Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2021. (VII.22.) önkormányzati rendelete

Cím nélküli

Hatályos: 2021. 09. 24- 2022. 10. 20

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelete

2021.09.24.

a településfejlesztéssel, a településrendezéssel és a településképpel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.1

1. § A rendelet célja, hogy a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, a településképi arculati kézikönyv, valamint a településképi rendelet megalkotására, módosítására irányuló eljárás során történő egyeztetéseknél biztosítsa a teljes körű nyilvánosságot, a minél szélesebb körű véleményezést, a vélemények megfelelő dokumentálási rendszerét és az elfogadott dokumentumok nyilvánosságát.

2. § A rendelet személyi hatálya a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló kormányrendeletben megjelölt, az egyeztetési eljárásba partnerként bejelentkezett alanyi körre terjed ki.

3. § A településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet (a továbbiakban: Dokumentumok) készítése vagy azok módosítása partnerségi véleményezési eljárás lefolytatása nélkül nem fogadható el, kivéve, ha a módosításra a magasabb szintű jogszabállyal ellentétes helyi önkormányzati rendelkezés hatályon kívül helyezése miatt van szükség.

4. § (1) Az Önkormányzat a partnerek tájékoztatásának elősegítésére a kerületi honlapon külön tárhelyet biztosít a partnerségi egyeztetés során keletkező dokumentációk egységes megjelentethetősége érdekében.

(2) A 3. §-ban megjelölt dokumentumtól és az egyeztetési eljárás módjától függően az egyeztetési szakaszok lakossági fórum megtartásával történnek. A polgármester a lakossági fórum időpontját megelőzően legalább 8 nappal az értelmezéshez szükséges részletezettségű és indokolt esetben alátámasztó munkarészeket is tartalmazó tájékoztatást tölt fel a kerületi honlapon biztosított tárhelyre, melynek megjelenéséről felhívást tesz közzé a következők szerint:

a) közterületen elhelyezett hirdetőfelületen,

b) a kerületi honlapon,

c) a Józsefváros című kerületi közéleti lapban.

(3) A településrendezési eszköz tárgyalásos eljárásban történő elfogadása esetén a tervezés és a partnerségi egyeztetés párhuzamosan zajlik, a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egysége (továbbiakban: illetékes szervezeti egység) ennek megfelelően folyamatosan tölti fel a honlapra és aktualizálja a véleményezhető terveket és egyéb dokumentumokat. Tárgyalásos eljárás alkalmazása esetén az eljárás megindításakor az illetékes szervezeti egység az elfogadni tervezett településrendezési eszköz, és annak módosítása lényeges elemeit tartalmazó összefoglalót, és tervvázlatokat teszi közzé a honlapon.

5. § A javaslatokat, észrevételeket, illetve véleményeket a lakossági fórumon szóban, továbbá a lakossági fórumtól számított 8 napon belül papír alapon vagy elektronikusan lehet megtenni.

6. § (1) A beérkezett véleményt az illetékes szervezeti egység önálló ügyiratként kezeli.

(2) A véleményekről a főépítész elektronikus nyilvántartást vezet.

(3) A partnerek véleményeit a főépítész táblázatban összegzi. A táblázat tartalmazza a partner nevét, a vélemény vagy javaslat teljes tartalmát az elfogadásra tett főépítészi javaslattal együtt.

(4) A beérkezett vélemények elfogadásáról a mindenkori a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló mindenkor hatályos önkormányzati rendeletben (SZMSZ) meghatározott döntéshozó dönt. A vélemény el nem fogadása esetén a döntést indokolni kell.

(5) A döntést és annak indokolását a polgármester a döntéshozatal napjától számított nyolc napon belül az Önkormányzat honlapján közzéteszi.

7. § (1) Az elfogadott Dokumentum jóváhagyását követően a polgármester – a főépítész közreműködésével – gondoskodik közzétételéről a honlapon. A közzétételre a tárgyalásos eljárás esetén az elfogadást követő munkanapon, egyéb eljárások esetén 5 (öt) munkanapon belül kell sort keríteni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott intézkedésről a polgármester felhívást tesz közzé

a) közterületen elhelyezett hirdetőfelületen,

b) a kerületi honlapon,

c) a Józsefváros című kerületi közéleti lapban.

(3) A Dokumentum elfogadásáról és honlapon való közzétételéről a polgármester 5 napon belül elektronikus értesítést küld az egyeztetésben részt vetteknek.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

9. § E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépése előtt indult eljárásokban is alkalmazni kell.

1

A szöveg a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2021. (IX. 23.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.