Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2014. (VII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a józsefvárosi természeti környezet védelméről

Hatályos: 2014. 07. 01

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2014. (VII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2014.07.01.
a józsefvárosi természeti környezet védelméről
Végső előterjesztői indokolás
1. §
A rendeletalkotás célját és a rendelet alkalmazása szempontjából releváns fogalmak magyarázatát tartalmazza.
2. §
Az Önkormányzat természeti környezettel kapcsolatos feladatait tartalmazza.
3. §
A rendelet hatályát teszi egyértelművé.
4. §
A zöldfelület tulajdonosának kötelességeiről és jogairól rendelkezik.
5. §
- 6. § A zöldfelületek használatának általános szabályait írja le.
7. §
- 10. § A zöldfelületek használatának részletes szabályairól szól, figyelembe véve a növények és a természeti értékek védelmének alapvető szempontjait, a rongálás megelőzése érdekében.
11. §
A közterületen kivágásra kerülő fás szárú növények (fák, cserjék) pótlásának részletes szabályairól rendelkezik.
12. §
A nem közterületen kivágásra kerülő fák pótlásának és a kivágással kapcsolatos engedélyezési eljárás részletes szabályairól rendelkezik, kitérve a nem az adott ingatlanon való fapótlás lehetőségeire.
13. §
A korábbi rendelettől eltérően lehetővé válik az értékvédelmi, elsősorban műemléki szempontok figyelembe vétele azokban az esetekben, amikor egy-egy vadon nőtt fa az épület állagát veszélyezteti (pl.: épület tövében, tetőn kinőtt ecet-, akác- vagy bálványfák). Ezen esetekben csak annyi darab fát kellene visszapótolni vagy megváltani, ahány darab kivágásra került, hiszen úgyis rossz helyen és nem terv szerint nőtt.
14. §
Józsefváros területén a közterületek megújítása kapcsán már annyi fa került elültetésre, hogy a műszaki adottságok (közúti űrszelvény, közművek) rövid időn belül nem teszik lehetővé több elültetését. A kerület zöldfelületi mutatóinak javítása nem csak közterületen történő fásítással, hanem az intézmények, társasházak udvarainak beültetésével is történhetne.
15. §
A kivágott fás szárú növények pótlásának pénzbeli megváltásának lehetőségeiről rendelkezik. A Kerületi zöldfelület fenntartási és környezetvédelmi koncepció megalkotása lehetővé tenné a tervezhető, ütemezett ültetéseket, ezért célszerű lenne a nem közterületen kivágásra kerülő fák kapcsán jelenleg hatályos 1 éven belüli ültetési kötelezettség 5 évre való kiterjesztése.
16. §
A Környezetvédelmi Alap létrehozásáról, forrásairól, felhasználásának lehetőségeiről rendelkezik.
17. §
A Fapótlási Céltartalék létrehozásáról, forrásairól, felhasználásának lehetőségeiről rendelkezik. A zöldfelületi fejlesztés fontos célja az Önkormányzatnak, ezért szükséges lenne nemcsak fák, hanem cserjék, virágok ültetésének lehetővé tétele is a kompenzáció kapcsán befolyó összegekből.
18. §
A hatályba lépéssel kapcsolatos, valamint a fapótlási egységár mértékének meghatározását tartalmazó rendelkezések,