Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 48/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelete

a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről szóló 16/2010. (III.08.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 12. 21- 2019. 12. 21

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. § Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről szóló 16/2010. (III.08.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § (1) bekezdése  helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzati tulajdonú lakások bérbeadására vonatkozó hatáskörét – jelen rendeletben foglalt feladatmegosztásban - az alábbi szervezetekre, személyekre ruházza át:


a) a Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottságra (a továbbiakban: szociális hatáskört gyakorló bizottság)

  b) a Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottságra (a továbbiakban: tulajdonosi jogokat gyakorló bizottság, és az a) és b) pontban meghatározottak együttesen: bizottságok).”


2. §  A Rendelet 8. § (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) A bérbeadó szervezethez benyújtott kérelmek alapján - pályázaton kívül,  a szociális, jövedelmi és vagyoni feltételek vizsgálatával - a képviselő-testület évente legfeljebb 12 lakás bérbeadásáról dönt, amennyiben a kérelmező igazolja a szociális lakbérre jogosultság feltételeit e rendelet rendelkezései szerint és igazolja, hogy a VIII. kerületben lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, vagy a kérelem benyújtását megelőző öt évben VIII. kerületben lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezett.

3. § A Rendelet 2. § (2) bekezdésében, 3. § (3) bekezdésében, 3. § (4) bekezdés q) pontjában, 4. § (2) bekezdésében, 9. § (4) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 11. § (2)-(4) és (10) bekezdésében, 11/A. § (1)-(3) és (9) bekezdésében, 13. § (1)-(2) bekezdésében, 14. § (2) és (7) bekezdésében, 16. § (4) bekezdésében, 21/A. § (2)-(3) bekezdésében, 22/B. §-ában, 22/C. §-ában, 23. § (2) bekezdésében, 40. § (5) bekezdésében, 47. § (7) és (7b) bekezdésében, 55. § (1) bekezdésében, 57. §-ában, 58. § (1) bekezdésében, 59. § (1) bekezdésében, 60. § (1) bekezdésében és 63. §-ában a “tulajdonosi jogokat gyakorló bizottság” szövegrész helyébe a “szociális hatáskört gyakorló bizottság” szövegrész lép.


4. § A Rendelet 16. § (5) bekezdésében a “tulajdonosi jogokat gyakorló bizottságot” szövegrész helyébe a “szociális hatáskört gyakorló bizottságot” szövegrész lép.


5. § A Rendelet 36. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

“36. § (1) Ha a határozatlan időtartamra szóló bérleti jogviszonnyal rendelkező bérlő a bérleti jogviszony megszüntetését kezdeményezi pénzbeli térítés ellenében és a lakást kiürítve átadja, úgy a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottság kezdeményezésére a szociális hatáskört gyakorló bizottság döntése alapján, a lakás beköltözhető forgalmi értékének legfeljebb 15%-a fizethető a részére. A pénzbeli térítés összegéből le kell vonni a lakbér- és a kapcsolódó külön szolgáltatási díjhátralékot. A forgalmi értékbecslés és a közjegyzői nyilatkozat díját bérlő köteles megfizetni.”


6. § A Rendelet 41. § (3) bekezdésének a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


“41. § (3) a) A Képviselő-testület felhatalmazása alapján a bérbeadó szervezet azzal a bérlővel, aki a külön önkormányzati rendelet szerinti hátralékkezelési támogatás jogosultsági feltételének nem felel meg vagy azt nem kívánja igénybe venni és a fennálló tartozásának 10%-át egy összegben vagy 60 nap alatt részletekben megfizeti, a fennmaradó hátralékra legfeljebb 36 havi részletfizetési megállapodást köthet. A bérlő ettől eltérő részletfizetési kérelméről bérbeadó szervezet javaslata alapján, a szociális hatáskört gyakorló bizottság kezdeményezésére a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottság dönt. Amennyiben a bérlő a részletfizetési megállapodásba foglalt feltételeknek megfelelően, hiánytalanul és késedelem nélkül teljesíti a fizetési kötelezettségeit, a részletfizetést további kamat nem terheli. A bérlő a külön önkormányzati rendeletben meghatározottak szerint jogosult a fennmaradó 25 %-os mértékű hátralék hátralékkiegyenlítő támogatásként történő megfizetését kérelmezni a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központnál.

  b) A Képviselő-testület felhatalmazása alapján a bérbeadó szervezet azzal a jogcím nélküli lakáshasználóval, aki a külön önkormányzati rendelet szerinti hátralékkezelési támogatás jogosultsági feltételének nem felel meg vagy azt nem kívánja igénybe venni és a fennálló tartozásának 10%-át egy összegben vagy 60 nap alatt részletekben megfizeti, a fennmaradó hátralékra legfeljebb 36 havi részletfizetési megállapodást köthet. A bérlő ettől eltérő részletfizetési kérelméről bérbeadó szervezet javaslata alapján, a szociális hatáskört gyakorló bizottság kezdeményezésére a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottság dönt.  Részletfizetési megállapodás a fennálló tartozás 10%-ának megfizetését követően köthető meg. Amennyiben a jogcím nélküli lakáshasználó a részletfizetési megállapodásban foglalt feltételeknek megfelelően, hiánytalanul teljesíti a fizetési kötelezettségeit, a részletfizetést további kamat nem terheli. A jogcím nélküli lakáshasználó a külön önkormányzati rendeletben meghatározottak szerint jogosult a fennmaradó 25 %-os mértékű hátralék hátralékkiegyenlítő támogatásként történő megfizetését kérelmezni a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központnál.”

7. § A Rendelet 48. § (3) bekezdésében és 60. § (3) bekezdésében a „tulajdonosi jogokat gyakorló bizottsághoz” szövegrész helyébe a „szociális hatáskört gyakorló bizottsághoz” szövegrész lép.


8. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Budapest, 2019. december 19.


                                                                                    

Pikó András                                                             Czukkerné dr. Pintér Erzsébet

polgármester                                                                                   jegyző                                       


INDOKOLÁS

a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről szóló 16/2010. (III.08.) önkormányzati rendeletet módosító 48/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelethez


1.§-hoz

A rendelkezés a Képviselő-testület bizottsági struktúrájának megfelelően – a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelettel összhangban – állapítja meg a bizottságra átruházott hatásköröket.


2.§-hoz

A Budapest Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről szóló 16/2010. (III.08.) önkormányzati rendeletben a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottság döntési jogkörébe tartozik, hogy pályázaton kívül, méltányosságból, a szociális, jövedelmi és vagyoni feltételek vizsgálata alapján évente legfeljebb 12 lakást adjon bérbe a benyújtott kérelmek alapján. Az ügy fontosságára tekintettel indokolt, hogy ez a döntési jogkör kerüljön vissza a Képviselő-testület hatáskörébe. Az SZMSZ bizottsági hatáskörökről szóló melléklete a hatáskört már nem tartalmazza, ezért – az önkormányzati rendeletek összhangjának megteremtése céljából - szükséges a lakásrendelet módosítása.


3-7. §-hoz

A rendelkezés a Képviselő-testület bizottsági struktúrájának megfelelően – a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelettel összhangban – állapítja meg a bizottságra átruházott hatásköröket.


8. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.