Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2020. (V.20.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 10/2015. (III. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 05. 21- 2020. 05. 21

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Polgármestere – a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény 3. § (1) és (3) bekezdése, és a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján - a Képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11.a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendelet alkotja:


1. § Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 10/2015. (III. 01.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:


„(8) A rendelet hatálya 29/A. § (1) bekezdés d) pontjában szabályozott esetekben az 1. § (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően kiterjed a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe a 2. § m) pontja alapján kerülő kiskorú gyermekekre, törvényes képviselőikre, akik életvitelszerűen a VIII. kerület közigazgatási területén élnek.”


2. § A Rendelet 26/A § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„A járvánnyal összefüggően beállott rendkívüli helyzetre tekintettel folyósított támogatás iránti kérelem kizárólag e rendelet 1. számú függeléke szerinti formanyomtatványon nyújtható be.”


3. § A Rendelet 29. § (1) bekezdés a) pontja a következő ac) alponttal egészül ki:


„ac) veszélyhelyzeti gyermekétkeztetés.”


4. § A rendelet 29/A. § az alábbi d) ponttal egészül ki:


„d) a rendelet 2. §. m) pontja szerinti rendkívüli élethelyzet következett be a kérelmező és gyermeke életében.”


5. § A Rendelet a következő 29/C. §-sal egészül ki:


„29/C. § (1) A 29/A. § d) pontja esetében a kérelmező gyermekének napi egyszeri meleg étel térítésmentesen adható a 29. § (1) bekezdés a) pont ac) alpont keretében.


(2) A 29/A. § d) pontját különösen azokra a 18 év alatti gyermekekre tekintettel kell alkalmazni, akiknek családja a veszélyhelyzet következtében került olyan rendkívüli élethelyzetbe, amelyben a kedvezményes intézményi gyermekétkeztetésre való jogosultságukat nem tudják haladéktalanul igényelni.


(3) A 29/A. § d) pontja esetében az ellátás a gyermek törvényes képviselője által szóban vagy írásban kezdeményezhető a Központnál. A szolgáltatás igénybevételének kezdeményezésekor a törvényes képviselőjének nyilatkoznia kell arról, hogy a gyermek életvitelszerűen a VIII. kerület közigazgatási területén él.


(4) A 29/A. § d) pontja szerinti étkeztetés akkor adható, ha a gyermek más étkezési formát nem vesz igénybe, és addig adható, ameddig a gyermek a kedvezményes intézményi gyermekétkeztetésre jogosulttá válik, de legfeljebb a veszélyhelyzet megszűnésének napját követő 15 napig.


(5) Amennyiben a gyermek kedvezményes intézményi gyermekétkeztetésre jogosulttá válik, arról a törvényes képviselője haladéktalanul köteles értesíteni a Központot.


(6) A 29/A. § d) pontja szerinti támogatási formát a Központ a rendelkezésre álló meleg étel adag függvényében adja át a gyermek törvényes képviselőjének a Központ által kijelölt helyen, amelyről nyilvántartást vezet.”


6. § Hatályát veszti a Rendelet 1. számú melléklete.


7. § E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


Budapest, 2020. május 20.




         Czukkerné dr. Pintér Erzsébet                                                 Pikó András

                            jegyző                                                                   polgármester




1. számú függelék




Rendkívüli települési támogatás iránti kérelem

a koronavírus járvány miatt rendkívüli élethelyzetbe került

 személyek részére


A támogatás utalását (csak egyet jelöljön be!)

- postai úton

  • a lakóhelyemre
  • a tartózkodási helyemre, vagy

- bankszámlaszámra kérem

  • bankszámlaszámom: ……………………………….

Kérelmező adatai:



A kérelmező neve: ..................................................    Születési neve: ..................................................

Születési hely, idő: ...................................................    Anyja neve: ........................................................

Családi állapota: .......................................................    Telefonszáma: ....................................................

Személyi ig. száma: ..................................................    Érvényességi ideje: …………………………….

Lakcímkártya száma ………………………………     TAJ száma: …………………………………...

Adóazonosító száma: ………………………………


Lakóhelye (állandó): ...................................................................... Bejelentés ideje: .............................

Tartózkodási helye: ........................................................................ Bejelentés ideje: .............................


  1. Együttlakó házastárs / élettárs és gyermekek adatai


Név

Szül. hely, idő

(év, hónap, nap)

Anyja neve

TAJ

 száma

Rokonsági fok (házastárs, élettárs, gyermek, stb.)




























B. Az együttlakó család jövedelmi viszonyai



Jövedelem típusa

Kérelmező jövedelme

Házastárs / élettárs jövedelme

Egyéb hozzátartozók jövedelme

Munkaviszonyból származó jövedelem, táppénz




Nyugdíj, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás / Árvaellátás





GYES, GYED, GYET





kormányhivatal vagy munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátások





Családi pótlék






Gyermektartásdíj





Végrehajtás alá vont jövedelem (letiltás összege)




Egyéb jövedelem pl.: alkalmi munkából származó stb.




A család összes havi nettó jövedelme


Egy főre jutó havi nettó jövedelem a családban (Ft)





C. A kérelem indoklása

Kérem, itt fejtse ki részletesen, hogy hogyan és miben változott az élethelyzete a koronavírus által, mely(ek) az(ok) a tényező(k), amely(ek) akut módon befolyásolja az Ön (és családja) életét:

………………….…………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………….


Hozzájárulok ahhoz, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat által használt adataimat az Önkormányzat más intézményének további esetleges támogatás céljából kiadja, és rólam információval szolgáljon. (Amennyiben igen, kérem bejelölni)


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy az önkormányzat a jogosulatlanul igényelt ellátást a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 17. §-a szerint kamataival növelt összegben visszafizettetheti.

Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a közigazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez, az iroda ellenőrzést szolgáló adatkéréséhez.

Tudomásul veszem, hogy az ügyemben hozott döntés annak közlésekor véglegessé válik.



Kelt: ................................... év .............................. hó ............ nap




                                                                                                   ................................................
                                                                                                                      aláírás


A kérelemhez csatolni kell:


  • A kérelmező és a vele egy családban élők jövedelméről, valamint a bírósági végrehajtásról (letiltás) szóló igazolásokat, vagy
  • a JSZSZGYK (Család- és Gyermekjóléti Szolgálata) által a kérelem alátámasztására vonatkozóan kiállított nyilatkozatot


a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 10/2015. (III. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 21/2020. (V. 20.) önkormányzati rendelet indokolása


  1. Általános indokolás


A módosító rendelet a következők szerint változtat a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 10/2015. (III. 01.) önkormányzati rendelet jelenlegi szabályain.


  1. Részletes indokolás


a 2.-4. §-hoz


A Szociális Rendelet személyes gondoskodást nyújtó ellátásainak formáit bővíti ki. A Szociális Rendelet új személyes gondoskodást nyújtó ellátás alkalmazási körére vonatkozóan tartalmaz rendelkezéseket.


az 5. §-hoz


A hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.