Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2013. (V. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről

Hatályos: 2013. 05. 15
a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
A Rendelet újraalkotására az alábbi indokok miatt került sor (a rendelet szakaszainak és bekezdéseinek sorrendjében)
A településfejlesztéssel, a településrendezéssel és az építésüggyel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2012. évi CLVII. törvény úgy módosítja az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII törvényt (továbbiakban: Étv.), hogy új eljárásokat vezet be, illetve ezek lefolytatására ad lehetőséget a polgármesternek. Ezek közé tartozik a településképi véleményezés is, melynek alapja a helyi tervtanács vagy a főépítész véleménye. Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 14. §.(2) bek. szerint az építésügyi hatóság a polgármester véleményét „jogszabályon alapuló bizonyítékként veszi figyelembe”. Az új eljárással így a polgármester és rajta keresztül a helyi építészeti-műszaki tervtanács és a főépítész településkép formáló szándéka jobban érvényesülni tud.
1. Az Étv. fenti jogszabály általi módosítása alapján megszűnt a Fővárosi Tervtanács, ugyanis a módosítás alapján csak a kerületi önkormányzatok kapnak lehetőséget tervtanácsot működtetni (Étv. új. 62§ (6) bek.). Ennek megfelelően kell kialakítani a véleményezendő építési tevékenységek körét. A korábban a fővárosi tervtanács határkörébe tartozó tervek tárgyalása esetén a kerületi Önkormányzat megkeresi a Fővárosi Önkormányzat illetékes ügyosztályát, hogy delegáljon egy tagot a kerületi tervtanács aktuális ülésére. Szintén ezen kormányrendelet a területi tervtanácsok hatáskörébe utalja a műemlékeken és a műemléki jelentőségű területeken végzett építési tevékenységekkel kapcsolatos építési engedélyezési eljárásokhoz kapcsolódó tervek véleményezését. A műemléki környezetben megvalósuló építési tevékenységek esetén azonban nem történt meg ez a kijelölés, így ezek a kerületi tervtanácsok hatáskörébe tartoznak. A szakmaiság megfelelő biztosítása érdekében a kerületi Önkormányzat megkeresi a Budapest Főváros Kormányhivatala V. Kerületi Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala Örökségvédelmi Osztályt, illetve ennek mindenkori jogutódját, hogy delegáljon tagot a kerületi tervtanács következő ülésére.
1. (1) A tervtanács hatáskörébe utalt tevékenységek összessége. Azon nagyobb beruházások vizsgálatát végzik, melyben a főépítész egy személyben nem dönthet.
(2) Konzultatív tervtanács megtartására feljogosító rendelkezés.
(3) A főépítész hatáskörébe utalt tevékenységek összessége.
(4) Főépítészi hatáskörbe utalt esetekben, a kérdéses ügyekben tervtanácsi véleményt kérhet a főépítész.
1. (1) – (8) Részletezi a tervtanács működésének szabályait, összetételét.
1. (1) – (2) A tervtanács finanszírozását állapítja meg.
1. (1) A Tervtanácshoz benyújtandó építészeti-műszaki dokumentációnak munkarészeit részletezi, azok formai követelményeit állapítja meg.
2. (1) – (8) A tervtanácsi eljárásban elkülönül egymástól a konzultatív, főépítészi véleményt támogató véleményezési eljárás és a településképi véleményezési eljárás keretében lefolytatott tervtanácsi véleményezés, mert az utóbbi esetben közvetlenül befolyásolja más, építésügyi hatósági eljárások kimenetelét. A szigorú, pontos időpontokat rögzítő eljárásrend a kormányrendeletben megszabott 15 napos határidő betarthatósága miatt került kialakításra.
1. (1)-(3)A tervtanácsi ülések és a jegyzőkönyvezés szabályait részletezi. A tervtanácsi vélemény tartalmát a magasabb szintű jogszabály tartalmazza, ezért nem részletezzük itt.
1. A helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 51/2011.(IX.19.) számú rendeletet jelen rendelet hatályon kívül helyezi, annak helyébe lép.