Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2013. (V. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 66/2012. (XII.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 05. 27

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2013. (V. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2013.05.27.
a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 66/2012. (XII.13.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
1. §
A lakások és a helyiségek bérbeadására és elidegenítésére más önkormányzati rendeletek vonatkoznak, melyek alkalmazása elsődleges, és a Rendelet csak annyiban alkalmazható, amennyiben a másik rendelet nem szabályoz.
2. §
A Kormányhivatal törvényességi felhívása alapján hatályon kívül helyezendő ezen szakasz, azonban a versenytárgyalás a költségelvű és szociális alapú bérbeadás esetén nem releváns.
3. §
Az új (3) bekezdés az Mötv-vel való fokozott összhangot szolgálja annak érdekében, hogy a tulajdonosi jog gyakorlása és az önkormányzati feladatok és célok ellátása között egyértelmű és kifejezett kapcsolat legyen.
4. §
A vagyonkimutatás ezen rendelet mellékletét képezi.
5. §
Helyiség bérbeadása esetére a vagyonkataszterben szereplő érték az irányadó, mindez időben megrövidíti a döntéshozatalt és pénzügyi többlet kiadás sem merül fel.
6. §
Előfordulhatnak olyan esetek, hogy nem jelen időpontban megállapított forgalmi értéket kell megállapítani, és ennek szempontjait a Feleknek meg kell határozni.
7. §
A Kormányhivatal törvényességi felhívásának eredményeképpen módosult, mely szerint csak elidegeníthető vagyon átruházásáról lehet szó.
8. §
A szakaszt javasolt kiegészíteni azzal, hogy nemcsak a megkötésre, hanem a módosításra is kiterjedjen a tulajdonosi joggyakorló hatásköre.
9. §
és 10. §
Egyes, ritkán alkalmazott önkormányzati hatáskörök eddig nem kerültek nevesítésre a vagyonrendeletben. Az új rendelkezések ezen ügyekben a hatáskör gyakorlásának rendjét egyértelműen szabályozzák.
11. §
és 13. §, 14. §
A peres és peren kívüli szabályokat eddig a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló önkormányzati rendelet szabályozta. Tekintettel arra, hogy ezen esetekben önkormányzat vagyonáról való döntés születik, indokolt e rendeletben szabályozni. A megbízott gazdasági társaság a megbízási szerződés alapján több ezer peres és peren kívüli eljárást folytat, melynek ügyvitelét jelentősen megnehezítené, ha az eljárás minden szakaszában a hatáskörrel rendelkező szerv döntését kellene kérni. Mindezek ellenére javasolt fenntartani azon jogot a megbízott gazdasági társaság részére, hogy egyedi ügyekben – amennyiben indokoltnak tartja – a tulajdonosi joggyakorló elé vigye az ügyet döntésre.
12. §
A rendelet pontosítása szükséges a közútkezelői hozzájáruláshoz kapcsolódó tulajdonosi hozzájárulás körében.
15. §
A követelésekről való lemondások esetében szükségessé vált olyan jogcímek nevesítése is, amelyek az önkormányzati céloknak és feladatoknak jobban megfelelnek és rugalmasabbá teszik ezen jogintézmény alkalmazását azzal, hogy az Mötv-vel való összhang hangsúlyozásra kerül.
16. §
A 100%-ban önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok alapítói hatáskörét pontosítja.
17. §
Technikai jellegű változtatás javasolt a társasházak közgyűlésén való részvételről.