Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2020. (IX.25.) önkormányzati rendelete

a józsefvárosi természeti környezet védelméről szóló 28/2014. (VII.01.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 10. 01- 2020. 10. 01

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, a 48. § (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzataitól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23.§ (5) bekezdés 2. pontjában, 41. § (4) bekezdésében és 143.§ (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában  meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:


1. § Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzat Képviselő-testületének a józsefvárosi természeti környezet védelméről szóló 28/2014. (VII.01.) rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (2) bekezdése kiegészül az alábbi rendelkezéssel:

,,e) fa: olyan ültetett, vagy spontán nőtt faegyed, amelynek az 1 méter magasságban mért törzskörméretéből számított átmérője eléri a 4 cm-t.”


2. § (1) A Rendelet 11. § (2) bekezdésének a) pontja az alábbiakra módosul:

,,a) ha a kivágásra építmény elhelyezése miatt került sor, fák esetében az 1. számú mellékletben meghatározott mértékű össztörzsátmérőt, cserje esetén a kivágott területi borítás 300 %-át,”

      (2) A Rendelet 11. § (2) bekezdésének c) pontja az alábbiakra módosul:

,,c) engedély nélküli kivágás esetén az 1. számú mellékletben meghatározott mértékű őssztörzsátmérőt, cserje esetén a kivágott területi borítás 300%-át.

      (3) A Rendelet 11. § (3) bekezdése helyére az alábbi rendelkezés lép:

„(3) Engedély nélküli kivágás esetén a pótlás előírásának alapjául – ha az adatok utólag teljes körűen nem állapíthatók meg – a rendelkezésre álló adatokból kikövetkeztethető egyedszámot és egyedenként 40 centiméteres törzsátmérőt kell vélelmezni. Cserje engedély nélküli kivágása esetén a rendelkezésre álló adatokból kikövetkeztethető eredeti területi borítást kell vélelmezni.”


3. § A Rendelet 12. §-a kiegészül az alábbi rendelkezéssel:

* RENDELKEZÉSEI BEÉPÍTVE A 28/2014. (VII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETBE.


„(6) A fakivágás végrehajtására a vegetációs időszakon kívüli (szeptember 1. és március 15. közötti) időszakot kell kijelölni.”


4. § (1) A Rendelet 13. § (1) bekezdésének a) pontja az alábbiakra módosul:

,,a) ha a kivágásra építmény elhelyezése miatt került sor, az 1. számú mellékletben meghatározott mértékű össztörzsátmérőt,”

      (2) A Rendelet 13. § (1) bekezdésének c) pontja az alábbiakra módosul:

„c) engedély nélküli kivágás esetén az 1. számú mellékletben meghatározott mértékű össztörzsátmérőt”

      (3) A Rendelet 13. § (4) bekezdése az alábbiakra módosul:

,,(4) Engedély nélküli fakivágás esetén – ha az adatok utólag teljes körűen nem állapíthatók meg – a rendelkezésre álló adatokból kikövetkeztethető egyedszámot és egyedenként 40 centiméteres törzsátmérőt kell vélelmezni.”


5. § (1) A Rendelet 15. § (1) – (2)  bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Ha a közterületen kivágott fa jelen rendelet szerinti pótlása - részben vagy egészben - nem írható elő, vagy az más okból nem teljesül, a kérelmezőt, engedély nélküli kivágás esetén az ingatlan tulajdonosát, 6 cm-es törzsátmérő figyelembevételével képzett darabszám valamint a határozathozatal időpontjában érvényes fapótlási egységár alapulvételével számított pénzösszeg (kompenzációs intézkedés) megfizetésére kell kötelezni. Az így megfizetett megváltási összeget Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Költségvetési Elszámolási Számla, Környezetvédelmi és Közterületi Fapótlási Céltartalékra kell befizetni.

(2) A nem közterületen történő fakivágáshoz kapcsolódó természetbeni pótlási kötelezettség, amennyiben a 13.§ szerinti pótlás - részben vagy egészben - nem írható elő,  vagy az más okból nem teljesül, a kérelmezőt, engedély nélküli fakivágás esetén az ingatlan tulajdonosát, a határozathozatal időpontjában érvényes fapótlási egységár alapulvételével számított pénzösszeg (kompenzációs intézkedés) megfizetésére kell kötelezni. A megváltási összeget a pótlásként előírt, vagy abból megváltani kívánt össztörzsátmérőből képzett darabszám és az adott évi fapótlási egységár alapulvételével kell meghatározni.”

      (2) A Rendelet 15. §-a kiegészül az alábbi rendelkezéssel:

,,(4) Engedély nélküli kivágás esetén a tulajdonos mentesül az (1)-(2) bekezdés szerinti  kompenzációs összeg megfizetése alól, ha bizonyítja, hogy az engedély nélküli kivágást az érdekkörén kívül álló harmadik fél hajtotta végre, feltéve, hogy tulajdonosként minden elvárható biztonsági intézkedést megtett a fák védelmére és az engedély nélküli kivágás megelőzésére, illetve amennyiben bizonyítja, hogy a kivágásra hatósági kötelezés vagy utasítás betartása miatt került sor. ”


6. § A Rendelet 17. § (2) bekezdése kiegészül az alábbi rendelkezéssel:

„i) Józsefváros Klímastratégiájában és Klímavédelmi intézkedési tervében szereplő, Józsefváros zöldfelületeinek mennyiségét és minőségét növelő intézkedéseinek végrehajtására.”


7. § (1) Hatályát veszti a Rendelet 18. § (3a) bekezdése.

(2) A Rendelet 18. § (3b) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3b) A kompenzációs intézkedésként fizetendő megváltási összeget a fakivágási engedélyben, engedély nélküli fakivágás illetve sikertelen természetbeni pótlás utólagos kompenzációja esetében önálló határozatban kell meghatározni. Ugyanazon ingatlanra  az egy éven belül beadott fakivágási kérelemmel érintett fákat ill. engedély nélkül kivágott fákat egybe kell számítani és a kompenzációt úgy kell meghatározni, mintha azok kivágását egy eljárásban bírálták volna el.”

8. § A Rendelet kiegészül e rendelet 1. számú mellékletével.


9. § (1) Jelen rendelet 2020. október 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépést követően indult eljárásokban kell alkalmazni.



Budapest, 2020. szeptember  24.




     Czukkerné dr. Pintér Erzsébet                                                        Pikó András

                 jegyző                                                                               polgármester



1. számú melléklet: a kivágott fák pótlási kötelezettségéhez


A kivágandó fák összes törzsátmérője

Az előírandó pótlás mértéke

nem közterületi ingatlan esetén

közterületi ingatlan esetén

4,0 cm-t eléri, de nem éri el a 6,0 cm-t

150% -a

150%-a

 6,0 cm-t eléri, de nem éri el a 15,0 cm-t

200%-a

250%-a


15,0 cm-t eléri, de nem éri el a 30,0 cm-t

300%-a

400%-a


30,0 cm-t eléri, de nem éri el a 40,0 cm-t

400%-a

500%-a


eléri a 40,0 cm-t

500%-a

500%-a









INDOKOLÁS



1.§  A magoncok kivágását nem kívánja a Rendelet szabályozni.

2.§  Közterületi fakivágás esetén emelni szükséges a fapótlási előírás mértékét és illeszkedően az engedély nélküli kivágás anyagi terhét is a fakivágások visszaszorítása érdekében, a kivágás költségeinek megemelésével.

3.§ A kivágások időkorlátjának bevezetése a környezettudatos szemlélet formálása, az élővilág kímélete érdekében szükséges. 

4.§ A nem közterületi fakivágás esetén emelni szükséges a fapótlási előírás mértékét, valamint párhuzamosan az engedély nélküli kivágás anyagi terhét is, a fakivágások visszaszorítása érdekében, a kivágás költségeinek megemelésével.

5.§  A fapótlási kompenzáció alkalmazását és számítását pontosítja.

6.§ A Fapótlási céltartalék felhasználási lehetőségét bővíti ki a hatékonyabb felhasználás érdekében,

7.§ Megszünteti a mennyiségi kedvezményt a kompenzáció esetében, illetve pontosítja a kompenzáció előírásának módját. Az egy naptári évben kiadott engedélyben foglalt famennyiséget és az engedély nélkül kivágott mennyiséget egybe kell számítani annak érdekében, hogy ne fűződjön gazdasági érdek a fák engedély nélküli kivágásához, illetve egyedenként kérni engedélyt a kisebb fák kivágására a progresszió elkerülése érdekében.

8.§  A Rendelet 11.§-a és 13.§-a szerinti 1. számú melléklettel egészíti ki a Rendeletet.

9.§  Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.