodás

MEGÁLLAPODÁS

Gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzbeli megváltásáról

mely létrejött egyrészről

BUDAPEST FŐVÁROS VIII. KERÜLET JÓZSEFVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT székhely:

adószám:

törzsszám:

statisztikai szám:

számlaszám:

képviseli:

mint Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat),

másrészről

név:

székhely/lakcím:

cégjegyzékszám/személyigazolvány szám/útlevélszám:

adószáma/adóazonosító jel:

képviselő:

mint Építtető (továbbiakban: Építtető )

- a továbbiakban együttesen: Felek között - az alulírott napon és helyen az alábbiak szerint:

1. Felek rögzítik, hogy Építtető a Budapest VIII. kerület, …….. út ……. em. …… (hrsz: …….) szám alatti ingatlan tekintetében nem építési engedély köteles ………………. kezdeményezett ……………………… céljából, melynek során ……………………….. ügyszámon településképi bejelentést tett.

2. Felek rögzítik, hogy Építtetőnek az 1. pontban megjelöltek alapján a Kerületi Építési Szabályzat 15. §-ában és a 3. mellékletében, valamint Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzben történő megváltásáról szóló …../2019. (VIII.22.) önkormányzati rendeletben meghatározott rendelkezések szerint gépjármű-elhelyezési kötelezettsége áll fenn a jelen megállapodásban foglaltak szerint.

3. Felek rögzítik, hogy a 2. pontban meghatározott gépjármű-elhelyezési kötelezettség az 1. pontban megjelölt ingatlanon illetve a tervezett építkezés helyszínétől – a közterületi telekhatártól – légvonalban mért legfeljebb 500 méteren belül az építménnyel egyidejűleg végleges jelleggel nem teljesíthető, ezért Építtető az előírt db parkolóhelyet pénzben megváltva kötelezettségét átruházza az Önkormányzatra. A gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzben történő megváltásának összege: ………….,-Ft/parkolóhely, összesen ……………,- Ft (azaz ……….. forint), amely összeget Építtető jelen megállapodás megkötésekor köteles megfizetni.

4. Jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Ptk. vonatkozó rendelkezései az irányadóak.

Felek a jelen megállapodás elolvasása, kölcsönös értelmezése után, mint szerződéses akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag írták alá.

Budapest,

…………………………
Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat
képviseli
…………………..polgármester

……………………………..
Építtető
………………..
képviseli
…………………….
………….

Pénzügyi fedezetet nem igényel. Budapest, ……….

Pénzügyileg ellenjegyzem:

………………………………

……………

gazdasági vezető

Jogi szempontból ellenjegyzem:

…………………

jegyző

INDOKOLÁS

A gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzben történő megváltásáról szóló Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2019. (VIII.22.) önkormányzati rendeletéhez

Általános indokolás

A rendeletalkotás indoka Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat új kerületi építési szabályzataiban (PALOTAKÉSZ, GTKÉSZ, NSZTKÉSZ) megfogalmazott, a parkolás megváltásra vonatkozó rendelkezések elfogadásával egyidejűleg a megváltási díj mértékének megállapítása.

Részletes indokolás

az 1. §-hoz

A rendelet célját állapítja meg.

a 2. §-hoz

A rendelet területi hatályát állapítja meg az új kerületi építési szabályzatokkal összhangban.

a 3. §-hoz

A rendelet személyi hatályát határozza meg.

4. §

-hoz

A pénzbeli megváltás részletes szabályait állapítja meg.

az 5. §-hoz

A kedvezmények körét állapítja meg.

a 6. §-hoz

Figyelemmel arra, hogy az új kerületi építési szabályzatok területi hatálya nem fedi le Józsefváros teljes közigazgatási területét, Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a Józsefváros területén az építtetők gépjármű-elhelyezési kötelezettségéről szóló 15/2011. (III.18.) önkormányzati rendelete területi hatályát állapítja meg abból a célból, hogy ugyanazon területre két szabályozás ne legyen egyidejűleg hatályban.

a 7. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz, amely az új kerületi építési szabályzatok hatályba lépésével áll összhangban.


[1] Egységes szerkezetben az 53/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelettel.
[2] Módosította az 53/2019.(XII.20.) ör. 1. §, hatályos 2019. december 21-től.