Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 81/2011. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 18- 2021. 12. 18

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 81/2011. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.12.18.

A kihirdetés napja: 2021. december 17.Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (2) bekezdésében és 76. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Józsefvárosi Bolgár Önkormányzat, Józsefvárosi Görög Önkormányzat, Józsefvárosi Lengyel Önkormányzat, Józsefvárosi Német Önkormányzat, Józsefvárosi Örmény Önkormányzat, Józsefvárosi Roma Önkormányzat, Józsefvárosi Román Önkormányzat, Józsefvárosi Ruszin Önkormányzat, Józsefvárosi Szerb Önkormányzat, Józsefvárosi Szlovák Önkormányzat, Józsefvárosi Ukrán Önkormányzat véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 81/2011. (XII. 22.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (2) bekezdésében és 76. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Józsefvárosi Bolgár Önkormányzat, Józsefvárosi Görög Önkormányzat, Józsefvárosi Lengyel Önkormányzat, Józsefvárosi Német Önkormányzat, Józsefvárosi Örmény Önkormányzat, Józsefvárosi Roma Önkormányzat, Józsefvárosi Román Önkormányzat, Józsefvárosi Ruszin Önkormányzat, Józsefvárosi Szerb Önkormányzat, Józsefvárosi Szlovák Önkormányzat, Józsefvárosi Ukrán Önkormányzat véleményének kikérésével a következőket rendeli el:”

2. § (1) A Rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A kerület minden polgárának és közösségének joga, hogy

a) igénybe vegye az önkormányzati alapítású közművelődési feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaság szolgáltatásait, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő, erre a célra szolgáló ellátásokat;

b) műveltségét, készségeit gyarapítsa, érvényesítse közösségi művelődési jogait, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az Önkormányzat nonprofit gazdasági társaságától színteret, szakmai segítséget kapjon.”

(2) A Rendelet 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az Önkormányzat által alapított közművelődési feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaság egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem lehet elkötelezett.”

(3) A Rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Törvény) 76. § (3) bekezdésében foglalt alapszolgáltatások teljes körének ellátása érdekében az Önkormányzat nonprofit gazdasági társaságot alapít, ennek nevesítését az 1. melléklet tartalmazza.”

(4) A Rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) A Törvény 76. § (3) bekezdésében felsorolt alapszolgáltatások ellátása érdekében az Önkormányzat a 4. § (1) bekezdése szerinti nonprofit gazdasági társasággal közszolgáltatási szerződést köt.

(2) Az Önkormányzat közszolgáltatási szerződés keretében az alapszolgáltatásokon túl biztosítja:

1. a kerület lakóinak megfelelő kulturális és szabadidős programok szervezését, minden korosztálynak az igényes szórakoztatás lehetőségének biztosítását,

2. a gyermek és ifjúsági programok, így különösen játszóház, vetélkedő, gyermekszínházi előadás szervezését,

3. az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetését, az ünnepek kultúrájának gondozását,

4. a nemzeti, kisebbségi, világi és egyházi ünnepek, évfordulók közismertté tételét, támogatását,

5. a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését a közművelődés eszközrendszerével,

6. a civil szervezetek igény szerinti segítését, művelődési szándékuk támogatását, találkozók szervezését,

7. a helyismereti, környezeti és természetvédő mozgalmak támogatását,

8. a Józsefvárosban élő művészek bemutatkozási lehetőségének megszervezését, képzőművészeti kiállítások lebonyolítását,

9. egyéb művészeti ágak bemutatkozási lehetőségét, így különösen koncert, irodalmi est, könyvbemutató szervezését,

10. ifjúsági zenei koncertek szervezését,

11. tanfolyamok szervezését, befogadását, közösségi összejövetelek szervezését,

12. népi és iparművészeti és iparművészeti vásárok lebonyolítását,

13. a kerületben fellelhető helytörténeti emlékek gyűjtését, gondozását, bemutatását,

14. közösségi nagyrendezvények, fesztiválok szervezését,

15. testvérvárosok kultúrájának megismertetését,

16. az iskolarendszeren kívüli oktatást, segítségnyújtást, így különösen felzárkóztatás, iskolába segítés, korrepetálás, mentor program, álláskereső és információs nap szervezése, melyben az ismeretterjesztés és a képességfejlesztés kap szerepet.

(3) A Törvényben meghatározott közművelődési alapszolgáltatások megvalósításához az önkormányzati alapítású nonprofit gazdasági társaság az alapító okiratban rögzített közművelődési alapfeladatok teljesítésével járul hozzá.

(4) Az Önkormányzat által alapított nonprofit gazdasági társaság éves üzleti tervében rögzíti konkrét feladatait, amelyeket az Önkormányzat képviselő-testülete hagy jóvá.

(5) Az önkormányzati alapítású nonprofit gazdasági társaság munkájáról, a közművelődési megállapodásban résztvevők pedig a megállapodásban rögzített feladatok teljesítéséről évente beszámolnak a hatáskörrel rendelkező bizottságnak.

(6) A megfelelő tájékoztatás biztosítása érdekében az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy a közművelődési programokat ismertesse a helyi sajtó, valamint az önkormányzati fenntartású intézmények és az Önkormányzat által alapított nonprofit gazdasági társaságok programjait plakátokon, hirdetőtáblákon és szórólapokon tegyék közzé és műsorfüzeteiket juttassák el a lakossághoz.

(7) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat önkormányzati támogatás, pályázati keret és pályázati önrész éves költségvetésről szóló rendeletében történő elkülönítésével, valamint állami támogatás igénybevételével biztosítja.”

3. § (1) A Rendelet 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

(2) A Rendelet 3. melléklete helyébe e rendelet 2. melléklete lép.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

5. § Az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 81/2011. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 1. melléklete a 3. melléklet szerint módosul.

6. § Hatályát veszti az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 81/2011. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1. pontja.

1. melléklet

Az Önkormányzat által működtetett közművelődési feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaságok nevesítése

1. Az Önkormányzat a kerületi hagyományokat is figyelembe véve jelenleg az alábbi közművelődési feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaságot működteti:

2. Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. (Székhely: 1085 Budapest, Horánszky utca 13.)

a) Közművelődési feladatokat ellátó telephelyek:

b) Kesztyűgyár Közösségi Ház (1084 Budapest, Mátyás tér 14.)

c) Józsefvárosi Múzeum (1085 Budapest, József krt. 70.)

d) H13 (1085 Budapest, Horánszky utca 13.)

e) Fókusz Közösségi Tér (1086 Budapest, Magdolna utca 47.)”

2. melléklet

A Józsefvárosi Önkormányzattal közművelődési megállapodással rendelkezők köre

1. Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (1088 Budapest, Bródy Sándor utca 16. képviseli Piróth Eszter)

2. TIT Kossuth Klub Egyesület (1088 Budapest, Múzeum utca 7. képviseli Gyenes Ádám)

3. Leonardo 41 Alapítvány (1082 Budapest, Leonardo da Vinci utca 41. képviseli Mann Dániel)

4. Vasas Központi Könyvtár Alapítvány (1086 Budapest, Magdolna utca 5-7. képviseli Mátraházi Zsuzsanna könyvtárvezető)

5. Giusto-Kamara Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (1086 Budapest, Koszorú utca 23. 1. em. 9. képviseli Litván Erika)

6. Magyarországi Roma Parlament (1086 Budapest, Dankó utca 15. képviseli Horváth Aladár)

7. Vasas Művészegyüttes Alapítvány (1086 Budapest, Magdolna utca 5-7. I/101. képviseli Fodor Tamás)”

3. melléklet

1. Az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 81/2011. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 1. melléklete a következő 1b. ponttal egészül ki:

„1b. Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. (Székhely: 1085 Budapest, Horánszky utca 13.)

a) Közművelődési feladatokat ellátó telephelyek:

b) Kesztyűgyár Közösségi Ház (1084 Budapest, Mátyás tér 14.)

c) Józsefvárosi Múzeum (1085 Budapest, József krt. 70.)

d) H13 (1085 Budapest, Horánszky utca 13.) Fókusz Közösségi Tér (1086 Budapest, Magdolna utca 47”