Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (VI.30.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (VI.30.) önkormányzati rendelete a Szociálpolitikai Kerekasztal létrehozásáról és működési rendjéről

Hatályos: 2023. 07. 14

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (VI.30.) önkormányzati rendelete a Szociálpolitikai Kerekasztal létrehozásáról és működési rendjéről

2023.07.14.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 58/B. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

1. A Szociálpolitikai Kerekasztal létrehozása és működése

1. § (1) Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Józsefvárosi Szociálpolitikai Kerekasztalt (a továbbiakban: Kerekasztal) hoz létre.

(2) A Kerekasztal szakmai testületi fórum.

2. § (1) A Kerekasztal szavazati joggal rendelkező tagjai:

a) Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat szociális területért felelős alpolgármestere, aki a Kerekasztal elnöke (továbbiakban: elnök),

b)1 Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testület Szociális, Egészségügyi, Lakásügyi és Oktatási Bizottságának elnöke,

c)2 Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testület Szociális, Egészségügyi, Lakásügyi és Oktatási Bizottságának ügyekért felelős alelnökei,

d) Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ – Család és Gyermekjóléti Szolgálat szakmai egység Szakmai vezetője,

e) Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ – Család és Gyermekjóléti Központ szakmai egység Szakmai vezetője,

f) Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ – Házi segítségnyújtás és szociális étkeztetés szakmai egység Szakmai vezetője,

g) a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék intézményvezetője,

h) Józsefváros Közösségeiért Nonprofit kft. képviselője,

i) Józsefvárosi Roma Önkormányzat elnöke,

j) Félúton Alapítvány képviselője,

k) Moravcsik Alapítvány képviselője,

l) Szigony-Útitárs a Komplex Pszicho-szociális Rehabilitációért Közhasznú Nonprofit Kft. képviselője,

m) Menhely Alapítvány képviselője,

n) Egyházügyi Tanács tagjai képviselője,

o) Nemzetiségi önkormányzatok képviselője,

p) Józsefvárosi Kábítószer Egyeztető Fórum elnöke,

q) Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. igazgatója,

r) Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer elnöke,

s) Józsefvárosi Napraforgó Egyesített Óvoda (2021. augusztus 1-jétől: Józsefvárosi Óvodák) igazgatója.

(2) A Kerekasztal állandó meghívott, tanácskozási joggal rendelkező tagjai:

a) Budapest Főváros Kormányhivatala VI. kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály képviselője,

b) Magyar Vöröskereszt VIII. kerületi szervezete vezetője,

c) Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője,

d) Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Ügyosztály Humánkapcsolati Iroda, Családtámogatási Iroda, Közösségi Részvételi Iroda irodavezetője.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott személyeket akadályoztatásuk esetén az általuk megbízott személy is képviselheti az ülésen.

3. § (1) A Kerekasztal alakuló ülését e rendelet hatályba lépését követő három hónapon belül az elnök hívja össze. Az alakuló ülés dönt a Kerekasztal ügyrendjéről.

(2)3 A Kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal tart ülést. Az ülést az elnök írásban hívja össze a napirend megjelölésével. A Kerekasztal ülését az elnök vezeti, akit távollétében a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testület Szociális, Egészségügyi, Lakásügyi és Oktatási Bizottságának elnöke helyettesíti.

(3) A Kerekasztal határozatát nyílt szavazással hozza. A Kerekasztal határozatképes, ha a szavazati joggal rendelkező tagok több, mint fele jelen van.

(4) A Kerekasztal ülései nyilvánosak, az ülések időpontja az önkormányzat honlapján kerül közzétételre.

(5) A Kerekasztal minden év júniusában az előző évben végzett tevékenységéről, valamint kétévente a Szolgáltatástervezési Koncepció (továbbiakban: Koncepció) felülvizsgálata keretében a meghatározott feladatok időarányos végrehajtásáról, és az elvégzett tevékenységéről beszámol a Képviselő-testületnek.

(6) A Kerekasztal Ügyrendjében bővítheti a tanácskozási joggal meghívottak körét.

(7) A Kerekasztal működésével kapcsolatos szervezési és ügyviteli feladatok ellátásáról Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának jegyzője gondoskodik.

(8) A Kerekasztal tagjait díjazás nem illeti meg.

2. A Kerekasztal feladata

4. § (1) A Kerekasztal feladata a Koncepció képviselő-testületi elfogadását követően, az abban meghatározott feladatok megvalósításának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése.

(2) A Kerekasztal az (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében megvizsgálja:

a) az egyes ellátotti csoportok helyzetének változásait a Koncepcióban meghatározott feladatok időarányos teljesítésével,

b) a Koncepció végrehajtása érdekében elfogadott döntések megvalósulását, valamint

c) a Koncepcióban kitűzött és elért eredményeket.

(3) A Kerekasztal, az elnök útján javaslattal élhet a képviselő-testület felé az ellátások költséghatékonyabb biztosítását eredményező intézkedések megtétele érdekében.

(4) A Kerekasztal a Koncepció tartalmának két évenkénti felülvizsgálata érdekében előzetes egyeztetési, véleményeztetési eljárást folytat le.

3. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

6. § Hatályát veszti a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testületének a Szociálpolitikai Kerekasztal működéséről szóló 50/2012. (IX. 27.) önkormányzati rendelete.

Budapest, 2021. június 30.
Czukkerné dr. Pintér Erzsébet Pikó András
jegyző polgármester

INDOKOLÁS

a Szociálpolitikai Kerekasztal létrehozásáról és működési rendjéről

Általános indokolás

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 58/B. § (2) bekezdésében foglaltak alapján a 2000 fő feletti lakosságszámú települési önkormányzat vagy társulás, illetve a fővárosi önkormányzat helyi szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre, különösen a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére.
A Rendelet 2012. évi elfogadása óta eltelt idő alatt a Józsefvárosban működő szociális és gyermekjóléti intézményi ellátórendszer változásokon ment keresztül. Az elmúlt időszakban az önkormányzattal együttműködő szervezetek tekintetében is több változás történt. Mindezek alapján szakmai szempontból szükségessé vált a Kerekasztal résztvevőinek újragondolása, a jelenlegi kötelező és vállalt feladatellátásban és egyéb módon kapcsolódó szervezetek képviselőinek bevonása.

Részletes indokolás

az 1-2-3. §-okhoz

Meghatározásra kerül, hogy a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Józsefvárosi Szociálpolitikai Kerekasztal szakmai testületi fórum, mely évente legalább egy alkalommal ülést tart. Felsorolásra kerülnek a szavazati joggal rendelkező, valamint az állandó meghívott, tanácskozási joggal rendelkező tagjai, melyek a Szociálpolitikai Kerekasztal működéséről szóló 50/2012. (IX. 27.) önkormányzati rendeletben felsoroltakhoz képest megváltoztak, az elmúlt időszakban a Józsefvárosban működő szociális és gyermekjóléti intézményi ellátórendszer, valamint az önkormányzattal együttműködő szervezetek tekintetében bekövetkezett változásokra figyelemmel. A Szociálpolitikai Kerekasztal hatékonyabb működése érdekében a Rendelet lehetővé teszi, hogy az állandó meghívott, tanácskozási joggal rendelkező tagokat akadályoztatásuk esetén az általuk megbízott személy is képviselhesse az ülésen.

a 4. §-hoz

A Kerekasztal feladatköre kerül meghatározásra, melyen belül kiemelendő, hogy a Kerekasztal javaslattal élhet a képviselő-testület felé az ellátások költséghatékonyabb biztosítását eredményező intézkedések megtétele érdekében, továbbá új elem a Szociálpolitikai Kerekasztal működéséről szóló 50/2012. (IX. 27.) önkormányzati rendeletben foglaltakhoz képest, hogy a Kerekasztal a Koncepció tartalmának két évenkénti felülvizsgálata érdekében előzetes egyeztetési, véleményeztetési eljárást folytat le.

az 5-6. §-okhoz

Hatályba léptető és jogtechnikai rendelkezést tartalmaz.

Állásfoglalás az indokolás közzétételéről

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (1) bekezdése alapján a jogalkotó álláspontja az, hogy az indokolás közzétehető.
1

A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2023. (VII. 13.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdés c) pontja a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2023. (VII. 13.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2023. (VII. 13.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.