Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (VI.30.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (VI.30.) önkormányzati rendelete a Szociálpolitikai Kerekasztal létrehozásáról és működési rendjéről

Hatályos: 2021. 07. 01

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (VI.30.) önkormányzati rendelete a Szociálpolitikai Kerekasztal létrehozásáról és működési rendjéről

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 58/B. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

1. A Szociálpolitikai Kerekasztal létrehozása és működése

1. § (1) Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Józsefvárosi Szociálpolitikai Kerekasztalt (a továbbiakban: Kerekasztal) hoz létre.

(2) A Kerekasztal szakmai testületi fórum.

2. § (1) A Kerekasztal szavazati joggal rendelkező tagjai:

  • a) Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat szociális területért felelős alpolgármestere, aki a Kerekasztal elnöke (továbbiakban: elnök),
  • b) Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testület Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottságának elnöke,
  • c) Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testület Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottságának ügyekért felelős alelnökei,
  • d) Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ – Család és Gyermekjóléti Szolgálat szakmai egység Szakmai vezetője,
  • e) Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ – Család és Gyermekjóléti Központ szakmai egység Szakmai vezetője,
  • f) Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ – Házi segítségnyújtás és szociális étkeztetés szakmai egység Szakmai vezetője,
  • g) a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék intézményvezetője,
  • h) Józsefváros Közösségeiért Nonprofit kft. képviselője,
  • i) Józsefvárosi Roma Önkormányzat elnöke,
  • j) Félúton Alapítvány képviselője,
  • k) Moravcsik Alapítvány képviselője,
  • l) Szigony-Útitárs a Komplex Pszicho-szociális Rehabilitációért Közhasznú Nonprofit Kft. képviselője,
  • m) Menhely Alapítvány képviselője,
  • n) Egyházügyi Tanács tagjai képviselője,
  • o) Nemzetiségi önkormányzatok képviselője,
  • p) Józsefvárosi Kábítószer Egyeztető Fórum elnöke,
  • q) Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. igazgatója,
  • r) Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer elnöke,
  • s) Józsefvárosi Napraforgó Egyesített Óvoda (2021. augusztus 1-jétől: Józsefvárosi Óvodák) igazgatója.

(2) A Kerekasztal állandó meghívott, tanácskozási joggal rendelkező tagjai:

  • a) Budapest Főváros Kormányhivatala VI. kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály képviselője,
  • b) Magyar Vöröskereszt VIII. kerületi szervezete vezetője,
  • c) Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője,
  • d) Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Ügyosztály Humánkapcsolati Iroda, Családtámogatási Iroda, Közösségi Részvételi Iroda irodavezetője.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott személyeket akadályoztatásuk esetén az általuk megbízott személy is képviselheti az ülésen.

3. § (1) A Kerekasztal alakuló ülését e rendelet hatályba lépését követő három hónapon belül az elnök hívja össze. Az alakuló ülés dönt a Kerekasztal ügyrendjéről.

(2) A Kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal tart ülést. Az ülést az elnök írásban hívja össze a napirend megjelölésével. A Kerekasztal ülését az elnök vezeti, akit távollétében a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testület Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottságának elnöke helyettesíti.

(3) A Kerekasztal határozatát nyílt szavazással hozza. A Kerekasztal határozatképes, ha a szavazati joggal rendelkező tagok több, mint fele jelen van.

(4) A Kerekasztal ülései nyilvánosak, az ülések időpontja az önkormányzat honlapján kerül közzétételre.

(5) A Kerekasztal minden év júniusában az előző évben végzett tevékenységéről, valamint kétévente a Szolgáltatástervezési Koncepció (továbbiakban: Koncepció) felülvizsgálata keretében a meghatározott feladatok időarányos végrehajtásáról, és az elvégzett tevékenységéről beszámol a Képviselő-testületnek.

(6) A Kerekasztal Ügyrendjében bővítheti a tanácskozási joggal meghívottak körét.

(7) A Kerekasztal működésével kapcsolatos szervezési és ügyviteli feladatok ellátásáról Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának jegyzője gondoskodik.

(8) A Kerekasztal tagjait díjazás nem illeti meg.

2. A Kerekasztal feladata

4. § (1) A Kerekasztal feladata a Koncepció képviselő-testületi elfogadását követően, az abban meghatározott feladatok megvalósításának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése.

(2) A Kerekasztal az (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében megvizsgálja:

  • a) az egyes ellátotti csoportok helyzetének változásait a Koncepcióban meghatározott feladatok időarányos teljesítésével,
  • b) a Koncepció végrehajtása érdekében elfogadott döntések megvalósulását, valamint
  • c) a Koncepcióban kitűzött és elért eredményeket.

(3) A Kerekasztal, az elnök útján javaslattal élhet a képviselő-testület felé az ellátások költséghatékonyabb biztosítását eredményező intézkedések megtétele érdekében.

(4) A Kerekasztal a Koncepció tartalmának két évenkénti felülvizsgálata érdekében előzetes egyeztetési, véleményeztetési eljárást folytat le.

3. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

6. § Hatályát veszti a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testületének a Szociálpolitikai Kerekasztal működéséről szóló 50/2012. (IX. 27.) önkormányzati rendelete.

Budapest, 2021. június 30.

Czukkerné dr. Pintér Erzsébet Pikó András

jegyző polgármester

INDOKOLÁS

a Szociálpolitikai Kerekasztal létrehozásáról és működési rendjéről

szóló 20/2021. (VI.30.) önkormányzati rendelethez

Általános indokolás

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 58/B. § (2) bekezdésében foglaltak alapján a 2000 fő feletti lakosságszámú települési önkormányzat vagy társulás, illetve a fővárosi önkormányzat helyi szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre, különösen a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére.

A Rendelet 2012. évi elfogadása óta eltelt idő alatt a Józsefvárosban működő szociális és gyermekjóléti intézményi ellátórendszer változásokon ment keresztül. Az elmúlt időszakban az önkormányzattal együttműködő szervezetek tekintetében is több változás történt. Mindezek alapján szakmai szempontból szükségessé vált a Kerekasztal résztvevőinek újragondolása, a jelenlegi kötelező és vállalt feladatellátásban és egyéb módon kapcsolódó szervezetek képviselőinek bevonása.

Részletes indokolás

az 1-2-3. §-okhoz

Meghatározásra kerül, hogy a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Józsefvárosi Szociálpolitikai Kerekasztal szakmai testületi fórum, mely évente legalább egy alkalommal ülést tart. Felsorolásra kerülnek a szavazati joggal rendelkező, valamint az állandó meghívott, tanácskozási joggal rendelkező tagjai, melyek a Szociálpolitikai Kerekasztal működéséről szóló 50/2012. (IX. 27.) önkormányzati rendeletben felsoroltakhoz képest megváltoztak, az elmúlt időszakban a Józsefvárosban működő szociális és gyermekjóléti intézményi ellátórendszer, valamint az önkormányzattal együttműködő szervezetek tekintetében bekövetkezett változásokra figyelemmel. A Szociálpolitikai Kerekasztal hatékonyabb működése érdekében a Rendelet lehetővé teszi, hogy az állandó meghívott, tanácskozási joggal rendelkező tagokat akadályoztatásuk esetén az általuk megbízott személy is képviselhesse az ülésen.

a 4. §-hoz

A Kerekasztal feladatköre kerül meghatározásra, melyen belül kiemelendő, hogy a Kerekasztal javaslattal élhet a képviselő-testület felé az ellátások költséghatékonyabb biztosítását eredményező intézkedések megtétele érdekében, továbbá új elem a Szociálpolitikai Kerekasztal működéséről szóló 50/2012. (IX. 27.) önkormányzati rendeletben foglaltakhoz képest, hogy a Kerekasztal a Koncepció tartalmának két évenkénti felülvizsgálata érdekében előzetes egyeztetési, véleményeztetési eljárást folytat le.

az 5-6. §-okhoz

Hatályba léptető és jogtechnikai rendelkezést tartalmaz.

Állásfoglalás az indokolás közzétételéről

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (1) bekezdése alapján a jogalkotó álláspontja az, hogy az indokolás közzétehető.