Budapest VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a kedvezményes várakozásra jogosultak körének bővítéséről

Hatályos: 2023. 02. 24- 2023. 07. 13

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a kedvezményes várakozásra jogosultak körének bővítéséről

2023.02.24.

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) közigazgatási területén található önkormányzati tulajdonú, várakozás céljára igénybe vett közterületre (továbbiakban: várakozási övezet), kivéve a taxiállomást, amelyen történő várakozás feltételeiről külön jogszabály rendelkezik, valamint a sétáló övezetet.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a rendszámmal rendelkező gépjárműre és annak tulajdonosára, üzembentartójára.

2. § E rendelet alkalmazásában

1. gépjármű: a személygépkocsi, a három- vagy négykerekű motorkerékpár, a három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpár, a 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsi;

2.2 lakos: az a nagykorú személy – illetve halála esetén hozzátartozója –, akinek lakóhelye az önkormányzat közigazgatási területén található.

3. lakóhely: lakcímet igazoló hatósági igazolványban szereplő állandó, bejelentett lakóhely;

4. nagycsaládos: aki három vagy több 18 év alatti gyermeke után családi pótlékra jogosult;

5. nyugdíjas: a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultaktól, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. tv. (a továbbiakban: Tbj.) szerinti saját jogú nyugdíjas, vagy a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki nem minősül a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenységet folytató személynek;

6. parkolás üzemeltető: az önkormányzat közigazgatási területén a várakozási hozzájárulások és kedvezmények iránti eljárás lebonyolítását, az önkormányzatot megillető várakozási díjak beszedését, a várakozási díjak és pótdíjak behajtását, valamint a parkolás üzemeltetési feladatokat - közszolgáltatási szerződés alapján - ellátó Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt.

3. §3 (1) A lakossági várakozási hozzájárulást a lakos kérelem benyújtásával igényelheti.

(2) Ha egy lakóhely vonatkozásában két gépjárműre kérik a lakossági várakozási hozzájárulás kiadását, a kérelmeket a beérkezés sorrendje szerint kell elbírálni. A kérelmek ugyanazon a napon történő beérkezése esetén a lakosoknak a kérelem benyújtásakor írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy melyik gépjárműre kérik elsőként, melyikre másodikként a várakozási hozzájárulás kiadását. Egybehangzó írásbeli nyilatkozat hiányában a várakozási hozzájárulás nem adható ki.

(3) A lakossági várakozási hozzájárulás igénylése - a (13) bekezdés szerinti hozzájárulások kivételével - térítésmentes.

(4) A lakossági várakozási hozzájárulás éves díjának kerületi kedvezménnyel (a továbbiakban: kerületi kedvezmény) csökkentett összege

a) „A” várakozási övezetben található kerületi lakóhely esetén a lakos által megjelölt

aa) első gépjárműre 30.000 forint,

ab) második gépjárműre 72.000 forint;

b) „B” várakozási övezetben található kerületi lakóhely esetén a lakos által megjelölt

ba) első gépjárműre 24.000 forint,

bb) második gépjárműre 60.000 forint;

c) „C” várakozási övezetben található kerületi lakóhely esetén a lakos által megjelölt

ca) első gépjárműre 18.000 forint,

cb) második gépjárműre 48.000 forint.

(5)4 A hozzájárulás (4) bekezdés szerinti díja 4 részletben is teljesíthető. Az első részlet a jelen rendelet szerint megállapított várakozási díj tárgyév március 31. napjáig számított időarányos része. A hozzájárulás kiadásának feltétele ezen összeg megfizetése. A lakosnak a további három részletet a jelen rendelet szerint megállapított várakozási díj 3 hónapra kiszámított összegét negyedévenként, az önkormányzat által megküldött díjbekérő alapján kezdő hónap 5. napjáig kell teljesítenie, azaz a második részletet április 5. napjáig, a harmadik részletet július 5. napjáig és az utolsó részletet október 5. napjáig kell teljesítenie. Amennyiben a lakos fizetési kötelezettségének jelen rendeletben foglalt időpontig nem tesz eleget, a kiadott hozzájárulás visszavonásra kerül.

(6) Az érvényességi időn belül egy lakóhelyre egyidőben legfeljebb két lakossági várakozási hozzájárulás lehet érvényben. További hozzájárulást – a (8) bekezdésben foglaltakra tekintettel – a parkolás üzemeltető kizárólag a korábban kiadott hozzájárulás visszavonását követően adhat ki.

(7) A parkolás üzemeltető a már kiadott hozzájárulás jogosultsági feltéteknek való megfelelését rendszeres időközönként ellenőrzi.

(8) A lakos köteles a parkolás üzemeltetőnél írásban bejelenteni, amennyiben

a) az üzembentartó személyében év közben változás következik be, illetve a gépjárművet a forgalomból kivonják, vagy

b) a kérelem benyújtásakor bejelentett lakóhelye megváltozik.

(9) Amennyiben a lakos a (8) bekezdésben foglaltaknak a változást követő 15 napon belül nem tesz eleget, a hozzájárulás visszavonásra kerül, és a hozzájárulás jogosulatlan igénybevétele időtartamára nyújtott kerületi kedvezményt 30 napon belül meg kell téríteni.

(10) A lakossági várakozási hozzájárulás éves díjából 100% kerületi kedvezmény adható annak, aki – vagy akinek a kerületben lakóhellyel rendelkező hozzátartozója – orvos által igazolt egészségi állapota miatt otthonában rendszeres gondozásra szorul, illetve rendszeres és orvos által igazolt járóbeteg-szakellátást vesz igénybe.

(11) A nagycsaládos lakos a (4) bekezdés szerinti összegből további 50%-os kedvezményre jogosult.

(12) A nyugdíjas lakos az általa megjelölt első gépjárműre a (4) bekezdés szerinti összegből további 50%-os kedvezményre jogosult.

(13) A (4) bekezdés a) pont ab) alpontjában meghatározott összegű éves díjon lakossági várakozási hozzájárulás adható ki 4.000 forint költségtérítés megfizetése mellett

a)5 az önkormányzat, Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal, az önkormányzat fenntartásában működő intézmény, az önkormányzat 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaság vezetői által meghatározott alkalmazottainak üzemeltetésében vagy használatában lévő gépjárműre;

b) a képviselő-testület illetékes bizottságának javaslatára a kerületi székhelyű, Józsefváros lakosai számára közfeladatot ellátó nonprofit és egyházi szervezetek tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő gépjárművekre, vagy a szervezet vezető tisztségviselője által javasolt tag, a szervezetnél jogviszonyban lévő személy tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő gépjárművekre;

c) a rendőrség tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő gépjármű, vagy parancsnoki támogató javaslat esetén a rendőrségnél szolgálati jogviszonyban lévő személyek tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő gépjárművekre;

d)6

(14) A lakossági várakozási hozzájárulás teljes - kerületi kedvezmény nélküli - éves díja fizetendő

a) az olyan lakóhelyre benyújtott lakossági várakozási hozzájáruláshoz, amely olyan új építésű épületben található, melyre e rendelet hatályba lépését követően került benyújtásra a használatbavételi engedélyezési eljárás megindítására vonatkozó kérelem, továbbá

b) a munkáltató által üzemben tartott vagy lízingelt vagy tartósan bérelt gépjárműre, melyet a lakos a munkáltatótól kizárólagos használatba kapott.

(15) Amennyiben ugyanazon lakóhely vonatkozásában a kérelem benyújtásának időpontjában nincs kibocsátva kedvezményes lakossági várakozási hozzájárulás, a (14) bekezdés b) pontja szerinti gépjárműre a lakossági várakozási hozzájárulás éves díjához 50% kerületi kedvezmény adható.

4. § (1) Gazdálkodói várakozási hozzájárulás kérelem benyújtásával igényelhető.

(2) A gazdálkodói várakozási hozzájárulás kerületi kedvezménye a várakozási övezetekben fizetendő egyórai várakozási díj 50%-a.

(3) A gazdálkodói várakozási hozzájárulás költségtérítése gépjárművenként bruttó 3000 Ft, mely összeg az eljárás megindulását követően nem igényelhető vissza. A gazdálkodói várakozási hozzájárulás költségtérítése a parkolás üzemeltető bevételét képezi.

(4)7 Az önkormányzat, az általa alapított költségvetési szerv, illetve az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaság tulajdonában, illetve üzemeltetésében lévő gépjármű gazdálkodói várakozási hozzájárulásának kerületi kedvezménye 100%.

5. § (1) Egészségügyi várakozási hozzájárulás - kérelem benyújtásával - az önkormányzattal vagy az önkormányzat valamely intézményével szerződéses viszonyban az adott területen a szociális utcai gondozási tevékenységet, illetve házi-, utcai-és családgondozási tevékenységet kiegészítő szolgáltatást nyújtó személynek adható, az általa megjelölt egy darab gépjárműre, továbbá a területi kötelezettséget vállaló utcai szakápolási szolgálat, illetve azt támogató szolgáltatást ellátó szervezet által megjelölt, az ellátást végző gépjárműre is igényelhető.

(2) Az egészségügyi várakozási hozzájárulásra irányuló kérelemhez csatolni kell továbbá a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ által kiállított igazolást is.

(3) Az egészségügyi várakozási hozzájárulás igénylése - a (4) bekezdés kivételével - térítésmentes.

(4) 4.000 forint egyszeri költségtérítési díj megfizetése mellett egészségügyi várakozási hozzájárulás adható a kerületi székhelyű vagy telephelyű, tevékenységét az önkormányzattal kötött feladat-ellátási szerződés alapján végző egészségügyi intézmény - vezető által meghatározott - alkalmazottjának.

6. § (1) A rendeletben meghatározott kérelmet a parkolás üzemeltetőnél kell benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell

a) a magánszemély nevét, lakóhelyét, születési helyét és idejét, anyja nevét,

b) a jogi személy megnevezését, székhelyét, telephelyét, cégjegyzékszámát, adóigazgatási számát, nyilvántartási számát, a képviselő nevét és elérhetőségét,

c) a gépjármű üzembentartójának, gyártmányának és típusának megnevezését, gyártási évét, össztömegét, forgalmi rendszámát, műszaki érvényességének végét,

d) a hozzájáruláshoz és a kerületi kedvezményhez való jogosultságot igazoló dokumentumok másolatát.

(3) A kiadott hozzájárulást adó- illetve parkolási díjtartozás esetén vissza kell vonni, és az a tartozás fennállásáig nem adható ki.

(4) Amennyiben az a jogszabály előírásainak megfelel, a parkolás üzemeltető a hozzájárulást azonnal kiadja, ennek tényét az elektronikus rendszerben rögzíti.

(5) A 3. § (13) és az 5. § (4) bekezdése szerint kiadott hozzájárulások száma a tárgyévet megelőzőévben a 3. § (4) bekezdése szerint kiadott hozzájárulások számának legfeljebb 4%-a lehet.

7. § (1) A parkolás üzemeltető a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 9/D. § (7) bekezdésében meghatározott adatokat az ott meghatározott célból és ideig, valamint e rendeletben meghatározott adatokat a rendeletben meghatározott célból és ideig kezeli.

(2) Az adatkezelés célja, hogy a parkolás üzemeltető megállapítsa a kérelmező jogosultságát a várakozási hozzájárulásra vagy kedvezményre, a jogosultság fennállása esetén biztosítsa a kérelmezett várakozási hozzájárulást vagy kedvezményt mind közterületen, mind a más szolgáltatók által üzemeltetett területen, egyértelműen azonosítsa és megkülönböztesse a kérelmezőket és jogosultakat, meghatározhassa a kedvezmények területi hatályát.

(3) Az adatkezelés időtartama - az adatkezelési célokkal összhangban - a várakozási hozzájárulás vagy kedvezmény megállapítása esetén a hozzájárulás vagy kedvezmény megszűnésének vagy megvonásának időpontjától számított 1 év.

8. § Ez a rendelet 2023. január 1. napján lép hatályba.

9. § Hatályát veszti a Józsefváros közigazgatási területén a járművel történő várakozás kiegészítő, helyi szabályozásáról szóló 26/2010. (VI. 18.) önkormányzati rendelet.

1

A bevezető rész szövegét a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdés a) pontja módosította. Hatályos: 2023. február 24-től.

2

A 2. § 2. pontjának szövegét a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének 1. §-a módosította. Hatályos: 2023. február 24-től.

3

Módosította a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata 42/2022. (XII.15.) önkormányzati rendeletének 1.§-a, hatályos 2023. január 1-től.

4

A 3. § (5) bekezdése szövegét a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdés b) pontja módosította. Hatályos: 2023. február 24-től.

5

A 3. § (13) bekezdés a) pontja szövegét a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdés c) pontja módosította. Hatályos 2023. február 24-től.

6

A 3. § (13) bekezdés d) pontját a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte. Hatálytalan: 2023. február 24-től.

7

A 4. § (4) bekezdését a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének 2. §-a iktatta be. Hatályos: 2023. február 24-től.