Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a Polgármester Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban állók díjazásáról és egyéb juttatásairól szóló 46/2014. (XII. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 01

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a Polgármester Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban állók díjazásáról és egyéb juttatásairól szóló 46/2014. (XII. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.01.

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Polgármester Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban állók díjazásáról és egyéb juttatásairól szóló 46/2014. (XII. 12.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1. § A rendelet személyi hatálya kiterjed a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatallal (a továbbiakban: Hivatal) közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselőre és közszolgálati ügykezelőre (a továbbiakban együttesen: köztisztviselő).”

2. § A Rendelet 4. alcímének címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. A köztisztviselőt megillető egyéb juttatások és támogatások

3. § A Rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) A határozatlan időre kinevezett köztisztviselő írásos kérelmére illetményelőleg kifizetése engedélyezhető átmeneti anyagi gondjai enyhítésére.

(2) A köztisztviselőt fizetett szabadidő illeti meg a közigazgatási alap- és szakvizsgára, valamint az ügykezelői vizsgára való eredményes felkészülése érdekében. A szabadidő mértéke közigazgatási alapvizsga és ügykezelői vizsga esetén 3 munkanap, közigazgatási szakvizsga esetén vizsgatárgyanként 5 munkanap, melyet a köztisztviselő a vizsgát megelőzően vehet igénybe.

(3) A Hivatal szakemberszükségletének biztosítása érdekében a munkavégzés mellett feladat- és munkakörében szakirányú iskolarendszerű oktatásban, szakképesítést nyújtó képzésben, illetve nyelvoktatásban résztvevő főfoglalkozású köztisztviselővel tanulmányi szerződést köthet a továbbtanulás támogatása érdekében.

(4) A köztisztviselő jogosult az általa meghatározott fizetési számlához kapcsolódóan bankszámla-hozzájárulásra, valamint az adóévben a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti további szociális, jóléti, kulturális juttatásra, ha annak pénzügyi fedezetét az éves költségvetés biztosítja.

(5) A jegyző a köztisztviselő kérelmére gyermekfelügyeleti támogatás kifizetését engedélyezheti, amennyiben a köztisztviselő a gyermeke gondozása céljából igényelt fizetés nélküli szabadságát megszakítva újra munkába áll, és a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék intézményében időszakos gyermekfelügyelet szolgáltatást vesz igénybe. A támogatás vissza nem térítendő havi juttatásként kerül kifizetésre.

(6) A köztisztviselő szülője, házastársa, élettársa, gyermeke vagy olyan rokona halála esetén, akinek eltartására kötelezett volt, kegyeleti támogatásban részesíthető anyagi gondjai enyhítése érdekében. A kegyeleti támogatás egyszeri, vissza nem térítendő juttatás, melynek összege az illetményalap 300%-ának megfelelő összeg,

(7) A köztisztviselő naptári évenként nettó 75.000 Ft ruházati költségtérítésre jogosult, ha közszolgálati jogviszonya tárgyévet megelőző év július 1. napján, vagy azt megelőzően fennállt. A juttatás kizárólag olyan felsőruházati cikkre vonatkozik, amely elősegíti a kulturált hivatali megjelenést. A munkáltató a tárgyévre járó hozzájárulást egy összegben, legkésőbb tárgyév február 28. napjáig fizeti ki a köztisztviselő részére az általa választott fizetési számlára történő átutalással, fizetési számla hiányában pénzforgalmi számláról történő készpénzkifizetés postai kézbesítése útján.

(8) A távmunkavégzéssel összefüggésben a munkáltató havonta 4.000 Ft/fő/hó rezsiátalányt fizet a köztisztviselő részére, a munkáltató által elrendelt távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatás esetén a távmunkavégzés idejére költségeinek támogatására. A kifizetés negyedévente történik a köztisztviselő részére, az általa választott fizetési számlára történő átutalással, fizetési számla hiányában pénzforgalmi számláról történő készpénzkifizetés postai kézbesítése útján. A rezsiátalányra a munkáltató által elrendelt távmunkavégzés kezdő időpontjától jogosult a köztisztviselő.

(9) Az átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe került köztisztviselő megélhetési költségeinek enyhítésére a munkáltató vissza nem térítendő szociális támogatást nyújt, melynek mértéke legfeljebb bruttó 50.000 Ft. A szociális támogatás ugyanazon személynek a tárgyévben kétszer adható, odaítélésről a jegyző dönt.

(10) Lakhatási kiadásokhoz történő támogatásban részesülhet az a főfoglalkoztatású határozatlan időre kinevezett köztisztviselő, aki albérletben vagy önálló bérletben lakik, és Budapesten nincs beköltözhető ingatlan tulajdona, haszonélvezeti joga, vagy nem önkormányzati bérleményben lakik. Támogatásban az a köztisztviselő részesülhet, akinek a háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem nem éri el a mindenkori minimálbér összegét. A lakhatási támogatás mértéke bruttó 50.000 Ft/hó, melyet a köztisztviselő legfeljebb 1 éven keresztül igényelhet. A támogatás kifizetése minden hónap 15. napjáig történik.”

4. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.