Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a műalkotás és emléktábla állításának rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a műalkotás és emléktábla állításának rendjéről

2023.01.01.

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 109. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén:

a) a közterületen vagy épület homlokzatán történő emléktábla állítására;

b) az Önkormányzat tulajdonában álló közterületen vagy önkormányzati tulajdonú épületen műalkotás elhelyezésére;

c) a nem önkormányzati tulajdonú épületen műalkotás elhelyezésének véleményezésére.

(2) A rendelet szabályait megfelelően alkalmazni kell a jogszerűen felállított műalkotás és emléktábla áthelyezése, szövegének megváltoztatása, felújítása vagy eltávolítása esetén is.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

1. emléktábla: az épület homlokzatára vagy valamilyen hordozófelületre rögzített, egy nézőpontból értelmezhető, jellemzően csak szöveget tartalmazó műalkotásnak nem minősülő alkotás;

2. műalkotás: mindazon művészeti alkotómunka eredményeként létrehozott művészeti alkotás, amelyet nézni, látni lehet, és célja nem valamely konkrét használati funkció kiszolgálása. Műalkotásnak minősül az emléktábla abban az esetben, ha az emléktáblára művészeti alkotás is kerül;

3. nyilvános pályázati eljárás: az Önkormányzat honlapján meghirdetett pályázati eljárás, amelyben az ajánlattevők köre előre meg nem határozható;

4. szakvéleményt adó szervezet: az OMSZI Intézményfenntartó Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

3. A Művészeti és Helytörténeti Tanács feladatai, összetétele, díjazása

3. § (1) A Művészeti és Helytörténeti Tanács (a továbbiakban: Tanács) a 6. § (1) és (2) bekezdése és a 7. § (1), (2) és (4) bekezdése alapján benyújtott kezdeményezést megvizsgálja és

a) az 1. § (1) bekezdés a) és b) pontja szerinti esetben javaslatot tesz a kezdeményezés jóváhagyására vagy elutasítására;

b) az 1. § (1) bekezdés c) pontja szerinti esetben a kezdeményezésről véleményt alkot.

(2) A Tanács tagja:

a) a polgármester;

b) az Önkormányzat főépítésze;

c) a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének (továbbiakban: Képviselő-testület) kultúráért felelős bizottságának elnöke;

d) Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. vezető tisztségviselője vagy az általa kijelölt személy;

e) helytörténész, akinek szakterülete Budapest Főváros VIII. kerülete (a továbbiakban: Józsefváros);

f) művészettörténészi végzettséggel rendelkező személy;

g) grafikus;

h) szobrászművész.

(3) A Tanács (2) bekezdés e)-h) pontja szerinti tagjait 2 év határozott időre a polgármester nevezi ki.

(4) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a Tanács (2) bekezdés e)-h) pontja szerinti tagját ülésenként 35.000 Ft tiszteletdíj illeti meg. A Tanács működésének költségeinek fedezetét a Képviselő-testület a tárgyévi költségvetési rendeletében biztosítja.

(5) A Tanács működését és döntéshozatalának rendjét ügyrendjében szabályozza.

4. Műalkotás és emléktábla elhelyezésével kapcsolatos közös rendelkezések

4. § (1) Műalkotás és emléktábla elhelyezésének célja:

a) Józsefváros, a magyar történelem, illetve Európa történelme és az egyetemes történelem szempontjából jelentős személy; közösség vagy esemény tisztelete, emlékének megőrzése vagy felelevenítése;

b) az érintett terület esztétikai értékének növelése;

c) az érintett területen lévő funkciók hangsúlyozása;

d) a helyi identitás erősítése;

e) a társadalmi kérdésekre, problémákra való figyelem felhívása;

f) a turisztikai vonzerő növelése;

g) a természeti értékek hangsúlyozása.

(2) Természetes személyről legkorábban halála után 2 évvel állítható műalkotás.

5. § Műalkotás vagy emléktábla nem helyezhető el, ha

a) nem felel meg a 4. § (1) bekezdésében foglalt céloknak;

b) a kulturális örökség védelméről szóló törvény szerinti előírást sért;

c) balesetveszélyes;

d) a környezetet károsíthatja;

e) elhelyezését az eljáró hatóság műemléki bejelentési eljárás keretében megtiltotta.

5. Emléktábla elhelyezésének eljárásrendje

6. § (1) Az 1. § (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben emléktábla elhelyezését az 1. melléklet szerinti kérelem, valamint a (2) bekezdésben felsorolt mellékletek Önkormányzatnak történő hiánytalan benyújtásával kezdeményezheti természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.

(2) A kezdeményezésnek az alábbi mellékleteket kell tartalmaznia:

a) az emléktábla:

aa) helyszínének pontos megjelölését homlokzati rajzon vagy fotón bejelölve;

ab) méretét és anyagának leírását;

ac) látványtervét.

b) a megörökíteni kívánt személy, szervezet munkásságának, életútjának vagy a megörökíteni kívánt eseménynek a rövid leírását;

c) pénzügyi támogatás igénylése esetén a kezdeményező által vállalt önrész összegének feltüntetését;

d) az Önkormányzat tulajdonának kivételével az érintett ingatlan valamennyi tulajdonosának, vagy a társasház közgyűlésének írásbeli hozzájárulását.

(3) A Nyelvtudományi Kutatóközpont, a műalkotás szövegezésének helyességéről szóló igazolásának beszerzéséről a polgármester gondoskodik, melyet a Tanács az eljárása során köteles figyelembe venni.

(4) Ha a kezdeményezés nem felel meg az (1) és (2) bekezdésben foglalt követelményeknek, az Önkormányzat a kezdeményezés beérkezésétől számított 15 napon belül legfeljebb 30 napos határidővel hiánypótlásra hívja fel a kérelmezőt.

(5) A Tanács javaslata alapján az emléktábla elhelyezéséről a Képviselő-testület dönt.

6. Műalkotás elhelyezésének eljárásrendje

7. § (1) Az 1. § (1) bekezdés b) és c) pontja szerinti esetben műalkotás elhelyezését az 1. melléklet szerinti kérelem, valamint a (2) és (4) bekezdésben felsorolt mellékletek Önkormányzatnak történő hiánytalan benyújtásával kezdeményezheti természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.

(2) A kezdeményezésnek az alábbi mellékleteket kell tartalmaznia:

a) a műalkotás:

aa) helyszínének pontos megjelölését helyszínrajzon bejelölve;

ab) méretét és anyagának leírását;

ac) fotóját, illetve látványtervét.

b) a megörökített vagy megörökíteni kívánt személy, szervezet munkásságának, életútjának vagy a megörökíteni kívánt eseménynek a rövid leírását;

c) az elhelyezéshez szükséges pénzügyi támogatás igénylése esetén a kezdeményező által vállalt önrész összegének feltüntetését;

d) az Önkormányzat tulajdonának kivételével az érintett ingatlan valamennyi tulajdonosának, vagy a társasház közgyűlésének írásbeli hozzájárulását.

(3) Az 1. § (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben a polgármester gondoskodik a szakvéleményt adó szervezet szakvéleményének és a Nyelvtudományi Kutatóközpont, a műalkotás szövegezésének helyességéről szóló igazolásának beszerzéséről melyeket a Tanács az eljárása során köteles figyelembe venni.

(4) Az 1. § (1) bekezdés c) pontja szerinti esetben a kezdeményezésnek tartalmaznia kell a szakvéleményt adó szervezet szakvéleményét és a Nyelvtudományi Kutatóközpont, a műalkotás szövegezésének helyességéről szóló igazolását, amelyet a Tanács az eljárása során köteles figyelembe venni.

(5) Ha a kezdeményezés nem felel meg az (1), (2) és (4) bekezdésben foglalt követelményeknek, az Önkormányzat a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül legfeljebb 30 napos határidővel hiánypótlásra hívja fel a kérelmezőt.

8. § (1) A műalkotás elhelyezésével kapcsolatban az Önkormányzat társadalmi egyeztetést tart az Önkormányzat honlapján közzétett hirdetmény szerint, mely minden esetben tartalmazza:

a) a társadalmi egyeztetés részleteit;

b) a javaslatok, észrevételek beküldésének módját és határidejét és;

c) az elhelyezendő műalkotás helyszínét, méreteinek és anyagának leírását és fotóját, illetve látványtervét.

(2) Az (1) bekezdés szerinti társadalmi egyeztetés kiírásáról a polgármester dönt.

(3) A társadalmi egyeztetés során beérkezett észrevételek összefoglaló táblázatát az Önkormányzat a honlapján közzéteszi.

9. § (1) Az 1. § (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben a társadalmi egyeztetés eredményének figyelembevételével és a Tanács javaslata alapján a műalkotás elhelyezéséről a Képviselő-testület dönt.

(2) Az 1. § (1) bekezdés c) pontja szerinti esetben a társadalmi egyeztetés eredményének figyelembevételével és a Tanács javaslata alapján a műalkotás elhelyezését a Képviselő-testület véleményezi.

10. § Amennyiben nem áll rendelkezésre az elhelyezni kívánt műalkotás, annak megtervezésére, elkészítésére az Önkormányzat nyilvános pályázatot ír ki. Ebben az esetben a pályázati kiírás tartalmazza a társadalmi egyeztetés és a pályamunkák elbírálásának rendjét.

7. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2023. január 1. napján lép hatályba.