Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (II.25.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 10/2015. (III.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 02. 26- 2021. 02. 26

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) számú kormányrendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének feladat-és hatáskörét gyakorolva,

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat a Képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11.a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 10/2015. (III. 01.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 7. § (1) bekezdés c) pontjában az „egyedül élő” szövegrész törlésre kerül.

2. § A Rendelet 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„22. § (1) Az Önkormányzat az adott év július 15. napján e rendelet hatálya alá tartozó, általános iskolai tanulmányait első alkalommal megkezdő tanuló részére iskolakezdési támogatást nyújt.

(2) A támogatás az Önkormányzat által meghatározott Józsefváros kártya elfogadó helyeken tárgyév december 31. napjáig beváltható 5000 Ft értékű vásárlási utalvány formájában kerül kifizetésre.

(3) Az utalványok a tanuló törvényes képviselői előzetes kiértesítése mellett a Polgármesteri Hivatalban évente augusztus 1. napja és szeptember 10. napja között kerülnek átadásra.

(4) A (2) bekezdés szerinti elfogadó helyekkel az utalvány felhasználásáról szóló megállapodást a polgármester köti meg.”

3. § A Rendelet 23. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„23. § (1) Az Önkormányzat gyermek születésére tekintettel gyermekenként egy alkalommal születési támogatást nyújt valamely törvényes képviselője részére, akinek a családjában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450%-át. A jövedelemről a kérelemben nyilatkozni kell.

(2) A támogatás a gyermek születését követő hatodik hónap utolsó napjáig igényelhető. A határidő jogvesztő.

(3) A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának egyszerű másolatát, egyebekben nem kell alkalmazni a 4. § (2) bekezdést.

(4) A támogatás mértéke gyermekenként 15.000,-Ft, melynek folyósítása bankszámlaszámra utalással, ennek hiányában postautalvánnyal történik.”

4. § A Rendelet 23/D. § (5) bekezdésében „A támogatás a Polgármesteri Hivatalban házi pénztára útján” szövegrész helyébe „A támogatás bankszámlaszámra utalással, postautalvánnyal, különösen indokolt esetben a Polgármesteri Hivatal házi pénztára útján” szöveg lép.

5. § A Rendelet 23/E. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„23/E. § (1) Ápolási támogatás a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosítható anyagi hozzájárulás, amely az Szt. 40. § alapján folyósított ápolási díj kiegészítése azon ápolást végző személy részére, akinek a családjában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át. Az ápolási támogatás összege havi 10.000,- Ft, és az ápolási díj folyósításának idejéig illeti meg az ápolást végző hozzátartozót.

(2) A 4. § (2) bekezdésétől eltérően a kérelemhez az alábbiakat kell mellékelni:

a) a családban élők jövedelemigazolását, valamint

b) az ápolási díj megállapításáról szóló határozatot.

(3) A kérelmezőt az ápolási támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

(4) Az ápolási támogatás a kérelmező részére utólag, minden hónap 5-éig bankszámlaszámra történő utalással vagy postautalvánnyal kerül kifizetésre.”

6. § (1) A Rendelet 24. § (2) bekezdésében „A természetbeni” szövegrész törlésre kerül.

(2) A Rendelet 24. § (7) bekezdésében a „Polgármesteri Hivatalban házi pénztára útján vagy postai úton” szövegrész helyébe a „bankszámlaszámra utalással, postautalvánnyal, különösen indokolt esetben a Polgármesteri Hivatal házi pénztára útján” szöveg lép.

7. § A Rendelet 26. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„26. § (1) Különös méltánylást érdemlő esetben a Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottság javaslata alapján a 24. § (3) bekezdésében foglalt jövedelemhatárok, a 24. § (4) bekezdésében foglalt határidő, valamint a 25. § (1) – (6) bekezdéseiben foglalt korlátok figyelmen kívül hagyhatók, amennyiben az érintett családjában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 700%-át. A javaslatnak ki kell terjednie a támogatás legmagasabb összegére, melytől a polgármester nem térhet el. 

(2) A kivételes méltánylást érdemlő rendkívüli élethelyzet különösen a betegség, a haláleset, az elemi kár elhárítása, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, iskoláztatás, a gyermek fogadásának előkészítése, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése. A kivételes méltánylást érdemlő élethelyzet megállapításának alátámasztása érdekében a jegyző megkeresheti a Központot.

(3) Jelen szakasz kérelmezőnként egy naptári éven belül egy alkalommal alkalmazható.”

8. § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.





A pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 10/2015. (III.01.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 7/2021. (II.25.) önkormányzati rendelet indokolása


  1. Általános indokolás


A módosító rendelet a következők szerint változtat a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 10/2015. (III. 01.) önkormányzati rendelet jelenlegi szabályain.


  1. Részletes indokolás


a 1. §-7. §-hoz


A Rendelet módosításával lehetőség nyílik bankszámlaszámra történő utalásra, ami kevesebb költséget jelent az Önkormányzatnak

A méltányos támogatás illetve ápolási támogatás részletei kerülnek kidolgozásra az egyértelmű használat érdekében.

A születési támogatás nem lehet hivatalból elindítani, mert ezért szükséges az, hogy kérelemre, szociális rászorultságot figyelembe véve lehessen igényelni.

Az iskolakezdési támogatás ismét utalvány formájában történő juttatása szélesebb körben eléri az első osztályt megkezdő gyermekek családjait.

A rendkívüli települési támogatás különös méltánylást érdemlő esetekre az illetékes bizottság véleménye alapján szélesebb körben adható, a részletszabályok kidolgozása is megtörtént. A korábbi szabályok nem voltak alkalmazhatók, mert hivatalból nem áll rendelkezésre a támogatás nyújtására vonatkozó adat.


a 8. §-hoz


A hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.