Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 31/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 20- 2023. 11. 15

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 31/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.10.20.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. mellékletében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a bérlők és a bérbeadók településen működő érdekképviseleti szervezete véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. § § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 31/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: lakásrendelet) 26. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Amennyiben a határozatlan idejű bérleti szerződéssel rendelkező bérlő alacsonyabb komfortfokozatú, kisebb alapterületű, kevesebb szobaszámú vagy más okból kisebb értékű cserelakást kap, a cserelakás lakhatóvá tételéről a bérbeadó és a bérlő közötti megállapodás, valamint a rendelkezésre álló lakások szerint

a) a bérbeadó gondoskodik, és a bérbeadó szervezet részére birtokba adott és a lakhatóvá tett cserelakás forgalmi értékkülönbözetének 50%-át a bérlő részére a bérbeadó szervezet bérleti díjba történő beszámítással megtéríti, vagy

b) beruházási megállapodással a bérlő gondoskodik, mely esetben a bérleti jogviszony megszüntetésével érintett lakás és a cserelakás forgalmi értékkülönbözetének 50%-át a bérbeadó szervezet a beruházási megállapodás megkötésétől számított 15 napon belül téríti meg.”

2. § A lakásrendelet 58. §-a helyébe a következő rendelkezés lép, és a 33. alcíme a következő 58/A. §-sal egészül ki:

„58. § (1) A méltányolható lakásnagyság figyelembevétele mellett, a nem piaci lakbérű lakás bérlője kérelmére, a bizottság hozzájárulásával bővítés céljából használatba adható a bérelt lakással szomszédos lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség. A lakásbővítés bérlő általi elvégzése fennálló bérleti jogviszony és jövőben létesítendő bérleti jogviszony esetén is kezdeményezhető.

(2) Az (1) bekezdés szerinti használatba adás során a használati megállapodás megkötésekor a bérlőnek vállalnia kell a műszaki egyesítéssel, bővítéssel kapcsolatos eljárás és a munkálatok költségét.

(3) A használati megállapodást használati díjfizetés megállapítása nélkül, az építési-kivitelezési munkálatok befejezéséig, de legfeljebb 1 évre kell megkötni.

(4) A bérbeadó szervezet a lakásbővítés befejezésekor módosítja a bérleti szerződést a munkálatok szabályos elvégzéséről szóló jegyzőkönyv alapján.

(5) A bérlő köteles a munkálatok elvégzéséhez szükséges hatósági engedélyeket beszerezni és felelős a munkálatok szabályszerű megvalósításáért.

(6) A (2) bekezdés szerinti használati megállapodást a bérbeadó szervezet a bérlő kérelmére további 1 évvel meghosszabbíthatja.

58/A. § Nem jogosult lakásbővítésre az, akinek szociális lakbér került megállapításra.”

3. § A lakásrendelet 61. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bérbeadó beruházási megállapodást köthet

a) a pályázat feltételei szerint a nyertes pályázóval,

b) a bérlőkijelölési jogot alapító döntés szerint a bérlőkijelölési jog jogosultjával, illetve az általa megjelölt személlyel,

c) a bérlővel

ca) a Lakás tv. 15. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott átalakítási, korszerűsítési munkálatokra a 62. § szerinti bérbeszámítással, vagy

cb) a Lakás tv. által a bérbeadó kötelezettségi körébe rendelt, a c) pont ca) alpontjába nem tartozó műszaki munkálatokra,

d) az 58. § szerinti bővítés esetében,

e) pályázaton kívüli minőségi csere esetében,

f) a lakás 84. § szerint történő lakhatásra alkalmassá tétele esetében.”

4. § A lakásrendelet 79. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az a bérlő, és az az önkényes lakásfoglalónak nem minősülő jogcím nélküli lakáshasználó, aki a kérelem benyújtását megelőző hónapban eleget tett az adott havi lakbér- vagy használati díj-, és a kapcsolódó külön szolgáltatási díj-, valamint valamennyi szolgáltató felé fizetendő közműszámla-fizetési kötelezettségének, kérelmére a fennmaradó hátralékra legfeljebb 58 havi részletfizetésre jogosult.”

5. § A lakásrendelet 81. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A még fennálló tartozás teljes összege kamattal növelten egy összegben esedékessé válik, amennyiben a bérlő vagy a jogcím nélküli lakáshasználó

a) a részletfizetési megállapodás, illetve a vállalt adósságtörlesztés bármely esedékes részletének megfizetését 90 napot meghaladóan elmulasztja,

b) és a szociális szolgáltató által megkötött hátralékrendezésre vonatkozó együttműködési megállapodás felmondásra kerül, vagy

c) szabálytalan közműhasználatot, jogtalan áram- vagy gázvételezést valósít meg.”

„81/A. § (1) Ugyanaz a bérlő vagy a jogcím nélküli lakáshasználó legfeljebb négy részletfizetési megállapodást köthet.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt szabály alkalmazása során az (1) bekezdés hatályba lépését megelőzően megkötött részletfizetési megállapodást nem kell figyelembe venni.”

7. § A lakásrendelet 84. §-a helyébe a következő rendelkezés lép, és a 40. alcíme a következő 84/A. §-sal egészül ki:

„84. § (1) Amennyiben a lakbér meg nem fizetése miatt jogcím nélkülivé vált lakáshasználó az elmaradt lakbér-, lakáshasználati és a kapcsolódó külön szolgáltatási díjhátralékát egy összegben megfizetni nem tudja, és vele szemben a tartozáson kívül más felmondási ok nem áll fenn, akkor a tartozását a bizottság döntése alapján és megfelelő lakás rendelkezésre állása esetén úgy is teljesítheti, hogy kisebb alapterületű, alacsonyabb komfortfokozatú, kevesebb szobaszámú vagy más okból kisebb értékű cserelakást kap és a bérbeadó a két lakás forgalmi értékkülönbözetének 50%-át megtéríti.

(2) Amennyiben a megtérítés a tartozás teljes összegét nem fedezi, abban az esetben a bérbeadó szervezet annak fennmaradó részére, legfeljebb 36 hónap időtartamra részletfizetési megállapodást köt.

(3) Amennyiben a megtérítés meghaladja a jogcím nélküli lakáshasználó előző lakással kapcsolatos tartozásának összegét, a bérbeadó a tartozással csökkentett összegű térítési díjat a fizetendő lakbérbe beszámítja.

(4) A cserelakás lakhatóvá tételéről megállapodásuk, valamint a rendelkezésre álló lakások szerint

a) a bérbeadó gondoskodik, mely esetben a bérbeadó szervezet részére birtokba adott és a lakhatóvá tett cserelakás forgalmi értékkülönbözetének 50%-át, vagy

b) beruházási megállapodással a bérlő gondoskodik, mely esetben bérbeadó a bérleti jogviszony megszüntetésével érintett lakás és a cserelakás birtokba adásának időpontja szerinti forgalmi értékkülönbözetének 50%-át veszi figyelembe.

(5) A bérlő az (1) bekezdés alkalmazása esetében a lakást 3 évig nem cserélheti el.

84/A. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakás önkényesnek nem minősülő jogcím nélküli lakáshasználójának 500.000 forintot meghaladó, közmű szolgáltató felé fennálló tartozását a bérbeadó szervezet és a szociális szolgáltató közös javaslatára a bizottság döntése alapján a bérbeadó szervezet e §-ban foglaltak szerint átvállalhatja.

(2) A bérbeadó szervezet az (1) bekezdés szerinti jogcím nélküli lakáshasználóval a 78. és 79. § szerinti részletfizetési megállapodást köt, melyben további feltételként a jogcím nélküli lakáshasználó vállalja

a) a szociális szolgáltató által nyújtott hátralékkezelési tanácsadáson való részvételt,

b) a megállapodás aláírásával egyidejűleg az első havi részlet megfizetését,

c) a havi lakásfenntartással kapcsolatos fizetési kötelezettségek teljesítését, és

d) a gáz-, illetve áramszolgáltató felé fennálló tartozás átvállalása esetén kártyás mérőóra felszerelését és a felszerelés költségének viselését.

(3) A részletfizetési megállapodás megkötésével egyidőben a bérbeadó szervezet használati szerződést köt, a használati szerződésre a 80. és 81. §-t kell alkalmazni.

(4) Az (1) bekezdés szerinti tartozást a bérbeadó szervezet a megállapodás aláírását követő 15 napon belül a közmű szolgáltató felé egyösszegben rendezi.”

8. § (1) A lakásrendelet 96. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A pályázati kiírást az éves lakásgazdálkodási terv alapján kell előkészíteni. A pályázatot e rendelet, valamint az önkormányzat versenyeztetési szabályairól szóló rendelkezései szerint kell lebonyolítani.”

(2) A lakásrendelet 96. § (4) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell)

„e) a műszaki munkák becsült költségét, a kivitelezési határidőt és a költségek viselésének rendjét, ha a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotának helyreállítása a bérlő kötelezettsége,”

(3) A lakásrendelet 96. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A pályázati eljárás lebonyolítóját a benyújtott pályázat tartalma tekintetében titoktartási kötelezettség terheli. A pályázati eljárás lebonyolítójának a benyújtott pályázatot formai és jogosultsági ellenőrzés érdekében meg kell vizsgálnia.”

(4) A lakásrendelet 96. § (9)-(11) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(9) Érvénytelen a formailag érvényes pályázat, amennyiben

a) a pályázat a pályázóra vagy az együtt költöző személyre vonatkozó, az egyedi pályázati felhívásban meghatározott kizáró ok ellenére került benyújtásra,

b) a pályázati adatlapon feltüntetett adatot és nyilatkozatot igazoló irat a pályázati kiírásban meghatározott jogvesztő határidőn belül nem kerül benyújtásra,

c) a benyújtott irat a pályázati adatlapon szereplő adattal, nyilatkozattal ellentétes, továbbá a benyújtott irat eredetisége, tartalma valótlannak bizonyul, vagy

d) a benyújtott iratanyag vagy a pályázó nyilatkozata a bérbeadó szervezet felelős őrzésében levő iratanyagban – különös tekintettel a vagyoni és jövedelmi viszonyokra vonatkozó – fellelhető nyilatkozat vagy igazolás tartalmával ellentétes.

(10) A (9) bekezdés c) és d) pontját jogtalan előnyszerzés céljából megvalósító pályázó a valótlan adatközlés megállapításától számított 1 éven belül az önkormányzat lakáspályázatán nem tehet érvényes ajánlatot.

(11) Az érvényes pályázatokat a pályázati felhívásban közzétett értékelési szempontok alapján pontszám szerint kell sorrendbe állítani.”

(5) A lakásrendelet 96. § (15) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(15) A bizottság döntését követő 10 munkanapon belül értesíteni kell a pályázókat a pályázat eredményéről. Az értesítésben 15 munkanapos határidő megjelölésével fel kell hívni a nyertest az óvadék megfizetésére, valamint fel kell kérni a bérleti vagy a használati szerződés megkötéséhez szükséges iratok, igazolások benyújtására.”

(A lakáskiürítést elrendelő jogerős döntést végrehajtani – amennyiben jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik – október 1. és április 30. napja között kizárólag abban az esetben lehet, ha)

„e) bizonyíthatóan egyetlen személy sem lakja életvitelszerűen a lakást.”

10. § (1) A lakásrendelet 99. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Bérbeadói hozzájárulással kapcsolatos elutasító döntés esetén, amennyiben a kérelmező a döntést sérelmezi, úgy felülvizsgálati kérelemmel a bizottsághoz fordulhat az (1) bekezdésben foglaltak szerint.”

(2) A lakásrendelet 99. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Amennyiben az (5) bekezdés szerinti kifogásnak a bérbeadó szervezet úgy ad helyt, hogy megállapítja, hogy a pályázó által megjelölt valamely lakásra tekintettel a pályázó érte el a legmagasabb pontszámot, a bérbeadó szervezet javaslatára a bizottság dönt arról, hogy az érintett pályázóval a bérbeadó szervezet bérleti jogviszonyt létesít az érintett lakással megegyező vagy ahhoz hasonló paraméterű másik lakásra.”

11. § A lakásrendelet

a) 7. § (2) bekezdés a) pontjában a „lebonyolítja” szövegrész helyébe a „lebonyolíthatja” szöveg,

b) 10. § (5) bekezdésében a „(7) bekezdésben” szövegrész helyébe a „(6) bekezdésében” szöveg,

c) 24. § (1) bekezdés a) pontjában a „pályázati úton” szövegrész helyébe az „a minőségi csere pályázat nyertesének” szöveg,

d) 49. § (2) bekezdés nyitó szövegrészében a „bérbeadó szervezethez” szövegrész helyébe a „Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatalhoz (a továbbiakban: polgármesteri hivatal)” szöveg,

e) 49. § (3) bekezdésében és 51. §-ában a „bérbeadó szervezet” szövegrész helyébe a „polgármesteri hivatal” szöveg,

f) 57. § (3) bekezdés nyitó szövegrészében az „lakás” szövegrész helyébe a „(2) bekezdésben foglalt esetben a lakás” szöveg,

g) 69. § (3) bekezdésében a „birtokvédelmi” szövegrész helyébe a „hatósági” szöveg,

h) 76. § (4) bekezdésében a „Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal” szövegrész helyébe a „polgármesteri hivatal” szöveg,

i) 77. § (1) bekezdés c) pontjában a „másik lakás” szövegrész helyébe a „a 84. § szerinti cserelakás” szöveg,

j) 78. § (1) bekezdésében az „és hátralékkiegyenlítő” szövegrész helyébe a „támogatás” szöveg,

k) 98. § (2) bekezdésében az „a)-c) pontja” szövegrész helyébe az „a)-c) és e) pontja” szöveg

lép.

12. § Hatályát veszti a lakásrendelet

b) 28. § (2) bekezdésében az „azzal, hogy a megállapított pénzbeli térítés összegéből le kell vonni a bérlő lakással kapcsolatos tartozásait és a lakás felújításával, karbantartásával kapcsolatban a bérlőt terhelő – általa nem teljesített – kötelezettségek pótlásával felmerülő költségeket” szövegrész.

13. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdés kivételével – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 11. § d), e), h) és j) pontja 2023. november 15-én lép hatályba.