Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 52/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2014. évi átmeneti gazdálkodásáról

Hatályos: 2014. 01. 01

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 52/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2014.01.01.
a 2014. évi átmeneti gazdálkodásáról
Végső előterjesztői indokolás
1. §
Felhatalmazást kap a Polgármester az Önkormányzat bevételeinek beszedésére és a jogszabályban előírt kiadások teljesítésére az érvényes szerződések, megállapodások alapján.
A költségvetési szervek kötelesek a költségvetési szerv feladatkörében ellátott szolgáltatások ellenértékének, a térítési díjaknak a beszedésére, mely egyben az átmeneti időszakban a kiadásaikat is finanszírozza a fenntartói támogatáson kívül.
A Polgármester felhatalmazást kap az ellenőrző szervezetek határozataiban, bírósági végzésben meghatározott fizetési kötelezettségek teljesítésére a mulasztás elkerülése érdekében.
2. §
A költségvetési szervekre általánosan, a működési kiadások tejesítésére vonatkozó szabályozás jelenik meg, milyen korlátozással, mennyi kiadás teljesíthető az átmeneti időszakban.
Költségvetési szervekre konkrétan határozza meg, hogy a dologi működési kiadásokra milyen korlátozás érvényesül, mennyi összeg fordítható a kiadásokra.
Önkormányzati feladatellátásra vonatkozóan címrendenként, cím csoportonként határozza meg, hogy milyen és mennyi kifizetés teljesíthető az átmeneti időszakban.
3. §
A költségvetési szervekre és az önkormányzati feladatellátásra vonatkozóan szabályozza, hogy a felújításokra, felhalmozásokra kizárólag az áthúzódó kötelezettségvállalásokra, valamint a Képviselő-testület által előző években vállalt, de a 2014. évet érintő kötelezettségvállalásokra teljesíthető kiadás.
A szociális jellegű kiadások az átmeneti időszakban csak a jogszabályokban meghatározottak szerint fizethetők ki.
4. §
Az Önkormányzat nonprofit gazdasági társaságainak támogatási előlegét határozza meg az átmeneti időszakban, ami a működőképességet, feladatellátást biztosítja.
5. §
Felhatalmazást ad a Polgármesternek az előző években benyújtott, de még le nem zárult pályázatok önrészének biztosítására, valamint a hitelek, váltó törlesztésére, a kamatok fizetésére.
Meghatározza a tisztségviselők és bizottságok kereteinek átmeneti összegét.
Felhatalmazza a Polgármestert a LÉLEK-Program adományainak elfogadására és adomány program szerinti felhasználására.
Meghatározásra kerül, hogy az átmeneti időszakban a társasházaknak milyen támogatás, kölcsön, mennyi összeg erejéig adható, valamint mennyi összeg használható fel életveszély elhárításra, gázhálózat cserére.
Felhatalmazza a Polgármestert a projektekhez szükséges források biztosítására, a 2013. évi szabad pénzmaradvány terhére az önkormányzati rendeletben meghatározott feladatokra történő biztosítását.
6. §
A 2013. évi feladattal terhelt pénzmaradvány szabad pénzmaradvánnyá történő válásának szabályait tartalmazza, valamint azokat az eseteket, hogy a szabad pénzmaradványra mely feladatok esetében vállalható kötelezettség. Meghatározásra kerül, hogy a 2013. évi szabad pénzmaradvány felhasználásáról, valamint a 2014. évi költségvetés terhére történő előzetes kötelezettség vállalásokról az önkormányzati rendeletben szabályozottakon kívül kizárólag a Képviselő-testület dönthet.
7. §
Nemzetiségi önkormányzatok működési kiadásaira felhasználható összeget szabályozza.
8. §
A Képviselő-testület hatáskörének meghatározása azokban az ügyekben, amelyek az átmeneti gazdálkodásról szóló önkormányzati rendeletben nem kerültek szabályozásra.
9. §
Hatályba léptető és hatályát vesztő rendelkezések.