Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2020. (VI.25.) önkormányzati rendelete

a 2019. évi költségvetési zárszámadásról

Hatályos: 2020. 06. 26

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. A zárszámadás bevételeinek és kiadásainak fő összege, a hiány és a többlet mértéke

1.§ (1) Az Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 36/2018. (XII.21.) önkormányzati rendelete végrehajtását

a) 22.223.568 ezer Ft költségvetési bevételi főösszeggel,

b) 22.818.829 ezer Ft költségvetési kiadási főösszeggel,

c) 14.695.575 ezer Ft finanszírozási bevétellel,

c) 7.328.774 ezer Ft finanszírozási kiadással,

d) 6.771.540 ezer Ft nettó többlettel

jóváhagyja.

(2) Az Önkormányzat 2019. évi bruttó maradványát 6.771.540 ezer Ft-ban, - melyből működési -431.987 ezer Ft, felhalmozási 7.203.527 ezer Ft, - finanszírozási műveletek egyenlegét 7.328.774 ezer Ft-ban határozza meg.

  1. Az önkormányzat bevételei és kiadásai
  2. (1) Az Önkormányzat 2019. évi költségvetésének és teljesítésének mérlegét költségvetési szerkezetben az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat felújítási kiadásainak célonkénti teljesítését az 1/a. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat beruházási kiadásainak feladatonkénti teljesítését az 1/b. melléklet tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat működési és felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, valamint a működési és felhalmozási célú átvett pénzeszközök előirányzatainak teljesítését az 1/c. melléklet tartalmazza.

(5) Az Önkormányzat működési és felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülre és kívülre előirányzatainak teljesítését az 1/d. melléklet tartalmazza. 

(6)Az Önkormányzat működési cél- és általános, a felhalmozási, felújítási céltartalék előirányzatát a 1/e. melléklet tartalmazza.

(7) Az Önkormányzat költségvetési támogatásainak jogcímenkénti alakulását az 1/f. melléklet tartalmazza.


  1. Az önkormányzat vagyonával kapcsolatos adatai

(1) Az Önkormányzat 2019. évi, összevont (konszolidált) beszámolóját a 2. melléklet tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat vagyonkimutatását a 3. melléklet, a vagyonkataszterben nem szereplő ingatlanokat a 3/a. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések állományát a 3/b. melléklet, a pénzeszközök változásának bemutatását a 3/c. melléklet tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat 2017. évi a Magyarország gazdasági stabillitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 10. § (3) bekezdésében foglalt eladósodási korlát alakulását a 3/d. melléklet tartalmazza.

4. Az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos egyéb adatok

4.§ Az Önkormányzat az Európai Uniós és egyéb támogatással megvalósult projektek kiadásait a 4/d.-4/e. melléklet és a 8. melléklet tartalmazza.

5. § Az Önkormányzat intézményeiben és a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatottak átlagos állományi létszámát az 5. melléklet tartalmazza.

6.§ Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 6. melléklet tartalmazza.

7.§ Az Önkormányzat többéves kötelezettség-vállalásainak teljesítését címenként a 7. melléklet tartalmazza.

  1. Az önkormányzat költségvetésének teljesítése címenként

8.§ (1) A bevételi és a kiadási előirányzatok teljesítését és megbontását címrend szerint előirányzatcsoportonként, kötelező, önként vállalt, állami (államigazgatási) feladatokra 4. melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzati törzsvagyon karbantartási, fejlesztési feladatainak bevételi és kiadási előirányzat teljesítését kötelező, önként vállalt, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 4/a. melléklet tartalmazza.

(3) Az üzleti vagyonnal kapcsolatos feladatok bevételi és kiadási előirányzat teljesítését kötelező, önként vállalt, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 4/b. melléklet tartalmazza.

(4) A Corvin Sétány Projekt előirányzatainak teljesítését a 4/c. melléklet tartalmazza.


9.§ Ez a rendelet 2020. június 26. napján lép hatályba.



Budapest, 2020. június 25.







                    Czukkerné dr. Pintér Erzsébet                                         Pikó András

                                        jegyző                                                            polgármester



I N D O K O L Á S


Általános indokolás


A zárszámadási rendelet a törvényi előírásoknak megfelelően – a jóváhagyott költségvetés szerinti szerkezetben – tartalmazza Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzata 2019. évi költségvetéséről szóló, többször módosított 36/2018. (XII. 21.) önkormányzati rendelet végrehajtásának adatait.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1)-(2) bekezdése értelmében a jogszabály előkészítője az előzetes hatásvizsgálatot elvégezte. A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzata 2019. évi költségvetése végrehajtásáról szóló rendeletnek nincs sem közvetett, sem közvetlen adminisztratív, társadalmi, gazdasági, környezeti és egészségi hatása, mert a zárszámadási rendelet a 2019. évi költségvetés végrehajtásáról, a bevételek és kiadások alakulásáról közöl tényadatokat.

A személyi, szervezeti, tárgyi, pénzügyi feltételek jelen rendelet alkalmazásában nem értelmezhetők, mivel az egy lezárt időszak gazdálkodásának tényadatait mutatja be, a jövő időszakra vonatkozó kötelezettséget, elvégzendő feladatot nem tartalmaz.

A Jat. 19. § (2) bekezdésében előírtaknak megfelelően megtörtént a lakosság közvetlen tájékoztatása a www.jozsefvaros.hu honlapon keresztül annak érdekében, hogy az érintettek tudomást szerezzenek a készülő rendelet-tervezetről.


Részletes indokolás

1-9. §-hoz


Az 1-8. §-ok Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzata 2019. évi költségvetéséről szóló, többször módosított 36/2018. (XII. 21.) önkormányzati rendelet végrehajtásából adódó teljesítési adatokat tartalmazzák a 2019. évi jóváhagyott költségvetés szerkezetének megfelelően.

A 9. § a rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.