Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 45/2019. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 45/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelete a 2020. évi átmeneti költségvetési gazdálkodásról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2020. 02. 28

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. Átmeneti finanszírozási és gazdálkodási szabályok

a Józsefvárosi Önkormányzatnál


  1. § (1) A Képviselő–testület felhatalmazást ad a polgármesternek a Józsefvárosi Önkormányzat bevételeinek folytatólagos beszedésére és a kiadások teljesítésére az e rendeletben foglaltak szerint.  


(2) Abban az esetben, ha a Képviselő-testület 2019. évben és azt megelőző években szerződéskötésről, kötelezettségvállalásról döntött és felhatalmazást adott a szerződés aláírására, úgy a döntés alapján a 2020. január 1. és a 2020. évi költségvetési rendelet hatályba lépése közötti átmeneti költségvetési gazdálkodás időszakában (továbbiakban: 2020. évi átmeneti gazdálkodás időszaka) kötelezettség vállalható, a Képviselő-testület vagy a feladat- és hatáskörrel rendelkező illetékes bizottság által elfogadott szerződés szerinti ütemezéssel kifizetés teljesíthető.


(3) A 2019. december 31-ig megkötött, érvényes szerződésekben, megrendelésekben meghatározott módon és ütemezés szerint kifizetés teljesíthető.


(4) Kifizetés teljesíthető a Képviselő-testület által a 2020. évi átmeneti gazdálkodás időszakában vállalt kötelezettségekre.


(5) Kifizetés teljesíthető a folyó működési kiadásokra, legfeljebb a 2019. évi eredeti előirányzat időarányos mértékéig.


(6) Kifizethető a tisztségviselők illetményei, költségtérítései, a képviselők, bizottsági tagok díjazása, juttatásai a vonatkozó önkormányzati rendeletben szabályozottak szerint.


(7) A 2020. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet hatályba lépése előtt a 2020. évi költségvetés és a 2019. évi szabad költségvetési maradvány terhére kizárólag a Képviselő–testület előzetes döntésével vállalható kötelezettség.


2. § (1) A tisztségviselők keretének havi bruttó összege:

polgármester     2.000 eFt,

alpolgármester     800 eFt/fő


(2) Az (1) bekezdés szerinti keret elsősorban a tisztség ellátásához, a döntéshozatal elősegítéséhez szükséges tanácsadói és egyéb tevékenységek díjazására, továbbá önkormányzati érdekek figyelembevételével a jogszabályi előírások betartásával szabadon felhasználható.


3. § Továbbutalható a Magyar Államkincstár részére a gépjárműadóról szóló törvény alapján a belföldi gépjárművek után a települési önkormányzat által beszedett adó 60%-a.


4. §  Továbbutalható a Magyar Államkincstár részére az elektronikus hatósági ügyintézés során az illetékekről szóló törvény alapján megállapított és beszedett illeték.


2. Az önkormányzati költségvetési szervek önkormányzati

működési támogatásainak, kiadásainak finanszírozása


6. § (1)A Józsefvárosi Önkormányzat a költségvetési szervei és a Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: költségvetési szervek) folyó működési kiadásaira, legfeljebb az egyszeri döntésekkel csökkentett és szintezett 2019. évi módosított előirányzat időarányos mértékéig, az elfogadott likviditási tervben meghatározott keretszámok alapján biztosítja a támogatást. A 2019. évi módosított előirányzat időarányos mértékét meghaladó többletfeladatokra és eseti működési többletkiadásokra vonatkozó támogatás kizárólag képviselő-testületi döntést követően igényelhető.


(2) A költségvetési szervek az alapító okirat keretében ellátandó feladatok tekintetében kötelesek a tevékenységi körükbe tartozó bevételek folyamatos előírására és beszedésére.


(3) Kifizetés teljesíthető a költségvetési szervek által a 2019. évi költségvetési önkormányzati rendeletben (továbbiakban: 2019. évi költségvetési rendelet) biztosított előirányzat terhére és annak mértékéig vállalt, 2019. december 31-ig pénzügyileg nem teljesített kötelezettségvállalásokra.


(4) Kötelezettség vállalható és kifizetés teljesíthető a költségvetési szerveknél dolgozó közalkalmazottak és munkavállalók illetményének, illetve munkabérének és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben meghatározott egyéb személyi juttatásoknak – így különösen a jubileumi jutalom, munkába járáshoz kapcsolódó utazási költségtérítés, hűségjutalom, egyéb más jogszabály által meghatározott juttatások és költségtérítések – időarányos teljesítése érdekében.


7. § (1) Kifizetés teljesíthető a Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselők és munkavállalók illetmény, illetve munkabér folyamatos biztosítása érdekében a 2020. évi költségvetési rendelet hatályba lépéséig terjedő időszakra a 2019. évi költségvetési rendeletben szabályozott mértékű illetménykiegészítés.


(2) A Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselők illetményalapja a 2019. évi költségvetési rendeletben elfogadott mértéknek megfelelően 52 000 Ft.


    (3) Kötelezettség vállalható és kifizetés teljesíthető a Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselők és munkavállalók illetményének, illetve munkabérének és a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott egyéb személyi juttatásoknak – így különösen a jubileumi jutalom, munkába járáshoz kapcsolódó utazási költségtérítés, hűségjutalom, egyéb más jogszabály által meghatározott juttatások és költségtérítések – időarányos teljesítése érdekében.


8. § A költségvetési szerveknél dolgozó köztisztviselők és munkavállalók részére cafetéria juttatás az átmeneti időszakban nem fizethető.


3. Egyéb szervezetek, önkormányzati gazdasági társaságok részére

megállapodás vagy Képviselő-testületi kötelezettségvállalás alapján

 teljesíthető kifizetések


9. § (1) Kifizetés teljesíthető, támogatás, kompenzáció és költségtérítés utalható a Józsefvárosi Önkormányzat közfeladatait feladatellátási és közszolgáltatási szerződéssel ellátó gazdasági társaságok, a közfeladat ellátására létrehozott nonprofit gazdasági társaságok, és az önkormányzattal egyéb szerződéses jogviszonyban álló gazdasági társaságok részére az érvényben lévő feladatellátási és közszolgáltatási keretszerződéssel, illetve éves feladatellátási és közszolgáltatási szerződéssel összhangban, az abban meghatározott módon, legfeljebb a 2019. évi eredeti előirányzat időarányos mértékéig.


(2) Támogatás utalható havonta, tárgyhó 5-ig, igénylés alapján a szociális alapfeladatot 2020. évre is érvényes támogatási/szolgáltatási szerződéssel átvállaló alapítványok, társadalmi szervezetek részére a szerződésben meghatározott összeg időarányos mértékéig.


(3) A 2020. évi átmeneti gazdálkodás időszakában a Józsefvárosi Önkormányzatnál a nem tervezhető, eseti jelleggel felmerülő, a Magyar Állammal szembeni befizetési vagy visszafizetési kötelezettségek teljesíthetők.


4. Állami támogatások utalása


10. § A meghatározott célra kapott állami támogatás, valamint átvett pénzeszköz az összeg címzettjének bankszámlájára tovább utalható a Józsefvárosi Önkormányzat bankszámlájára történő beérkezést követően.


5. Az intézményi és önkormányzati beruházásokhoz, felújításokhoz kapcsolódó

önkormányzati támogatások utalása, kifizetések teljesítése


11. § (1) A 2019. évi döntéssel jóváhagyott beruházási, felújítási feladatok esetén az e § (2)-(4) bekezdésekben szabályozott módon kell eljárni.


(2) A költségvetési szervnél megvalósuló, 2019. december 31-ig képviselő-testületi döntéssel jóváhagyott intézményi beruházásokhoz, felújításokhoz kapcsolódóan lezárt, vagy elindított közbeszerzési vagy beszerzési eljárások alapján, legfeljebb a 2019. évi fel nem használt előirányzat mértékéig, illetve a szerződésekben foglalt feltételek szerint vállalható kötelezettség. A 2019. évi fel nem használt előirányzat mértékéig, valamint a 2020. évi kifizetési ütemezés szerint a szerződésekben foglaltak szerint teljesíthető a kifizetés. Az előzőeken túlmenően 2020. évet érintően új kötelezettség nem vállalható.


(3) A 2019. vagy azt megelőző évi képviselő-testületi döntéssel jóváhagyott, önkormányzati projektek, beruházások és felújítások esetében a 2019. december 31.-ig lezárt vagy elindított közbeszerzési, beszerzési eljárások alapján, legfeljebb a 2019. évi fel nem használt előirányzat mértékéig, illetve a támogatási szerződésekben, támogatói okiratokban foglalt feltételek szerint vállalható kötelezettség. A 2019. évi fel nem használt előirányzat mértékéig, valamint a 2020. évi kifizetési ütemezés szerint az előzetes kötelezettségvállalás alapján a szerződésekben foglaltak szerint vállalható kötelezettség, teljesíthető a kifizetés. Az előzőeken túlmenően 2020. évet érintően új kötelezettség nem vállalható.


(4) Azon uniós társfinanszírozással, központi költségvetési, illetve egyéb államháztartáson kívüli támogatással megvalósuló működési, beruházási és felújítási feladatok esetében, amelyeknél a 2020. évi átmeneti gazdálkodás időszakában támogatási szerződés megkötésére kerül sor, kötelezettség vállalható a támogatási szerződésben rögzített ütemek terhére, valamint kifizetés teljesíthető a 2020. évi támogatási ütem terhére. 


6. A pénzügyi befektetésekkel kapcsolatos szabályok


12. §  (1) A Józsefvárosi Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközei államilag garantált vagy bankgarantált értékpapír- és kötvényvásárlással kihelyezhetők, betétként leköthetők.


(2) Az átmenetileg szabad pénzeszközök befektetése, valamint a befektetések megszüntetése esetén a 2019. évi költségvetésről szóló rendelet rendelkezései szerint kell eljárni.


7. Vegyes és záró rendelkezések


13. § (1)A kiadások készpénzben történő teljesítésére a következő esetekben kerülhet sor, figyelemmel a költségvetési szervek pénzkezelési szabályzatában meghatározott összeghatárra és a készpénzkímélő fizetési módok előnyben részesítésének követelményére:

a) egységes rovatrend K31. Készletbeszerzés rovaton elszámolandó kisösszegű kiadások,

b) egységes rovatrend K61. Immateriális javak beszerzése, létesítése, K63. Informatikai eszközök beszerzése, létesítése és a K64. Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése rovatain elszámolandó kis értékű immateriális javak, tárgyi eszköz beszerzésére irányuló kiadások,

c) egységes rovatrend K33. Szolgáltatási kiadások rovaton elszámolandó kisösszegű szolgáltatási kiadások,

d) az alkalmazottak egységes rovatrend K1101. Törvény szerinti illetmények munkabérek rovaton elszámolandó kiadásokon kívüli személyi juttatásai, hó közi kifizetések és a K12. Külső személyi juttatások rovaton elszámolandó kiadások, amennyiben az érintett munkavállaló kérése alapján a költségvetési szerv pénzkezelési szabályzatában erre felhatalmazott személy a kifizetést engedélyezi,

e) belföldi, külföldi kiküldetésekhez kapcsolódó napidíjak, egyéb kifizetések,

f) pályázatok végrehajtása során felmerülő, átutalással nem teljesíthető kiadások,

g) közfoglalkoztatottak személyi juttatásai, valamint munkába járáshoz kapcsolódó közlekedési költségtérítései,

h) reprezentációs kiadások,

i) illetményelőleg, valamint az alkalmazottaknak elszámolási kötelezettséggel adott egyéb előlegek kifizetése,

j) az illetékbélyeg-beszerzés kiadásai,

k) az a)-j) pont szerinti kiadásokhoz kapcsolódóan az egységes rovatrend K351. Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó és a K67. Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó rovatain elszámolandó kiadások,

l) ellátottak pénzbeli juttatásai.


(2) E rendelet alkalmazásában kisösszegű szolgáltatás és eszközbeszerzés: az a szolgáltatás, készletbeszerzés, amelynek értékhatára 100 e Ft.


14. § Kifizethetők a jogszabályon, jogerős bírósági, illetve közigazgatási döntésen alapuló kötelezettségek.


15. § A Képviselő-testület 30.000 e Ft-ot biztosít indokolt esetben a 2020. évi átmeneti gazdálkodás időszakában felmerülő váratlan kiadásokra a működtetéshez szükséges kiadások zökkenőmentes biztosítása érdekében, és felhatalmazza a polgármestert a Költségvetési és Pénzügyi Bizottság javaslata alapján a felhasználásra. A felhasználást a 2020. évi költségvetési rendelet előterjesztésekor ismertetni kell.


16. § Ez a rendelet 2020. január 1. napján lép hatályba.


Budapest, 2019. december 19.




                        Pikó András                                        Czukkerné dr. Pintér Erzsébet

                        polgármester                                                                 jegyző


INDOKOLÁS


Általános indokolás


A rendelet a 2020. év eleji átmeneti – a Józsefvárosi Önkormányzat költségvetésére vonatkozó rendelet megalkotásáig tartó – időszak finanszírozására és költségvetési gazdálkodására tartalmaz szabályozást, figyelemmel az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. §-ában a helyi önkormányzat átmeneti gazdálkodására előírtakra is. A szabályozás célja a folyamatosság fenntartása, az önkormányzati feladatok maradéktalan ellátása.


Részletes indokolás


Az 1. § felhatalmazást ad a polgármesternek a költségvetési feladatok – meghatározott feltételekkel – történő teljesítésére. Szabályozza a különböző testületek által az átmeneti finanszírozási időszakában meghozható döntéseket, vállalható kötelezettségeket.


A 2. § a tisztségviselők kereteit szabályozza.


A 3. § az ellátottak pénzbeli juttatásainak kifizetésére vonatkozó szabályokat tartalmazza.


A 4. és az 5. § a továbbutalandó bevételek re tartalmaz szabályokat, biztosítja az elektronikus hatósági ügyintézés során a törvény alapján megállapított és beszedett illeték továbbutalásának lehetőségét a Magyar Államkincstár részére, valamint a beszedett gépjármű adó 60%-ának továbbutalását.


A 6. § a folyó költségvetés finanszírozásának szabályait részletezi, meghatározza a költségvetési intézmények és a Polgármesteri Hivatal finanszírozásának rendjét.


A 7. § a Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselők illetménykiegészítését szabályozza, valamint meghatározza az illetmény alapját. A teljesíthető 2019. évi kötelezettségvállalásokra történő kifizetéseket, és a személyi juttatások kifizetéseinek feltételeit szabályozza.  


A 8. § a cafetéria kifizetését szabályozza az átmeneti gazdálkodás időszakára.


A 9. § (1) bekezdése biztosítja az egyes gazdasági társaságok részére a folyamatos feladatellátás biztonságát megteremtő finanszírozást az érvényben lévő szerződések alapján.


A (2) bekezdés a szociálpolitikai alapfeladatokat támogatási szerződéssel átvállaló, a 2020. évre is érvényes támogatási szerződéssel rendelkező alapítványok, társadalmi szervezetek finanszírozásáról rendelkezik.


A (3) bekezdés biztosítja az állammal szemben váratlanul, eseti jelleggel felmerülő fizetési kötelezettségek kifizethetőségét.


A 10. § a meghatározott célra kapott állami támogatást, valamint az átvett pénzeszközöket az összeg címzettjének bankszámlájára engedi tovább utalni.


A 11. § az önkormányzati, hivatali és intézményi kiadások közül a felújítási és beruházási címeken és kiemelt előirányzatokon megtervezett feladatok finanszírozásának, kötelezettségvállalásának átmeneti szabályozásait részletezi.


A 12. § biztosítja az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötését, visszahívását. 


A 13. § a kiadások készpénzben történő kifizetését szabályozza.


A 14. § kifizetést enged a jogszabályon, jogerős bírósági, illetve közigazgatási döntésen alapuló kötelezettségekre.


A 15. § a váratlan, előre nem látható kiadásokra vonatkozóan ad felhatalmazást a polgármester számára.


A 16. § a rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.