Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2020. (I.31.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2020. (I.31.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 18/2016.(VI.02.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 02. 01- 2020. 02. 01

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



1.§ Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 18/2016.(VI.02.) önkormányzati rendeletének 13/B.§-a, 14/D.§ (2a) bekezdése hatályát veszti.


2.§ Ez a rendelet 2020. február 1. napján lép hatályba.



Budapest, 2020. január 30.                                                                                                 



                   Czukkerné dr. Pintér Erzsébet                                       Pikó András

                                        jegyző                                                            polgármester




Indokolás


Az önkormányzati rendelet felülvizsgálatát és az előterjesztés szerinti módosítását (két önálló tényállásának – a 13/B.§ és 14/D.§ (2a) bekezdés – hatályon kívül helyezését) a rendelkezésekkel kapcsolatos több körülmény együttesen indokolja.


Az Alapvető Jogok Biztosának megkeresésében szereplő, a fogalmi bizonytalansággal, az egyértelmű definiálással, a tényállások már más jogszabályban nevesített tényállásokkal való esetleges párhuzamosságának kérdései (amelyek kapcsán felmerülhet a magasabb szintű jogszabályba ütközés, illetve az alapvető jogokkal összefüggő visszásság is), valamint a fedél nélkül élő emberek hatékony segítése önmagukban is szükségessé teszik a rendelet felülvizsgálatát.


Az érintett két rendelkezést és a jogszabályi környezetet együttesen vizsgálva arra a következtetésre lehet jutni, hogy a rendelkezésben rögzített két tényállás közösségellenes magatartások körében való kiemelt megjelenítésére és szankcionálására a gyakorlatban nem mutatkozik szabályozási (és szankcionálási) igény, továbbá a 14/D.§ (2a) bekezdés szerinti tényállást pedig (a magatartást elősegítő személy kivételével) a 14/D.§ (2) bekezdése lefedi.


Az érintett rendelkezések kapcsán felvetődő kérdések és aggályok az előzőkkel együttesen indokolttá és célszerűvé teszik a rendelkezések hatályon helyezését.