Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013. (II. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 24/2009. (V. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 02. 07

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013. (II. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

2013.02.07.
a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 24/2009. (V. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A módosító rendelet a következők szerint változtat a 24/2009. (V.21.) önkormányzati rendelet jelenlegi szabályain.
Az 1. §, a 2. §, 3. §, 7. §, 9. §, és 13. § esetében a jogszabály-szerkesztési elveknek megfelelő szövegezés miatt vált szükségessé a módosítás.
Fentieken túlmenően a 3. §-ban szabályozásra kerül az alkalmi árusítások pontos megnevezése (karácsony-szilveszter, nőnap, húsvét, március 15-i ünnepség, halottak napja), illetve ki is egészül a március 15-i ünnepséggel és a halottak napjával, tekintettel arra, hogy a tapasztalat azt mutatja, a kerületi lakosság igényt tartana több alkalmi árusítási lehetőségre a kerületben.
A 3. § további módosításának indoka, az alaprendelet 2. § (4) bekezdés e) és j) pontjában található duplázódás megszüntetése.
A 4. § és a 10. §-ban a döntésre feljogosított bizottság megnevezése került pontosításra.
Az 5. § egy olyan fordulattal egészíti ki az alaprendelet 3. § (3) bekezdésének b) pontját, mely közterület-használati engedély kérésének esetében nincs mérlegelési jogköre a Bizottságnak, azt ki kell adni, ezért a polgármester hatáskörébe javasolt vonni az alaprendelet 8. §-a alapján díjmentességben részesülő eseteket.
A 6. § a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény IV. fejezetén alapul, melynek 35/B. § (7) bekezdése feljogosítja a rendeletet alkotó Képviselő-testületet, hogy hatáskörét a polgármesterre ruházza át. A törvényben meghatározott szoros határidők miatt javasolt a polgármesterre átruházni a törvényben meghatározott feladatokat.
A 2004. évi II. törvény 35/A. § (4) bekezdése felhatalmazza a települési önkormányzat képviselő-testületét, hogy rendeletében mentességet vagy kedvezményt állapítson meg a meghatározott időtartamot vagy területmértéket el nem érő, valamint a közérdekű célokat szolgáló (különösen oktatási, tudományos és ismeretterjesztő témájú) filmalkotások forgatásához szükséges közterület-használat díjával összefüggésben. Indokoltnak látja az Ügyosztály kedvezmény nyújtását a tudományos, ismeretterjesztő filmalkotások forgatása esetén, illetve az olyan forgatások esetén, ahol az igénybeveendő terület mértéke a 20 m2-t nem haladja meg, valamint az egy hónapon belül a 2 naptári napot el nem érő forgatások esetén. Ezeken kívüli esetekben a törvény mellékletében megállapított díjak illetik meg az Önkormányzatot. A kedvezmények körét jelen rendeletmódosítás 12. §-a tartalmazza.
A 7. §-ban az Ügyosztály nevének pontosítása történt meg.
A 8. §-ban az alkalmi árusításokra való visszahivatkozás történt meg.
Az alaprendelet lehetőséget biztosít arra, hogy amennyiben a közterület-használat fizető parkolóhely elfoglalásával jár, abban az esetben a fizetendő díjnak el kell érnie az 1 órai parkolási díj és a díjköteles időszak szorzatát naponta, és nem a rendelet mellékletében található díjtáblázat alapján kell számolni a díjat. Ezen lehetőség a filmalkotások forgatása esetében a törvényre való tekintettel nem lehetséges, abban az esetben a rendelet 11. §-ában (alaprendelet 6. § (2d)) foglaltakat kell alkalmazni.
A 12. §-ban újraszabályozásra került az alaprendeletben foglalt méltányossági okokból történő csökkentés esetei. Egyrészt kiegészült a h)-j) pontokkal, másrészt a csökkentésen kívül az elengedést is lehetővé teszi, tekintettel arra, hogy a Bizottság több esetben hozott már ilyen irányú döntést.
A 13. § az alaprendeletben szabályozott díjfizetés alóli mentesség körét bővíti ki, úgy, hogy az önkormányzati költségvetési szervek részére díjmentességet ad, tekintettel arra, hogy azok feladatkörükben eljárva az Önkormányzat illetve a lakosság érdekében végzik tevékenységüket.
A 14. § a főváros területén történő feladatváltozások során bekövetkezett változásokat aktualizálja.
A 15. § a társhatóságok, az engedélyezéshez kapcsolódó ügyosztályok körét bővíti.
A 16. § a jogorvoslati lehetőséggel kapcsolatos adminisztratív jellegű szabályozást pontosítja.
A 17. § az alaprendelet 1. mellékletét módosítja oly módon, hogy kiegészül a turisztikailag kiemelt területek körével, melyre felhatalmazást a 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdése ad. Ezen területek közé javasoljuk feltüntetni a Palotanegyedet, ahol számos műemlék illetve műemlék jellegű épület található.
A 18. § a 2. mellékletet képező díjtáblázatot egészíti ki egy új 4. g. ponttal, a zászlók után fizetendő díjakkal.