Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2013. évi költségvetésről

Hatályos: 2013. 02. 22

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2013.02.22.
a 2013. évi költségvetésről
Végső előterjesztői indokolás
Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. évi költségvetéséről szóló rendelet tervezete Az Alaptörvény, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény, Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet előírásain alapuló. A rendelettervezet szerkezete a jogszabályi előírásokat követi. Tartalmazza a címrendet, címrend szerint az önkormányzat bevételeit és kiadásait előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban, a finanszírozási bevételeket és kiadásokat, továbbá mindezeket kötelező, önként vállalt feladatok és állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban is. Ezen felül a működési és a felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatait mérlegszerűen is bemutatja. Tartalmazza továbbá az Önkormányzat felújítási előirányzatait célonként, a fejlesztési kiadásokat feladatonként, a céljellegű támogatásokat, az EU-s forrásból megvalósuló beruházásokat, a projektek kiadásait és bevételeit, a törzsvagyon működtetésével kapcsolatos előirányzatokat, a gazdasági társaságok által végzett feladatok bevételi és kiadási előirányzatait, a költségvetési szervek engedélyezett létszámát, a zárolt előirányzatokat, a költségvetés végrehajtásának szabályait, valamint a hatáskörökre vonatkozóan tartalmaz rendelkezéseket.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
1. §
(1) A személyi hatályra vonatkozó rendelkezések.
1. §
(2) Értelmező rendelkezések.
2. §
A költségvetési szervekre vonatkozó címrend.
3. §
Az önkormányzat költségvetési bevételi és kiadási főösszegének, a működési bevételi, kiadási, finanszírozási előirányzatainak, a működési bevételi többletének, a felhalmozási bevételi, kiadási, finanszírozási előirányzatainak, a felhalmozási hiányának összegszerű meghatározása.
4. §
Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak költségvetési részletezése, mellékletek szerinti bontásban.
5. §
- 18. § A 2013. évi költségvetés végrehajtásának részletes szabályait rögzítik. Tartalmazzák:
- a felelősségi köröket, a gazdálkodás általános szabályait, a szabad kapacitás hasznosításának feltételeit, a vállalkozási tevékenység kereteit, a személyi juttatások előirányzat felhasználásának szabályait, a költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható keretösszeget, a pénzmaradvány felhasználásának szabályait,
- a céljellegű, a zárolt és a létszám előirányzatok felhasználásra vonatkozó előírásokat,
- a pályázatok benyújtásával kapcsolatos előírásokat,
- a tárgyéven túli kötelezettségvállalás feltételeit,
- a költségvetési szervek tájékoztatási kötelezettségeit a tartozás állományról, a bevételi előirányzatok teljesítésének elmaradásáról, a kintlévőségekről,
- a tisztségviselők és bizottságok kereteit, azok felhasználási szabályait,
- a kafetéria juttatás mértékét,
- a házipénztárból teljesíthető kifizetések eseteit,
- az önkormányzat, a polgármester, a bizottságok, a Polgármesteri Hivatal, az önkormányzat önállóan működő és gazdálkodó, valamint önállóan működő költségvetési szerveinek a költségvetésben előírt bevételek beszedésével és jóváhagyott kiadások teljesítésével kapcsolatos hatásköreit, feladatait, a gazdálkodásánál betartandó szabályokat.
19. §
(1) -(3), (7) A hitelfelvétel, a váltó, a kötvénykibocsátás, a bankgarancia, a kezességvállalásra vonatkozó eljárási szabályokat, azokat mértékét és az azokkal kapcsolatos hatásköröket rögzíti.
19. §
(5) -(6) Az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötésének és befektetésének feltételeit szabályozza.
19. §
(8) -(9) A költségvetési szervre vonatkozó előírások a hitelfelvétel, a váltó, a kötvénykibocsátás, a bankgarancia, a kezességvállalás, az átmenetileg szabad pénzeszköz lekötése tekintetében.
20. §
(1) Az önkormányzat részére juttatott, adományok, közérdekű kötelezettségvállalások, segélyek felhasználásának szabályai.
20. §
(2) A költségvetési szerveknek az adományok elfogadására vonatkozó szabályai.
20. §
(3) A támogatás nyújtására vonatkozó előírás.
20. §
(4) -(5) Az önkormányzat és a költségvetési szervek támogatások felhasználására vonatkozó kötelezettségei, feladatai.
21. §
(1) -(2), (4)-(5) A polgármesterre átruházott hatáskörök, melyek az előirányzat-módosítási és előirányzat átcsoportosítási, az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötésével kapcsolatosak.
21. §
(3) A polgármester költségvetési rendelet módosítására vonatkozó hatásköre és annak határideje.
22. §
A Városgazdálkodás és Pénzügyi Bizottságra átruházott hatáskör az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötésével és a devizás adósságszolgálattal kapcsolatosan.
23. §
A költségvetési szervek vezetőinek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokról és előirányzat átcsoportosításokra vonatkozó tájékoztatási kötelezettsége.
24. §
-26. § A költségvetés végrehajtásának ellenőrzésére, a belső kontrollrendszer működtetésére, a költségvetési szervek pénzmaradvány felhasználására vonatkozó előírások.
27. §
A pénzellátás rendjének meghatározása az önkormányzat, a költségvetési szervek, a gazdasági társaságokra vonatkozóan.
28. §
(1) A költségvetési beszámoló elkészítésének módjára és a zárszámadás képviselő-testületi előterjesztésével kapcsolatos követelmények meghatározása.
28. §
(2) -(3) A több éves kötelezettségvállalásokra, a közvetett támogatásokra, az adósságállományára, tartozásállományra, az adósok és vevők tartozásának állományára, azok előző évhez viszonyított alakulására, a megtett intézkedésekre vonatkozó tájékoztatási kötelezettség módjának és tartalmi előírásainak rögzítése.
29. §
Hatályba léptető rendelkezés.