Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a településterv, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet helyi partnerségi egyeztetésének szabályairól

Hatályos: 2022. 10. 21- 2023. 03. 30

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a településterv, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet helyi partnerségi egyeztetésének szabályairól

2022.10.21.

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet személyi hatálya a helyi partnerségi egyeztetésben részt vevő személyekre terjed ki.

2. § (1) A településfejlesztési terv, a településrendezési terv, a településképi arculati kézikönyv, és a településképi rendelet (a továbbiakban együtt: dokumentum) készítése helyi partnerségi egyeztetés lefolytatása nélkül nem fogadható el, kivéve, ha a dokumentum egyszerűsített eljárásban történő készítése a Kormány által rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet esetén, a veszélyhelyzet következményeinek a felszámolása vagy a további, közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megelőzése miatt indokolt.

(2) A dokumentum módosítása helyi partnerségi egyeztetés lefolytatása nélkül nem fogadható el, kivéve, ha a dokumentum rövid eljárásban történő módosítása

a) magasabb szintű jogszabállyal való összhang megteremtése érdekében történik,

b) elírás javítása, rajzi feldolgozásból, méretarányból adódó pontatlanság javítása érdekében történik,

c) a településképi rendelettel történő összhang megteremtése érdekében történik, vagy

d) a fejlesztési tervben meghatározott fejlesztési céladatokra terjed ki.

3. § (1) A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) a partnerek tájékoztatásának elősegítésére az önkormányzat hivatalos honlapján külön tárhelyet biztosít a helyi partnerségi egyeztetés során keletkező dokumentáció egységes megjelentethetősége érdekében.

(2) A polgármester a helyi partnerségi egyeztetés megindításakor az értelmezéshez szükséges részletezettségű és indokolt esetben alátámasztó munkarészeket is tartalmazó tájékoztatást tölt fel az önkormányzat hivatalos honlapjára, melynek megjelenéséről felhívást tesz közzé az önkormányzat hivatalos honlapján.

(3) A dokumentum készítésével vagy módosításával kapcsolatos helyi partnerségi egyeztetés megindításakor a polgármester a dokumentum tervezetét közzéteszi az önkormányzat hivatalos honlapján.

4. § (1) A településfejlesztési terv és a településrendezési terv (a továbbiakban együtt: településterv) általános eljárásban történő készítésének vagy módosításnak, valamint a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítésének esetén a helyi partnerségi egyeztetés lakossági fórum megtartásával történik. A lakossági fórumot a helyi partnerségi egyeztetés megindításától számított 7 napon belül a polgármester hívja össze, melyről az önkormányzat hivatalos honlapján felhívást tesz közzé.

(2) A településterv egyszerűsített vagy rövid eljárásban történő egyeztetése, valamint a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet módosítása esetén lakossági fórum tartására nem kerül sor, a véleményt – az 5. §-nak megfelelően – papír alapon vagy elektronikusan lehet megtenni.

5. § (1) Véleményt a lakossági fórumon szóban, továbbá a lakossági fórum megtartásának napjától számított 7 napon belül, lakossági fórum hiányában a helyi partnerségi egyeztetés megindításától számított 7 napon belül papír alapon vagy elektronikusan lehet megtenni.

(2) Vélemények:

a) közösségi érdekre vagy jogos magánérdekre kell vonatkoznia,

b) közvetlen összefüggésben kell állnia a tervezettel, és

c) indokolást kell tartalmaznia.

6. § (1) Az 5. § (1) bekezdés szerinti határidő leteltével a helyi partnerségi egyeztetés lezárul.

(2) A partnerek véleményét a települési főépítész táblázatban összegzi. A táblázat tartalmazza a partner nevét, a vélemény teljes tartalmát és az elfogadásra tett főépítészi javaslatot.

(3) Az e rendelet szerinti helyi partnerségi egyeztetésben beérkezett vélemény elfogadásáról és az egyeztetési eljárásban beérkezett véleményről a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott döntéshozó egyidejűleg dönt. A vélemény el nem fogadása esetén a döntést indokolni kell.

(4) A véleményekről szóló döntést és annak indokolását a polgármester a döntéshozatalt követő 7 napon belül az önkormányzat hivatalos honlapján közzéteszi.

7. § (1) A dokumentum elfogadását követő 7 napon belül a polgármester – a települési főépítész közreműködésével – gondoskodik annak közzétételéről az önkormányzat hivatalos honlapján.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott intézkedésről a polgármester felhívást tesz közzé az önkormányzat hivatalos honlapján.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

9. § Hatályát veszti a településfejlesztéssel, a településrendezéssel és a településképpel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 22/2021. (VII. 22.) önkormányzati rendelet.